En Sıcak Konular

Vişegrad Dörtlüsü'nden Kırım uyarısı

17 Mart 2014 13:37 tsi
Vişegrad Dörtlüsü, Kırım'daki gelişmelerle ilgili olarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması çağrısı yaptı.

Vişegrad Dörtlüsü’nü oluşturan Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın savunma bakanları,  Kırım'daki gelişmelerle ilgili olarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması çağrısı yaptı.
 
Vişegrad Dörtlüsü savunma bakanlarının Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de yapılan toplantısı sonrası dörtlü adına Macaristan Savunma Bakanı Csaba Hende açıklama yaptı.
 
Hende, Rusya'nın Kırım’a müdahalesinin Soğuk Savaş sonrası oluşan Avrupa-Atlantik hattı yeni dünya düzeninin güvenliği için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
 
Hende, "Biz, Orta Avrupa ülkeleri olarak Ukrayna’nın Avrupa’ya entegrasyonunun istikrarlı bir Avrupa için gerekli olduğunu savunuyoruz. Uluslararası toplum Moskova'ya açık ve güçlü bir mesaj göndermeli. Rusya hemen askerlerini geri çekerek, Kiev ve uluslararası toplum temsilcileriyle yapıcı bir diyalog tesis etmelidir" dedi.
 
Macaristan savunma bakanı, ülkesinin çatışmaların barışçıl çözümüne yardımcı olacak her fikri desteklediğini, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından kurulan denetleme misyonu dahil her türlü girişimde yer alacaklarını belirtti.
 
Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı Martin Stropnicky ise "Bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlali ile sonuçlanacak gelişmeleri, uluslararası hukukun ihlali olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. Çek Cumhuriyeti Ukrayna'daki durumu çözmek için yapılacak her türlü ortak eylemi destekleyecek" dedi.
 
Polonya Savunma Bakanı Tomasz Siemoniak da mevcut durumun önceden tahmin edilemeyecek bir askeri çatışmanın oluşabileceğini gösterdiğini kaydetti ve Vişegrad Dörtlüsü ülkelerin NATO ve AB ülkeleriyle birlikte çalışmasının önemine değindi.
 
Slovakya Savunma Bakanı Martin Glvac ise Ukrayna'daki durumun hafife alınmaması gerektiğini ifade ederek, yeni sorunlar için hazırlıklı olunması gerektiğini, bu nedenle Vişegrad Dörtlüsü ülkelerinin imzaladığı savunma işbirliği anlaşmalarının önemli olduğunu belirtti.
 
Nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ını Rus ve Rusça konuşan nüfusun oluşturduğu Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde parlamentonun büyük çoğunluğu bu kesimin temsilcilerinden oluşuyor.
 
27 Şubat 2014'te parlamentonun Rus askerleri olduğu anlaşılan silahlı gruplarca ele geçirilmesinin ardından 6 Mart'taki oturumda Kırım'ın geleceğinin referandumla belirlenmesi kararlaştırılmıştı.
 
16 Mart'ta düzenlenen referandumun sonucunda bölge halkının Rusya'ya bağlanmayı tercih ettiği ilan edildi. Ancak Ukrayna yasalarına göre, Kırım'daki yöneticilerin seçiminden referandum kararına pek çok konuda Kiev'deki merkezi hükümetin onayı gerekiyor. Bu nedenle Ukrayna yönetimi, Kırım parlamentosunun 27 Şubat'tan sonraki icraatlarının tek taraflı ve yasa dışı olduğunu vurguluyor.

aa



 

Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,211 µs