En Sıcak Konular

Obama'nın telefonda Ukrayna diplomasisi sürüyor

8 Mart 2014 22:39 tsi
Obama'nın telefonda Ukrayna diplomasisi sürüyor ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusunda İngiltere, Fransa, İtalya ve Baltık ülkelerinin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı.

 ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna konusunda İngiltere, Fransa, İtalya ve Baltık ülkelerinin liderleriyle telefon görüşmeleri yaptı.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşmesinde, 6 Mart'taki AB Konseyi zirvesi sonuçları dahil olmak üzere, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesi hakkında ABD ve AB'nin güçlü ve müşterek duruşundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Açıklamada, liderlerin, Rusya'nın uluslararası hukuku açık ihlaline dair ciddi kaygılarını yinelediği ve Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteklerini yeniden teyit ettikleri belirtildi.

Obama'nın, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ve Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile de telekonferans yoluyla görüştüğü belirtilen açıklamaya göre, Başkan Obama bu görüşmelerde de ABD'nin, NATO altındaki müşterek savunma taahhütlerine olan sarsılmaz bağlılığını ve Baltık müttefiklerinin güvenliği ve demokrasisine kalıcı bağlılığını tekrar vurguladı.

Beyaz Saray açıklamasında, tüm liderlerin, Rusya'nın askeri güçlerini üslerine geri çekmesi, uluslararası gözlemciler ve insan hakları gözlemcilerinin Kırım Yarımadası'na konuşlandırılmasına izin vermesi ve gerginliği azaltmak, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan diyaloğu sağlayabilecek bir temas grubunun oluşturulmasını bir an önce kabul etmesi gerektiği noktasında mutabık kaldığı aktarıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Liderler, Kırım'da referandum teklifini Ukrayna anayasasının ihlali olduğu gerekçesiyle reddettiler ve Ukrayna'nın geleceğine dair tüm kararların Kiev'deki hükümeti içine alması gerektiğinin altını çizdiler. Liderler, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal etmeyi sürdürmesinin, kendisini uluslararası toplumdan izole edeceğini net biçimde ortaya koydular. Ayrıca uluslararası toplumun, ekonomisini istikrara sokmaya çalışan ve mayıstaki seçimlere hazırlanan Ukrayna hükümetine güçlü destek vermesi gerektiği üzerinde konuştular. Uygun uluslararası kuruluşlar yoluyla dahil olmak üzere aralarındaki yakın koordinasyonu devam ettirmeyi kararlaştırdılar."

AA



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs