En Sıcak Konular

Putin imzaladı, Rusya Kırım'ı resmen ilhak etti

18 Mart 2014 16:00 tsi
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kırım'ı Rusya'ya bağlayan anlaşmayı imzalamasıyla birlikte Kırım resmen Rusya toprağı oldu. Bundan sonraki süreçte Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve Kırım'da yaşanacak ekonomik sıkıntıların gündeme gelmesi bekleniyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün Kırım'ı Rusya'ya bağlayan anlaşmaya imza attı. Bu imza ile birlikte Kırım artık resmen Rusya toprağı oldu. Dünyadan tepkiler ve yaptırım tehditleri geliyor.

Putin, bugün birtakım açıklamalar yaptıktan sonra, Kırım'ı Rusya'ya bağlayan anlaşmaya imza attı. Putin'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle; "Kırım, her zaman Rusya'nın bir parçasıydı. Kırım'ın Ukrayna'ya verilmesi zaten anayasaya aykırı bir durumdu. Ancak bölgede huzursuzluk çıkmaması için bu duruma göz yumduk. Kırım'daki referandum uluslararası hukuka uygundur. Kırım çok uluslu bir yapıya sahiptir. Bu yüzden Kırım'da 3 resmi dil kullanılması gerekiyor. Bunlar Rusça, Ukraynaca ve Tatarca olacaktır. Uluslararası toplum ikiyüzlü. Biz soydaşlarımızın haklarını koruduk"

Putin açıklamasını yaptıktan sonra anlaşmanın imzalanmasına geçildi. Kırım'da Pazar günü gerçekleştirilen ve Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandumda yüzde 97 ile Rusya'ya bağlanma yönünde bir sonuç çıkmıştı. Referandumun ardından, Kırım'daki Rusya yanlısı yönetim zaman kaybetmeden Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için başvuruda bulundu.

Çok hızlı bir şekilde gelişen duruma dünyadan tepkiler ve yaptırım tehditleri geldi ancak bu Rusya tarafında caydırıcı bir etki oluşturmadı.

RUSYA'DAN YAPTIRIMLARA TEPKİ

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma milletvekilleri, ABD Başkanı Barack Obama ve Avrupa Birliği'nden (AB) Kırım'daki gelişmelerle ilgili oluşturulan yaptırım listesine kendilerinin de eklenmesini istedi.

Duma'nın bugün yapılan oturumunda, 353 milletvekilinin oyuyla, Batı'nın bazı Rus diplomatlara yaptırım uygulaması kararıyla ilgili ortak açıklama metni kabul edildi.

Metinde, yaptırım listesine, Duma'nın tüm milletvekillerinin de dahil edilmesi talep edildi.

Birleşik Rusya Partisi Milletvekili Mihail Markelov, metinle ilgili şunları söyledi:

"Bugün hazırladığımız metin, şu şekilde anlaşılmalı: Bizim tutumumuz çok açık ve dürüst. Bizden olanlara asla ihanet etmeyeceğiz. Kırım'da yaşayıp Rusya ile birleşmek isteyenlere ihanet etmeyeceğiz. Amerikalılar'dan yaptırım listesine Duma'nın tüm milletvekillerinin dahil edilmesini teklif ediyoruz."

"DUMA KIRIM'IN RUSYA'YA BAĞLANMASINI DESTEKLİYOR"

Kırım'daki durumla ilgili Duma Başkanı Sergey Narışkin ve meclisteki dört partinin başkanları tarafından sunulan açıklama metni 441 oyla kabul edildi.

Kabul edilen metinle Duma milletvekilleri, Kırım halkının 16 Mart'ta düzenlediği referandumla Rusya'ya bağlanma iradesini destekleyen görüş bildirdi.

Metinde, "Duma milletvekilleri geçiş sürecinde Kırım'ın sosyoekonomik kalkınmasına ve halkın refahının sağlanmasına katkıda bulunacak. Duma, Kırım'da yaşayan halkın etnik kökeni, dili ve dinine bakılmaksızın güvenliğinin sağlanmasına ve onların meşru hak ve özgürlüklerinin gözetilmesine katkıda bulunacak" ifadeleri yer aldı.

KIRIM'I BUNDAN SONRA NE BEKLİYOR?

Coğrafi ve ekonomik açıdan Ukrayna'ya bağlı olan Kırım Yarımadası artık Ukrayna'dan ayrıldı ve Rusya toprağı oldu. Bundan sonra Kırım'ı bekleyen başlıca sorunlar şöyle sıralanıyor;

Kırım ekonomisi Ukrayna'ya bağlı bir ekonomi olmasından dolayı ilk iş olarak Ukrayna ile olan bağların koparılıp bunların Rusya kanallarına aktarılması gerekiyor.

Kırım'ın içme suyu yüzde 90 oranında Ukrayna topraklarındaki kaynaklar ve hatlar tarafından sağlanıyor. Diğer taraftan Kırım'ın elektriğinin yüzde 80'i, doğalgazının ise yüzde 65'i Ukrayna tarafından sağlanıyor. Yani Kırım, temel ihtiyaçlar bakımından neredeyse tamamen Ukrayna'ya bağımlı bir halde. Bunların Rusya kanallarından sağlanması hem zaman, hem de büyük maaliyetler tutacağı belirtiliyor.

Diğer taraftan, 1.2 milyar dolarlık Kırım bütçesinin de yüzde 70'i Kiev tarafından sağlanıyordu. Ekonomik olarak neredeyse tamamen Ukrayna'ya bağlı olan Kırım'ın Rusya'ya bağlanması ile birlikte yeni sorunlarla karşılaşacağı açık bir gerçek. Bu sorunların başında da elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar ve ekonomik bütçe geliyor.



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs