En Sıcak Konular

ABD ve Çin'i buluşturan Avrupa zirvesi

18 Mart 2014 11:00 tsi
ABD ve Çin'i buluşturan Avrupa zirvesi Mart günü Avrupa gezisine başlayacak. Xi Jinping, 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmanın yanı sıra, Hollanda, Fransa, Almanya ve Belçika'yı ziyaret edecek.



Çinli lider, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ile AB'nin genel merkezlerine de ziyaretlerde bulunacak.

Xi Jinping'in cumhurbaşkanlığı görevine geldikten sonraki ilk Avrupa gezisi olacak ziyaret, aynı zamanda Çin ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana Çin'den bu ülkeye cumhurbaşkanlığı düzeyinde yapılacak ilk ziyaret olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Xi Jinping'in ziyaretinin, Çin ile AB ülkeleri arasında teknoloji, kentleşme ve yatırım gibi alanlardaki somut işbirliğini yoğunlaştıracağını açıkladı.

Xi, Çin'in nükleer güvenliğe bakışını açıklayacak

3. Nükleer Güvenlik Zirvesi, 24 Mart günü Hollanda'nın Lahey kentinde yapılacak. Nükleer güvenlik ile terörle mücadele konularına odaklanan uluslararası bir zirve olan Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne, 53 ülkenin liderleri ile çok sayıda uluslararası örgütten yetkililer katılacak.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ise bu zirveye ilk kez katılımda bulunacak.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Baodong, Xi Jinping'in zirvede ülkesinin nükleer güvenlik konusundaki görüşünü paylaşmanın yanı sıra, uluslararası toplumla nükleer güvenlik alanındaki işbirliğini ele alacağını belirtti.

Li Baodong, bu konuda şunları söyledi:

"Bu, Xi Jinping'in katılacağı ilk nükleer güvenlik zirvesi olmanın yanında, yeni uluslararası koşullarda, Çin'in küresel güvenlik alanındaki önemli bir diplomatik hamlesi olacak. Zirvede, Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin'in nükleer güvenlik konusundaki görüşünü ortaya koyacak ve nükleer güvenliğin artırılması için aldığımız tedbirleri ve kaydettiğimiz başarıları anlatacak. Xi Jinping, aynı zamanda diğer ülkelerin liderleriyle beraber bu konudaki uluslararası işbirliğinin nasıl yoğunlaştırılabileceğini tartışacak."

Xi-Obama arasında 2014'teki ilk görüşme

Xi Jinping'in zirve sırasında diğer ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeler yapacağını hatırlatan Li Baodong, basının büyük dikkatini çeken Çin ile ABD liderleri arasında 2014 yılında gerçekleşecek ilk görüşmenin de burada olacağına işaret etti.

Xi Jinping, zirveye katılmanın yanı sıra, Hollanda, Fransa, Almanya ve Belçika'yı ziyaret edecek.

Bu yıl Çin ile Fransa arasında diplomatik ilişki kurulmasının 50'inci, kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi kurulmasının ise 10'uncu yıldönümü. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Wang Chao, Xi Jinping'in Fransa lideriyle ikili ilişkilerin gelişmesinde kazanılan deneyimleri paylaşacağına ve yeni alanlardaki somut işbirliğini artıracağına dikkat çekti.

Wang Chao, bu konuda şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız Xi Jinping, Fransa lideriyle iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasından bu yana geçen 50 yılda kaydedilen gelişme deneyimlerini özetleyecek ve ilişkilerin geleceğini planlayacak. İşbirliği hedeflerini de saptayacak iki lider, karşılıklı güvenin artırılması, çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi ve uluslararası sorunlarda eşgüdümün güçlendirilmesi gibi konularda fikir alışverişinde bulunacak. İki taraf, ayrıca eğitim, teknoloji, enerji, havacılık, kentleşme, tarım ve finans alanlarını kapsayan işbirliği anlaşmaları imzalayacak."

Avrupa ile işbirliği için hedefler belirlenecek

Çin, Avrupa ekonomisinde lokomotif rolü oynayan Almanya ile de çeşitli alanlarda kapsamlı ve yüksek düzeyli işbirliği yapıyor.

Xi Jinping'in Almanya ziyareti, ikili ilişkilere verdiği önemi gösterdi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Wang Chao, ziyaret sırasında iki liderin Çin ile Almanya arasındaki ilişkilerin geleceği için yol haritasını çizeceğini dile getirdi.

Bunun dışında Xi Jinping, AB'nin genel merkezini de ziyaret edecek. AB ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1975 yılından bu yana, bir Çin lideri ilk kez AB genel merkezine ziyaret gerçekleştirmiş olacak.

Wang Chao, Çin'de reformların derinleştirildiği ve AB ekonomisinin toparlandığı koşullarda, Xi Jinping'in AB genel merkezine yapacağı ziyaretle, ikili işbirliği için yeni hedefler belirleneceğini kaydetti.

ABHaber



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs