En Sıcak Konular

NATO'dan Bosna Hersek'e yeşil ışık

18 Mart 2014 13:41 tsi
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Bosna Hersek'in gerekli şartları yerine getirdiği takdirde, Üyelik Eylem Planı'nın devreye sokulabileceğini açıkladı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Bosna Hersek'in gerekli şartları yerine getirmesi halinde bu ülkenin Üyelik Eylem Planı’nı mümkün olan en kısa zamanda aktive etmeye hazır olduklarını söyledi.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Hırvat Üyesi Jelyko Komşiç ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rasmussen, NATO’nun Bosna Hersek’e üyelik önerisinin arkasında olduğunu, ancak bu öneriyi hayata geçirmenin anahtarının bu ülkenin elinde olduğunu ifade etti.

Bosna Hersek’in hayata geçirmek zorunda olduğu siyasi ve ekonomik reformların yanı sıra karşılaması gereken en önemli şart savunmaya ait gayrimenkullere yönelik sorunların çözülmesi.

Rasmussen, sorunu çözme konusundaki çabaları, Komşiç’in bu yöndeki liderliğini ve uzlaşı ruhunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.

"SON GÖSTERİLER REFORM İÇİN UYGUN BİR ÇAĞRIYI YANSITIYOR"
NATO’nun savunma alanındaki diğer reformları ve yolsuzlukla mücadele ile hukukun üstünlüğünü geliştirme amaçlı daha geniş kapsamlı reformlar beklediğini belirten Rasmussen, “Son gösteriler reformlar için yaygın bir çağrıyı yansıtıyor” dedi.

Komşiç de NATO’nun tutumunu anladıklarını belirterek, “Yasal ve teknik olarak çözebileceğimiz bir sorun ama siyasi konsensüs gerekiyor. Geçerli yasal düzenlemeyi uygulayacak siyasi konsensüs yok” diye konuştu.

NATO’nun taleplerinin yerine getirilmesi imkansız talepler olmadığının altını çizen Komşiç, “Ülkenin geleceği düşünülüyorsa talep edilenin büyük bir engel oluşturmaması gerektiğini” söyledi.

"BU BİZİM İÇİN BİR SINAV"

Şart olarak koşulan savunmaya ait gayrimenkullerle ilgili düzenlemenin NATO açısından çok önemli olduğunu düşünmediğini, ancak Bosna Hersek’in güvenilir bir ortak olduğunu göstermek açısından yerine getirilmesinin önemli olduğunu belirten Komşiç, “Bu bizim için bir sınav” dedi.

Bosna Hersek, 2010’da NATO tarafından Üyelik Eylem Planı’na dahil olmaya davet edildi.



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,657 µs