En Sıcak Konular

Atalay: Neredeyse o diktatörü korumaya aldılar

14 Mart 2014 19:58 tsi
Başbakan Yardımcısı Atalay, uluslararası camianın Suriye için bir şey yapmadığını belirterek "Göstermelik Cenevre toplantıları falan, neredeyse oradaki o diktatörü korumaya aldılar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, uluslararası camianın Suriye konusunda üzerine düşen hiçbir şeyi yapmadığını belirterek, "Ne Suriye'nin içindeki sorunları çözmek için ne de Suriye'den kendi ülkesini terk etmiş, başka yerlere gitmiş, sığınmış insanlar için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası camia, maalesef hiçbir sorumluluğunu yerine getirmedi ve halen de getirmiyor" dedi.
 
Atalay, Kırıkkale Öğretmenevi'nde düzenlenen ve kentte görev yapan mali müşavir, muhasebeci ve avukatların katılımıyla kentin sorunlarının değerlendirildiği toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de 3 yıldır çok trajik bir durumun yaşandığını belirtti.
 
Türkiye ile Suriye'nin sınır komşuları olduğunu ve iki toplum arasında akrabalıkların bulunduğunu ifade eden Atalay, "Suriye'de yaşayan insanlar, çok zor bir hayat sürdürüyor. Bizim Suriye ile 911 kilometre uzunluğunda bir sınırımız var ve bazı şehirlerimiz adeta ikiye bölünmüşcesine yarısı orada, yarısı burada akrabadır. Zaten hepsi bizim kardeşimizdir. Biz bu konuda Türkiye olarak tabi Suriye'nin zor durumunda elimizden geleni yapmaya çalıştık" diye konuştu.
 
Atalay, şöyle devam etti:
 
"Şu anda Türkiye'de kamplarımızda 222 bin Suriyeli kardeşimiz var. Bizim 23 kampımız var. Bunların bir kısmı çadır kentlerde, bir kısmı da konteyner kentlerde yaşıyor. Onlara dünya standartlarının üzerinde imkanlar sunmaya çalışıyoruz ama tabi çadırda 3 yıl yaşamak kolay değil. İstediğiniz kadar iyi şartlar olsun, sadece bu değil biliyorsunuz kampların dışında da şu anda bizim tahminlerimize göre, yaklaşık 650-700 bin civarında Suriye vatandaşı var. Bütün şehirlerimizde hemen hemen Suriyeliler var. Özellikle tabi sınıra komşu şehirlerimizde bunlarla ilgili mülki idare, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları gerekse de hayır kuruluşları ellerinden gelen çabayı sarf ediyor ama Suriyeliler için tabi çok zor bir hayat. Bütün dileğimiz, inşallah Suriye'de sorunların bitmesi ve bunların kendi topraklarına, ülkelerine dönmesi."
 
"Kardeşlerimiz için harcadığımız kaynak 2 milyar doların üzerine çıkmıştır"
 

Başbakan Yardımcısı Atalay, uluslararası camianın Suriye konusunda üzerine düşen hiçbir şeyi yapmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ne Suriye'nin içindeki sorunları çözmek için ne de Suriye'den kendi ülkesini terk etmiş, başka yerlere gitmiş, sığınmış insanlar için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası camia, maalesef hiçbir sorumluluğunu yerine getirmedi ve halen de getirmiyor. Göstermelik Cenevre toplantıları falan ve giderek neredeyse oradaki o diktatör, o işte kendi vatandaşlarını bombalayan, şehirlerini yerle bir eden insanı neredeyse korumaya aldılar şu anda. Bunlar tabi çok üzücü ama insani destekler olarak da Türkiye'ye gelen bütün Suriyeli kardeşlerimizin masraflarını Türkiye olarak biz karşılıyoruz. Uluslararası kuruluşlardan, Birleşmiş Milletler'den aldığımız destek, fevkalade sınırlıdır ve şu anda bizim bu kardeşlerimiz için harcadığımız kaynak 2 milyar doların üzerine çıkmıştır."
 
Suriyelilerle ilgili konuların koordinasyonunu Başbakan Yardımcısı olarak kendisinin yürüttüğünü anımsatan Atalay, "Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bütün konuları koordine ediyor ve çok başarılı bir koordinasyon sağladık. Bu kadar kişi olmasına rağmen, büyük kamplar olmasına rağmen, bazı kamplarımız şehirlerden büyük. Mesela bizim bazı kamplarımız, 35-40 bin nüfuslu ama hamdolsun oralarda en küçük bir sorun yok, bir olay yok ve dikkat edilecek olursa kamuoyunun gündemine yansıyan da fazla bir şey yoktur çünkü koordinasyonu çok iyi yürütüyoruz ama eninde sonunda tabi en önemli dileğimiz, inşallah bu kardeşlerimiz huzura kavuşur, kendi ülkelerine, topraklarına döner" diye konuştu.

aa
 

Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs