En Sıcak Konular

Mesut Barzani, vekillerle krizi görüşecek

14 Mart 2014 14:17 tsi
IKBY Başkanı Barzani, bölge milletvekilleri ile bir araya gelerek petrol krizi ve kükümet meselesini görüşecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin, merkezi Bağdat hükümetiyle yaşanan bütçe ve petrol kriziyle ilgili milletvekilleriyle bir araya geleceği bildirildi.

21 Eylül 2013'te yapılan genel seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen yeni hükümetin kurulamadığı Kürt bölgesinde, merkezi Bağdat hükümetiyle yaşanan bütçe ve petrol krizi de çözüme kavuşturulamadı. Erbil yönetiminin, boru hattıyla Türkiye'ye petrol ihracına başlaması üzerine Kürdistan bölgesinin bütçedeki payını kesen Bağdat hükümeti, üç aydır Kürt memurlarının maaş ödemelerini eksik gönderiyor. Krizin derinleşmesi üzerine Başbakan Neçirvan Barzani, geçtiğimiz ay iki defa milletvekilleriyle bir araya gelerek, Bağdat ile aralarında geçen görüşmeleri aktarmıştı.

Neçirvan'dan sonra şimdi de Mesut Barzani, milletvekilleriyle görüşecek. Basına kapalı yapılacak toplantıya milletvekillerinin yanı sıra bazı bakanlar ile konunun uzmanı akademisyenlerin de katılması bekleniyor.

Irak Parlamentosu Kürdistan İttifak Listesi Milletvekili Mahmut Osman, Barzani'nin, Cumartesi günü Selahaddin ilçesindeki konutunda, Irak Meclisi ile Kürdistan Meclisindeki vekillerle bir araya geleceğini belirtti.

Barzani'nin, Bağdat'la yaşanan bütçe ve petrol sorununda gelinen son durum hakkında vekilleri bilgilendireceğini aktaran Osman, toplantının olumlu gelişmelerin işareti olduğunu dile getirerek, "Irak Hükümeti ile yaşadığımız krizin kaynağında tam olarak ne var, bunları müzakere edeceğiz. Petrol ve bütçe meselesinde iki tarafından memnun olacağı bir sonucun nasıl elde edileceğini tartışacağız" dedi.

 Irak Parlamentosu Kürdistan İttifak Listesi Milletvekili Necip Abdullah da toplantıda Kürdistan'ın bütçedeki payını göndermeyen merkezi Bağdat hükümetine karşı izlenecek siyaseti netleştireceklerini kaydetti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Kimseyi tehdit etmek istemiyoruz. Ancak Bağdat hükümeti, aynı tavrını sürdürecek olursa hiç beklemediği bir cevapla karşı karşıya kalacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin başkanı olduğu Kanun Devleti Listesi milletvekilleri ise Barzani'nin açıklamalarına tepki göstererek mevcut tutumlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini duyurmuşlardı.



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,169 µs