En Sıcak Konular

''Türk yetkililer fevkalade davranış sergiliyor''

13 Mart 2014 10:03 tsi
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, uluslararası toplumu Suriye'nin giderek kötüleşen mülteci kriziyle başa çıkmada daha fazlasını yapmaya çağırdı.

ABD'nin başkenti Washington'da ABD Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan Guterres, "Suriye halkına ve (sığınmacılara) ev sahipliği yapan ülkelere verilen destek, sahada yüz yüze olduğumuz ihtiyaçlarla orantısız. Dünyanın birçok kesiminde insanların, Suriyeli sığınmacıları kabul etmenin sadece komşu ülkelerin sorumluluğu olduğunu düşünmeleri kabul edilemez" diye konuştu.

Suriye'deki çatışmaya kısa vadede siyasi bir çözüm bulunması umutlarına karamsar yaklaşan Guterres, bunun da şiddetten kaçmaya devam edenlere yardımcı olmada daha fazlasının yapılması ihtiyacının altını çizdiğini kaydetti.

Guterres, komşu Suriye'deki çatışmadan kaçanlara yardım sağlama ve kampların emniyetini muhafaza etmede Türkiye'nin üstlendiği cefalara dikkati çekerek, "Hepimiz biliyoruz ki, Türk sınırı, silahlar ve savaşçıların geçişine çok açık ama Türk yetkililer fevkalade bir davranış sergiliyor. Şu ana kadar sığınmacı kamplarında sivil ve insani anlamda çok net bir saygı vardı. Hiçbir silah girmedi. Hiçbir silahlı grup girmedi" dedi.

"Suriyeli sığınmacıların uluslararası toplumun yardımına ihtiyacı var" ifadesini kullanan Guterres, uluslararası toplumun bu konuda daha fazlasını yapması gerektiği mesajını vererek, sığınmacılara yönelik insani desteğin ve onlara ev sahipliği yapan ülkelere finansal desteğin yanında, diğer ülkelerin, özellikle de ABD'nin Suriyeli mültecileri yerleştirmek için gayret göstermesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

USIP'te Suriye uzmanı Steven Heydemann'a göre, ABD şu ana kadar sadece 45 Suriyeliyi yerleştirdi.

aa

Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,833 µs