iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Sevinmiyoruz ama vaka bu!

6 Mart 2014 13:42 tsi
Sevinmiyoruz ama vaka bu! Doğu-Batı çekişmesi Ukrayna üzerinde iyice gerilirken, Ankara açısından ‘faydalı’ bir durum yaratıyor.. Hem politik hem ekonomik!.. iyibilgi Ankara

Batı ile Doğu arasındaki Ukrayna krizi daha doğrusu rekabeti (!), sonunda gelip en etkin silahın çekilmesine, hatta çekilmesine bile gerek kalmadan ima edilmesine gelip dayandı. Avrupa’nın enerji ihtiyacının Rusya’nın elinde olması, sadece bu ülkeleri değil ABD’yi de bağlıyor.

Bu durumda da, “ister istemez” Türkiye’nin sahip olduğu “enerji yolu/yolları” yeniden gündeme geliyor. Aslında “yeniden” demek de tam doğru değil. Batı, Akdeniz enerjisinin Avrupa’ya ulaşması için hem tüm yolları takip ediyorlar hem de o yolları açmaya çalışıyorlar.

Yani bir yandan Hazar-Türkiye-Avrupa koridoru bir yandan İsrail-Kıbrıs-Türkiye koridoru gündeme daha sıkı geliyor. Bu da Kırım/Ukrayna krizinin bir sonucu olarak Ankara’nın önemini artırıyor.

Sabah Gazetesi’nin bu minvaldeki haberinde Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen şunları söylüyor; “Olaylar Avrupa'ya alternatif enerji yolları ihtiyacını yeniden hatırlattı. Türkiye yüzünü Azerbaycan, İran ve Irak tarafından sağlanan enerji kaynaklarına çevirmişti. Özellikle TANAP’ın çok konuşulduğunu göreceğiz".

Durumu teyit eden başka gelişmeler de mevcut; “Türkiye, olağanüstü durum nedeniyle, NATO-AB’nin Kırım toplantısına resmen tanımadığı Kıbrıs Rum Kesimi’nin katılmasına izin verdi. AB çevrelerinde olumlu bulunurken, ‘Ankara bu tavrıyla, Kıbrıs’ta yeni başlayan müzakere sürecini de baltalayıcı taraf durumuna düşmek istemedi’ diye de yorumlandı.” (Hürriyet, 06/03)

Yani Ukrayna meselesi Kırım ve Karadeniz dengeleri üzerinden Türkiye’ye baskı olarak gelirken, önemini tüm batılı taraflar için de yükseltiyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,672 µs