En Sıcak Konular

Ergenekon'da yeni tahliyeler

11 Mart 2014 17:40 tsi
Uzun tutukluluk süresinin 5 yıla inmesiyle Ergenekon davasında tahliye haberleri gelmeye devam ediyor.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu'nun tahliyesine karar verdi. Tolon, Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin görülen davada tutuklu olduğu için cezaevinden çıkamayacak.  Son olarak ise Kemal Alemdaroğlu ve Ergun Poyraz için tahliye kararı çıktı.

Tolon ve Özoğlu'nun avukatlarının yaptıkları tahliye talepleri, İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildi.

Mahkeme, "tutuklu kaldıkları süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilen sanıkların da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olmasını" dikkate alarak, Tolon ve Özoğlu'nun tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, bu sanıklar hakkında ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

Tolon cezaevinden çıkamayacak

Bu arada, Malatya'da görülen Zirve Yayınevi'ndeki cinayetlere ilişkin davada bir yıldır tutuklu yargılanan Tolon, cezaevinden çıkamayacak.

Hurşit Tolon'a, Ergenekon davasında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK'nın 312/1. maddesinden müebbet hapis cezası verilmişti.

Tolon'a ayrıca "kişisel verileri ele geçirme" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası uygulandı. Tolon, "Danıştay saldırısı" ve "Cumhuriyet gazetesine bombalı saldırı" olaylarına ilişkin hakkındaki davalardan ise beraat etmişti. Tolon, Ergenekon davasında Ocak 2012'de tutuklanmıştı.

Yayınevi sahibi Durmuş Ali Özoğlu ise "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK'nın 312/1. maddesi gereğince ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile "yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan 2 yıl, "kişisel verileri ele geçirme"

TUNCER KILINÇ VE MEHMET ERSÖZ TAHLİYE EDİLDİ

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç ile emekli Korgeneral Mehmet Eröz'ün tahliyesine karar verdi.

Kılınç ve Eröz'ün avukatları tarafından yapılan tahliye talebi, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildi.

Mahkeme, iki sanık hakkında da yurt dışına çıkış yasağı koyarak, tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkında verdiği kararı anımsatarak, aynı davada yargılanan sanıklar için de bunun geçerli olduğunu, sanıkların ikametgahının sabit olması, sosyal durumları, delillerin toplanmış olması, davanın karara bağlanmış olması ve tedbir niteliğindeki tutuklamadan beklenen amacın gerçekleştiği hususlarını dikkate aldı.

Karara karşı oy kullanan hakim Süleyman Karaçöl, muhalefet şerhinde sanık hakkında tutuklama tarihinden itibaren 5 yıl dolmadığı, Anayasa Mahkemesi'nin İlker Başbuğ hakkındaki kararının bireysel olduğu, bu nedenle Kılınç ve Eröz hakkında emsal olamayacağını belirterek, çoğunluğun tahliye yönündeki görüşüne katılmadığını kaydetti.

Dava kapsamında 2,5 yıldır tutuklu bulunan emekli Korgeneral Mehmet Eröz, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan TCK'nın 312/1. maddesi uyarınca müebbet hapis cezası almıştı.

Mahkemenin kararını açıkladığı 5 Ağustos 2013'te hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından 12 Ağustos 2013'te tutuklanan Tuncer Kılınç ise 13 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmıştı.

MUSTAFA DÖNMEZ VE MEHMET DENİZ YILDIRIM'A TAHLİYE

Eski Yarbay Mustafa Dönmez ve eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım'ın talebini değerlendiren İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi de yurt dışına çıkış yasağı koyarak, iki sanık hakkında tahliye kararı verdi.

Dava kapsamında 5 yıl 2 aydır tutuklu olan Dönmez, 49 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmıştı. Mehmet Deniz Yıldırım ise 16 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

NUSRET TAŞDELER'E TAHLİYE

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan emekli Orgeneral Nusret Taşdeler'in, İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise emekli Binbaşı Fikret Emek ile SESAR Başkanı İsmail Yıldız'ın tahliyesine karar verdi.

BİR TAHLİYE BİR RET

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Boğaç Kaan Murathan'ın tahliyesine karar verdi. Aynı mahkeme, sanık Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise reddetti. Mahkeme, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof atılması olayının azmettiricisi olduğu iddia edilen Boğan Kaan Murathan'ın tahliyesine karar verdi. 5 Aralık 2008'den beri tutuklu olan Murathan’ın 5 yıllık süreyi doldurduğunu ifade eden mahkeme, "Delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması" gerekçeleriyle tahliyesine hükmetti. Sanığa yurtdışına çıkış yasağı da koydu.

Aynı mahkeme, Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise reddetti. Mahkeme, Ocak 2012'de tutuklanan Gülaltay'ın 5 yılı doldurmadığını gerekçe gösterdi.

(AJANSLAR)

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,056 µs