En Sıcak Konular

''İhtilaf askeri olarak çözülmez''

13 Mart 2014 13:04 tsi
Almanya Başbakanı Merkel, Kırım’daki gerginliğin askeri yollarla çözülemeyeceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal Meclis’te (Bundestag) Ukrayna krizi ile ilgili yaptığı hükümet açıklamasında, Rusya’yı uluslararası istikrarı tehdit etmekle suçladı.
 
Merkel, Ukrayna’da büyük bir belirsizliğin olduğu dönemde Rusya’nın tarihsel, kültürel ve ekonomik olarak yakın ilişkide olduğu komşu ülkesinin istikrarının ortağı olmadığını, Ukrayna'nın zayıflığını kullandığını savundu.
 
Rusya’nın Ukrayna'nın devlet bütünlüğünü ihlal ettiğini, Kırım’daki ihtilafın çözümü için askeri müdahaleden yana olmadığını belirten Merkel, "Bu İhtilaf, askeri olarak çözülmez" dedi. Merkel, ihtilafın siyasi olarak diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.
 
Krizin çözülmesi için bir temas grubu ile uluslararası izleme grubunun kurulması gerektiğini yineleyen Merkel, izleme grubunun hedefinin Ukrayna’daki durumun objektif aktarılması ve iddiaların incelemesi, temas grubu ile de Moskova ile Kiev arasında görüşme kanalının açılmasının amaçlandığını kaydetti.
 
Merkel, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tartışmaya açık olmadığını belirtti. AB hükümet ve devlet başkanlarının Ukrayna’ya yardım etmeye kararlı olduğunu ifade eden Merkel, AB’nin Ukrayna ile Ortaklık Anlaşması’nı yakında imzalayacağını, vize kolaylığının hızlandırmak ve enerji güvenliğini sağlamak istediklerini kaydetti.
 
AB hükümet ve devlet başkanlarının Rusya'ya üç seviyeli yaptırım kararları aldıklarına işaret eden Merkel, birinci seviyede Rusya yapılması öngörülen anlaşmanın ve vize konularındaki görüşmelerin askıya alındığını belirtti.
 
Rusya ile gelecek günlerde sonuç verecek müzakereler yapılmaması durumunda ikinci seviyede AB dışişleri bakanlarının 17 Mart’ta başka önemler de alacaklarına işaret eden Merkel, bunların seyahat kısıtlaması, hesapların dondurulması ve AB-Rusya Zirvesi’nin iptal edilmesinin olduğunu kaydetti.
 
Merkel, Rusya’nın Ukrayna’daki durumu daha istikrarsız hale getirmesi ve endişe duyacak gelişmelerin görülmesi durumunda üçüncü seviye olarak başka önlemler almaya hazır olduklarına işaret ederek, bunların farklı şekillerdeki ekonomik konular olabileceğini kaydetti.
 
"Kimse böyle önlemler alınmasını istemiyor. Ancak kaçınılmaz olduğunda bunu almaya hazır ve kararlıyız" diyen Merkel, Rusya’nın tutumunu sürdürmesi durumunda bunun sadece "Ukrayna için felaket olmayacağını" söyledi ve bunu Rusya’nın komşu ülkelerinin de tehdit olarak algılayabileceğine dikkati çekti.
 
Ukrayna'ya hızlı bir şekilde AB ile IMF işbirliğinde ekonomik destek verilmesi gerektiğini belirten Merkel, Ukrayna’nın modernleşmesi için getirilen bu teklifin jeopolitik değil, komşuluk politikası temelinde yapıldığını, Rusya’ya karşı olmadığını vurguladı.

aa


Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs