En Sıcak Konular

Nükleer müzakerelerinde ikinci gün

19 Mart 2014 16:50 tsi
İran ile 5+1 ülkeleri arasında dün başlayan nükleer müzakereler devam ediyor, bugünkü oturumda Erak Ağır Su Reaktörü'nün faaliyetleri ele alınıyor

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurumunun (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya arasında başlayan nükleer müzakerelerinin ikinci oturumu dün başladı. Bu hafta içi hergün devam etmesi planlanan oturumlarda taraflar İran'ın nükleer programlarının geleceğine dair görüşmeler gerçekleştirecek.

Dün gerçekleştirilen oturumda İran heyetine, İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Irakçi, 5+1 heyetine ise Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Sorumlusu Yardımcısı Helga Schmittt başkanlık etti. Dünkü oturumda, yaptırımların kaldırılması, Uranyum zenginleştirme, barışçıl nükleer alanda uluslararası işbirliği ve Erak Ağır Su Nükleer Tesisleri konularının ele alındığı duyuruldu.

Bugünkü oturumda da yine Erak Ağır Su Reaktörü'nün faaliyetlerinin ele alınacağı duyuruldu. Müzakerelere önce İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve AB Dış Siyaset Sorumlusu Catherine Ashton katılırken, daha sonraki oturumlara katılım yardımcılar düzeyinde gerçekleşti.

Görüşmelerle ilgili açıklama yapan taraflar, görüşmelerin olumlu bir seyirde ilerlediğini dile getiriyor ancak diğer taraftan taraflar arasında gergin tartışmaların yaşandığı ileri sürülüyor. İranlı bazı uzmanlar batının nükleer müzakerelerdeki farklı taleplerinin soru işaretlerine neden olduğunu, bu yüzden müzakereler konusunda iyimser olmadıklarını belirttiler.

Müzakerelerle ilgili açıklama yapan İran Yargı Gücü İnsan Hakları Sekreteri Muhammed Cevad Laricani ise, batılı ülkelerin nükleer konusuna insan hakları meselelerini dahil etmelerinin bir hile olduğu açıklamasında bulundu.

Müzakerelerle ilgili açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, "Müzakerelerin bu turunda barışçıl nükleer işbirliği ve yaptırımlar konuları da ele alınacak. Müzakerelerin bu turunda heyetler arasında çok iyi görüş alışverişlerinin yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Diğer taraftan da Cevad Zarif, Pazartesi akşamı AB Dış Siyaset Sorumlusu Catherine Ashton ile planlanan çalışma yemeğini iptal etmişti.



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs