En Sıcak Konular

''Tarihimizle yüzleşmeye hazırız''

11 Mart 2014 13:43 tsi
''Tarihimizle yüzleşmeye hazırız'' TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kanada Parlamentosu Avam Kamarası Başkanı Andrew Scheer ile Meclis'te bir araya geldi.

TBMM Başkanı Çiçek, Kanada Parlamentosu'nun 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını kabul eden karar almasının Türkiye'yi üzdüğünü belirterek, "Tarihimizle yüzleşmeye hazırız" dedi.
 
Baş başa görüşmenin ardından yapılan heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, Türkiye ile Kanada'nın birbirine uzak iki ülke olmasına rağmen demokrasinin benimsenmesi, NATO çatısı altında barış ve istikrar için birlikte çalışması gibi önemli ortak noktaları bulunduğunu söyledi.

Türkiye ile Kanada arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin potansiyeli yansıtmadığını dile getiren Çiçek, Stratejik Eylem Planı ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın hayata geçirilmesi halinde ilişkilerde yeni bir açılım başlayacağını belirtti. Kanada ile eğitim ve enerji başta olmak üzere birçok alanda işbirliği imkanları bulunduğunu ifade eden Çiçek, iki ülkenin bu yönde çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Scheer de Türkiye ile Kanada'nın güçlü iki ortak olduğunu dile getirerek, AGİT, NATO ve OECD üyeliklerinin ortak olunan platformlardan bazıları olduğunu söyledi.

Demokrasi ve insan hakları gibi değerlerin güçlü kalması sayesinde iki ülke ilişkilerinin de güçlü şekilde devam edeceğini anlatan Scheer, "Türkiye, son yıllarda istikrarsız olan bölgesinde kendini örnek ülke olarak gösteriyor" dedi.

Kanada ekonomisinde ticaretin önemli yer tuttuğunu belirten Scheer, ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, iki ülke arasındaki doğrudan uçuşların ve İstanbul'daki Kanada misyonunun seviyesinin başkonsolosluğa çıkarılmasının ilişkilerin geliştiğinin göstergesi olduğunu ifade etti.
 
Terörle mücadele ve Ermeni iddiaları
 
Scheer'in ardından tekrar konuşan Çiçek, terörle mücadele ve 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını gündeme getirdi.
 
"Dostlarımızla her konuyu dostça konuşuruz. Hem Meclis Başkanı olarak hem şahsi meselem olan bir konu var" diyen Çiçek, Türkiye'nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini ve büyük acılar çektiğini söyledi.
 
Terörün insanlığa karşı suç olduğunun altını çizen Çiçek, her ülkenin teröre karşı işbirliği yapması gerektiğini, Türkiye'nin de dost ülkelerden terörle mücadelesine destek beklediğini belirtti.
 
Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmelere değinen Çiçek, bölgenin terör örgütleri açısından "verimli" hale geldiğine dikkati çekti. Çiçek, bölgedeki istikrarsızlık ve terör örgütlerinin faaliyetlerinden ilk etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.
 
Cemil Çiçek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinerek, çok sayıda Türk diplomatın ASALA terör örgütü tarafından görevleri başında şehit edildiğini, Lizbon'da da yeğeni ile eşinin katledildiğini belirtti. Kanada'da da askeri ataşenin şehit edildiğini anlatan Çiçek, bu saldırıların faillerinin ya yakalanmadığını ya da çok az cezalarla kurtulduğunu ifade etti.
 
Ermeni meselesinin Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle konuştu:
"Bir topluma yapılabilecek en büyük hakaret, en büyük saygısızlık gerçek olmadığı halde o ülkenin insanlarını soykırım yapmakla suçlamaktır. Türkiye böylesine haksız suçlamayla karşı karşıya ve maalesef bu suçlamalara parlamentolar alet edilmektedir. Bugüne kadar hangi parlamento başkanıyla konuştuysam, parlamentoların görevinin tarihte geçmiş olaylarla ilgili kıymet hükmü vermeme konusunda mutabık kaldık. Bunda mutabıksak, işi olmayan konulara parlamentolar niye karışır da ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek yerine takoz olma görevi üstlenir? Tarihe ait olaylara tarihçilerin, bilim adamlarının karar vermesi gerekir.
 
2003'ten bu yana Türkiye-Kanada ilişkilerinde ağır aksak giden bir yan var. Parlamentonuzun aldığı karar bizi üzmüştür. Bir de bazı ülkelere ilaveten Sayın Başbakanınız'ın mektup yazması, bu konuyu 'soykırım' olarak hükümet düzeyinde kabul ediyor olması, dostluk ve aynı ittifak içinde olan iki ülke olarak izahta zorlandığım husustur. Bunun mutlaka bir şekilde telafi edilmesi gerekiyor."
 
Bizim sabıkamız yok
 

Cemil Çiçek, 1915 olaylarının Birinci Dünya Savaşı sırasında meydana geldiğini belirterek, "Ermeniler, şimdi başka yerlerde kışkırtma faaliyeti içinde bulunan bazı ülkelerin de tahrikiyle isyana kalkışmış, Türkiye'nin belli bölgesini Osmanlı toprağından koparmaya çalışmış, bunun sonucunda karşılıklı acıların yaşandığı olaydır. Bunun, hukuki anlamda uluslararası hukukta kabul edilen soykırım ile uzaktan yakından alakası yok" diye konuştu.
 
Türkiye'nin 2005 yılında tüm parlamentolara belge ve arşivlerin ortaya konulması çağrısında bulunduğunu anımsatan Çiçek, "Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Bizim sabıkamız yok, olmadı bugüne kadar" dedi.
 
Ortak Tarih Komisyonu'nun çalışmalarından sonuç alana kadar parlamentolardan karar çıkmasının doğru olmadığını ifade eden Çiçek, "Komisyondan ne çıkıyorsa biz buna varız" diye konuştu.
 
Kanada Parlamentosu Avam Kamarası Başkanı Scheer de konunun hassasiyetini anladığını dile getirerek, "Türkiye'nin Ortak Tarih Komisyonu kurulması çağrısı olumlu" dedi.
 
Scheer, Çiçek'in anlattığı konuları Avam kamarasındaki diğer siyasi partilerle paylaşacağını belirtti.

aa


Bu haber 1,145 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,229 µs