En Sıcak Konular

Gül: Ben de bu siyasi gerilimden rahatsızım

19 Mart 2014 09:56 tsi
Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka ziyaretine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Türkiye'de yaşanan gerilimde dış güçlerin parmağı var" iddialarını kabul etmediğini belirten Gül, "Bu tür komplo teorilerine inanmıyorum. Biz kendimiz de eleştiriyoruz, işin kötü gittiğinin farkındayız" dedi.

Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül, Kra­li­çe 2. Mar­gret­he­'nin da­vet­li­si ola­rak git­ti­ği Da­ni­mar­ka­'da be­ra­be­rin­de­ki ga­ze­te­ci­le­rin so­ru­la­rı­nı ya­nıt­la­dı. "Tür­ki­ye­'de­ki ge­ri­li­mi dış güç­ler mi yön­len­di­ri­yo­r" so­ru­su­na Cumhurbaşkanı Gü­l'­ün ya­nı­tı şöy­le ol­du:

'DOĞRU BULMUYORUM'

"Ben dış ­güç­ler id­di­ala­rı­na ka­bul et­mi­yo­rum. Doğ­ru da bul­mu­yo­rum. El­bet­te dün­ya­da Tür­ki­ye­'nin müz­min mu­ha­lif­le­ri var­dır. 10 yıl­dır bi­zi öv­müş, yap­tı­ğı­mız iş­le­ri gök­le­re çı­kar­mış, tak­dir et­miş çev­re­ler şim­di bi­zi eleş­ti­ri­yor­sa ni­çin şim­di ko­nu edi­li­yor? Bu tür söy­lem­ler üçün­cü dün­ya ül­ke­le­ri­ne ya­kı­şa­cak tür­den söy­lem­ler­dir. Tür­ki­ye bu­radan kur­tul­du. Ya­ra­yı açık bı­ra­kır­sa­nız el­bet­te si­nek­ler üşü­şür. Önem­li olan ya­ra­yı aç­ma­mak­tır. Dün bi­zi des­tek­ler ni­te­lik­te ma­ka­le­ler ya­zan, man­şet­ler atan med­ya ve­ya­hut dev­let­ler bu­gün ni­çin des­tek­le­me­sin ki? Ön­ce bir mem­le­ke­tin güç­lü ol­ma­sı la­zım. Eko­no­mik, öz­gür­lük­ler ala­nın­da güç­lü ol­mak ge­rek. Do­la­yı­sıy­la Tür­ki­ye­'yi yık­mak is­te­yen bi­ri­le­ri var­mış gi­bi komp­lo te­ori­le­ri­ne inan­mı­yo­rum. Ya­ban­cı­lar Tür­ki­ye ile ala­ka­lı açık­la­ma­lar ya­pa­bi­lir­ler. Bu­na ce­vap ver­mek     zo­run­da de­ği­liz. Ben bu tür komp­lo te­ori­le­ri­ne inan­mı­yo­rum. Biz ken­di­miz de eleş­ti­ri­yo­ruz, işin kö­tü git­ti­ği­nin far­kın­da­yız. Çok şey­ler yap­mış bü­yük po­tan­si­ye­li olan bir ül­ke­yiz. Tür­ki­ye ar­tık 3.500 do­lar ge­li­ri olan bir ül­ke de­ğil ki, 10 bin do­lar olan bir ül­ke­yiz. Se­çim­den son­ra iş­le­rin dü­zel­e­ce­ği­ni dü­şü­nü­yo­rum."

Ye­rel se­çim­ler­le il­gi­li so­ru üze­ri­ne Tür­ki­ye­'de­ki si­ya­si at­mos­fe­rin hiç kim­se­yi mut­lu et­me­di­ği­ni söy­le­yen Gül, "Be­ni de mut­lu et­mi­yor. Bu ya­şa­dık­la­rı­mız­dan hem ra­hat­sız­lık hem de üzün­tü du­yu­yo­rum. Öy­le olu­yor ki bir­den es­ki Tür­ki­ye­'nin man­za­ra­la­rı çık­ma­ya baş­lı­yor. Ce­na­ze­ler kalk­ma­ya baş­lı­yor yüz bin­ler so­kak­lar­da. Bir o ta­raf­tan bir bu ta­raf­tan gö­rün­tü­le­ri var. Çok şü­kür ba­ba­lar an­ne­ler bu­na fır­sat ver­mi­yo­r" di­ye ko­nuş­tu.

'DEFALARCA UYARDIM'

Gül, Tür­ki­ye­'nin po­li­tik ge­le­ne­ği­ni he­nüz de­ğiş­ti­re­me­dik­le­ri­ni bu açı­dan Türk si­ya­si ge­le­ne­ği­nin iyi ol­ma­dı­ğı­nı kay­det­ti. Söy­lem­ler­le il­gi­li de­fa­lar­ca uya­rı­lar yap­tı­ğı­nı vur­gu­la­yan Gül dedi::
"Si­ya­si söy­lem­le­rin fark­lı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni, sö­zün na­sıl ya­ra­la­dı­ğı­nı de­fa­lar­ca söy­le­dim. Ar­tık söy­le­mek is­te­mi­yo­rum. Bu tür iş­ler Tür­ki­ye­'ye ya­kış­mı­yor. Türk si­ya­si ge­le­ne­ği­, de­ğiş­tiril­mez­se ar­zu et­ti­ği­miz se­vi­ye­le­re ulaş­ma­mız zor. Her­ke­se ver­mek is­te­di­ğim me­saj; se­çim­le­rin ne­ti­ce­si ne olur­sa ol­sun, se­çim son­ra­sı sü­rat­li bir şe­kil­de re­form gün­le­ri­ne dön­mek ge­re­ki­yor. Ve re­form­la­ra kal­dı­ğımız yer­den güç­lü bir şe­kil­de de­vam et­me­miz la­zım." "Re­form­la­rı AB için ol­ma­sa bi­le ken­di­miz için ya­pa­bi­li­ri­z" sö­zü­nü ha­tır­la­tan Gül şöyle devam etti: "E­ğer ya­par­sak, hu­kuk ve yar­gı stan­dart­la­rı da­ha he­sap ve­re­bi­lir ha­le ge­le­cek­tir. Ku­ral­la­rın ye­ter­siz­li­ğin­den do­la­yı, yol­suz­luk söy­le­me­le­rin­den tu­tun, iha­le ku­ral­la­rın­dan, imar ka­nun­la­rın­da­ki ak­sak­lık­lara kadar bü­tün bunlar ku­ral­la­rın ek­sik­­li­ğin­den do­la­yı olu­yor. Güç­lü bir     şe­kil­de re­form gün­le­ri­ne dön­me­miz ge­rek. İv­me­yi tek­rar yu­ka­rı dön­dür­me­miz ge­rek. Uzun sü­rer­se du­rak­la­ma gün­le­ri­ne dö­ne­ri­z."   

Bedeli ağır olur

"Ku­rum­lar­la il­gi­li ha­sar tes­pi­ti ge­re­ki­yor mu? Ça­tış­ma cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi­ne ka­dar sü­rer­se ne yap­mak ge­re­k" so­ru­la­rı­na Gül şu ya­nı­tı ver­di: "A­na­ya­sal ku­rum­lar ara­sın­da prob­lem yok. Ku­rum­lar­da ve top­lu­mun için­de fark­lı gö­rüş­te olan­lar var, bu ay­rı bir ko­nu. Tür­ki­ye­'nin ku­ral­la­rı­nın nok­san­lı­ğın­dan kay­nak­la­nı­yor. Bu in­ce ayar­la­rı yap­ma­mız ge­rek. Bu tür iş­le­rle se­çim­ler arasında bağ­lan­tı kur­ma­mak la­zım. Biz ku­ral­lar di­yo­ruz ama ku­ral­lar açık net de­ğil. Ku­ral­la­rı uy­gu­la­ma­ma­nın be­de­li ağır olur."

Hepimiz acılıyız

Cumhurbaşkanı Gül, Berkin Elvan'ın faillerine ilişkin, "Berkin, Burak ve polis memurunun yani hepsinin acısını derinden hissediyoruz. Her ailenin kendi kıyametidir. Hepimiz acı duyuyoruz. Bunun tekrarlanmaması için faillerinin hemen bulunması gerekiyor. Hukuk devleti dediğimiz budur. Bir daha olmasın diye caydırıcılık olmalı" diye konuştu.

Çözüm sürecine de değinen Gül, Türkiye'de konjönktürel görülen bu konulardan çıkması gerektiğine işaret etti. Gül, "Türkiye'nin esas meselesi barış sürecini tamama erdirme meselesidir. Seçimlerden sonra nasıl manzaralarla karşı karşıya kalacağına kafa yorması gerek. Geçen hafta çıkarılan paket-lerin içerisinde önemli maddeler vardı barış süreciyle alakalı. Fakat kimsenin dikkatini çekmedi. Herkesin eşit vatandaşlık temeli üzerinde barış huzur içerisinde yaşayacak sorunları çözecek yol bulmalıyız" şeklinde konuştu.


Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,294 µs