En Sıcak Konular

Eski bakan: Aydın Doğan dosyasında şüphe vardı

7 Mart 2014 11:20 tsi
Adalet Bakanı Ergin, Aydın Doğan'ın davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu dosya üzerinde oynanıyor, oynanacak, normal bir yargılama yapılmayacak' gibi birtakım şikayetler vardı" dedi

Eski Adalet Bakanı Ergin, "Davalardaki gelişmelerle ilgili Başbakan'ın soru sorması, bilgi alması gayet doğaldır. Bu görüşme içerisindeki birçok şey makaslanmıştır, çıkarılmıştır" dedi.

Eski Adalet Bakanı ve AK Parti Hatay Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sadullah Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasına ilişkin, "Davalardaki gelişmelerle ilgili Başbakan'ın soru sorması, bilgi alması gayet doğaldır. Bu görüşme içerisindeki birçok şey makaslanmıştır, çıkarılmıştır. Bu tapeleri servis eden kimseyle bir temas noktası, tamamını görme imkanı varsa, orada ne olup ne bittiğini anlamak mümkün" dedi.

Ergin, CNN Türk'te katıldığı bir programda, Başbakan Erdoğan ile arasında geçtiği iddia edilen internette yayınlanan telefon konuşmasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Başbakan Erdoğan'ın, gün içerisindeki programları arasında gazetecilerin sorularıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Ergin, sadece söz konusu davayla ilgili değil, kamuoyunun ilgi gösterdiği tüm davalarla ilgili aşama ve gelişmelerle alakalı bilgi notu şeklinde ya da bu imkan yoksa telefonla Başbakan'a bilgi verildiğini anlattı.

Kamuoyunun ilgisini çeken davalarda, her ara karar ve her neticelenen sonucun bir şekilde Başbakan Erdoğan'a iletildiğini ifade eden Ergin, şunları söyledi:

"Bu konular Başbakan'a iletilir ki soru sorulduğunda, Başbakan'ın bunlardan haberi yokmuş gibi bir tablo ortaya çıkmaması lazım. Dolayısıyla davalardaki gelişmelerle ilgili Başbakan'ın soru sorması, bilgi alması gayet doğaldır. Bu görüşme içerisindeki birçok şey makaslanmıştır, çıkarılmıştır. Bu tapeleri servis eden kimseyle bir temas noktası, tamamını görme imkanı varsa, orada ne olup ne bittiğini anlamak mümkün. Burada geçmişteki olaya bir atıf var. Bu davanın ilk derece mahkemede görülmesi esnasında dava üzerinde oynanacağı duyumları ya da şikayetleri sayın Başbakan'a gelmiştir. 'Bu dosya üzerinde oynanıyor, oynanacak, normal bir yargılama yapılmayacak' gibi birtakım şikayetler var. İlk derece mahkemesi beraat kararı vermiş, bu karar Yargıtay'da bozulmuş, iade edilmiş. İlk derece mahkemesi yeniden beraat kararında direnmiş. Bu defa Başbakan şunu soruyor? 'Böyle duyumlar gelmişti, bak adam o duyumlar çerçevesinde karar verdi, şimdi nolacak?' Ben de diyorum ki 'Ceza genel kuruluna gidecek, orada kalabalık bir heyet var. Orada o heyetin düşünceleriyle oynamak mümkün değil' diyorum. İlk derece mahkemesinde sıra dışı bir davayı etkileme şüphesi var. O şüphenin Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda herhangi bir sorun oluşturmayacağını söylüyorum. 'Çünkü çok sayıda hakim var. Bu kadar hakimi etkileme şansları yok' diyorum.

İddiaya konu konuşmada, davanın hakimi ile ilgili sözlerinin tepkiye neden olduğunun belirtilmesi üzerine, Bakan Ergin şöyle devam etti:

"Bu hakimin Alevi olduğuna dair benim ağzımdan çıkan kelimeleri, normal gün içerisinde yaptığım konuşmalarda, 'bu şehirde yaşayan 1,5 milyon insanı, Sünnisi, Alevisi, Musevisi, inananı, inanmayanlarıyla geleceğe taşıyacağız' diye sürekli kullanıyorum. Orada o sıfatın, kişilerin ait oldukları mezhebin belirtilmesi, o hakimin şahsiyetiyle ilgili bir olumsuzluk anlamında söylenmiş bir pozisyonu yok. Böyle bir algı varsa, bu maksadını aşan beyan olmuştur. Ama ben o maksatla söylemedim. Alevi lafını günde 10 kez kullanıyoruz. Onları incitecek, rencide edecek şekilde kullanmamız söz konusu değildir. Bu şehirde her ilçede, beldede, köyde eserlerimiz, hizmetlerimiz, dostluklarımız vardır. Buradaki vatandaşlar bu konularda ne düşündüğümüzü bilirler. Bunlar lafla ifade edilmez. Hatay'daki 12 yıllık icraatlarımızı. tavrımızı, gayrimüslimler, Aleviler, Sünniler, ateistler bile bilir."

Bu tür mahrem konuşmaların internete servis edilmesinin sorgulanması gerektiğini vurgulayan Ergin, "Sayın Başbakan ile aramdaki konuşma, iki kişi arasındaki mahrem konuşmadır. Bizim tarafımızdan aleniyete dökülmedikçe asla bize sorulabilecek sual değildir. Etik açıdan da ahlaki açıdan da hukuki açıdan da böyledir" dedi.

Bu tür kayıtların yasa dışı faaliyetlerin ürünü olarak ortaya konulduğunu dile getiren Ergin, ses kayıtlarının ulu orta servis edilmesinin sorgulanması gerektiğine dikkati çekti.

Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,224 µs