En Sıcak Konular

Yeni adres Türkiye

19 Mart 2014 10:21 tsi
Yeni adres Türkiye 170 milyar dolarlık servetin dondurulması tehlikesine karşı Batı ülkelerindeki paralarını çekmeye başlayan Rus zenginleri için Türkiye'nin yeni güvenli liman olduğu belirtiliyor.

Seçim ve Ukrayna tedirginliği yaşamayan Borsa İstanbul'un iki günde yüzde 3 yükselmesi, yeni yabancı para girişine işaret ediyor.

Ukrayna yüzünden Batı Bloku ve Rusya arasındaki ekonomik savaşta hesapların dondurulması korkusuyla milyarlarca dolarlık Rus sermayesi gidecek yer arıyor. Standard Bank Gelişmekte olan Ekonomiler Başekonomisti Timothy Ash, Türkiye'nin kaçan Rus sermayesinden yararlanabileceğini söyledi. Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Ash, henüz Avrupa'dan ne kadarlık bir Rus sermayesinin çıkış yaptığına dair kesin veri olmamasına karşı Türkiye'yi muhtemel adreslerden biri olarak gösterdi. Son bir haftadır yükselişte olan BIST 100 endeksi de yüzde 2.14 artışla 65.573 puanla günü kapadı.

170 MİLYAR DOLARLIK KREDİ

TD Securities Avrupa Derecelendirme Müdürü Richard Kelly ise, Kırım krizinin finansal ilişkilere etkisinini değerlendirdi. Süreci uzun vadeli düşünmek gerektiğini ifade eden Kelly, varlıkların çekilmesinin gerilimlerin süresine bağlı olduğunu aktardı.Rusların varlıklarının hacmine ilişkin bilgi veren Kelly, 'Ruslar, Avrupa ve ABD'de ki finans merkezlerinde yaklaşık 170 milyar dolar mevduat tutuyorlar, ancak bu ülkeler de Ruslar'a 250 milyar dolar kredi sağlamış durumdalar' ifadelerini kullandı.

2 aydır hesaplardan transfer yapılıyor

Londra merkezli Capital Economics Gelişmekte olan Ekonomiler Ekonomisti Liza Ermolenko da son 2 ay içinde Rus yatırımcıların ABD ve Avrupa'daki bankalardan paralarını Rusya'ya transfer etmeye başladıklarını belirterek, 'Fakat Batılı yatırımcıların Rusya'dan çıkardığı yatırım, Rusya'nın Batı'dan çıkardığından çok daha yüksek. Tahminlerimize göre son dönemde yaşananlardan dolayı Batı Rusya'dan yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırımını çıkardı' dedi.

Lukoil parasını çekti

İngiliz Financial Times gazetesi de Moskova'da bankacılık sektöründe çalışan kaynaklara dayandırdığı haberinde çok sayıda Rus şirketin ABD'nin ve Avrupa'nın uygulayabileceği sert yaptırımlardan çekindiğini yazdı. Haberde ayrıca, Rus yatırımcı ve şirketlerinin Batı bankalarındaki milyarlarca dolarlık yatırımını son günlerde çektiğini iddia etti. Financial Times, ayrıca Sberbank, VTB ve Lukoil'in de parasını çeken şirketler içerisinde yer aldığını öne sürdü.

Finansal savaş BIST'e yaradı

Rusya ve Batılı ülkeler arasındaki Ukrayna krizinin uzaması, Borsa İstanbul'a yaradı. İki blok arasındaki gerginliğe rağmen BIST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta salı 63 bin 65 puandaki seviyesinden dün 64 bin 197'ye çıktı. Faiz ise geçtiğimiz hafta çarşamba günü 11,53 seviyesinde iken dün 11,27'ye kadar geriledi. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD'den yaptırım kararının çıkmasıyla, Borsa İstanbul günü, bin 376 puanlık yükselişle 17 Şubat'tan beri gerçekleştirdiği en yüksek kapanış olan 65 bin 573 puandan tamamladı. Doların ve avronun ateşi ise düştü. Dolar 2,21'e avro 3,08'e kadar geriledi.

Yeni Şafak

Bu haber 833 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs