En Sıcak Konular

CHP'nin paralel raporu

20 Mart 2014 09:23 tsi
CHP'nin paralel raporu CHP, paralel yapının devlet kurumları içindeki yapılanmasıyla ilgili 2007 yılında Meclis'e önerge vermiş.

30 Mart yerel seçimleri öncesi muhalefet dilinin ana omurgasını paralel şebekenin servis ettiği ses kayıtlarına dayandıran ve Fethullah Gülen örgütü ile adeta ittifak kuran CHP'nin, 'F tipi yapılanmalar'la ilgili geçmişte çok sayıda şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Hükümete yönelik 17 Aralık komplosunun ardından kamu kurumları içinde başlatılan tayin dalgasını eleştiren CHP'nin, geçtiğimiz günlerde açığa alınan ve Gülen grubuna yakınlığıyla bilinen eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'le ilgili raporu Meclis tutanaklarında yer buldu. İsmi geçmişte Hrant Dink cinayetindeki ihmalleriyle sık sık gündeme gelen ve paralel yapılanma soruşturması kapsamında açığa alınan Akyürek'in 'F tipi yapılanma içinde olduğu' vurgusunu CHP, 2007 yılında Meclis'te verdiği soruşturma önergesinde kayda geçirdi.

BAYKAL İMZASI VAR

CHP'nin eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu hakkında verdiği soruşturma önergesinde, emniyet içindeki cemaatçi kadrolaşmaya dikkat çekilirken, Akyürek'in kıdem listesinde 281. sırada olmasına rağmen 81 kişilik 1. sınıf emniyet müdürleri listesine terfi ettirildiği dile getirildi. Önergede, 'Ramazan Akyürek'in F tipi yapılanma içinde olduğu ve özel bir himayeye mazhar olduğu; hem sicil dosyasıyla ve hem de Hrant Dink cinayetinin işleyişi süreciyle anlaşılmaktadır' denildi. Şubat 2007 tarihli önergede CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile 60 milletvekilinin imzaları bulunuyor.

İşte o iddialar

- Hrant Dink, Rahip Santoro cinayeti, Cumhuriyet Gazetesi'ne yapılan saldırılar ve İsmailağa Camisi'nde yaşanan cinayet gibi olaylarla ilgili ihmal iddialarının dile getirildiği CHP önergesinde, F tipi yapılanma ile ilgili bazı iddialar şöyle sıralandı:

CİNAYETTEN HABERDARDI

- Hrant Dink cinayeti öncesinde Trabzon Emniyet Müdürü olarak, cinayet tarihinde ise Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yapan Ramazan Akyürek, 2003 yılına ait kıdem listesinde 281. sırada olduğu halde 81 kişilik 1. sınıf emniyet müdürleri listesine terfi ettirildi.

- Hrant Dink cinayetinde, Trabzon Emniyeti'nin, muhbirden aldığı bilgileri İstanbul'a 17 kez ulaştırdığı sabittir. Bu bilgiler, olay öncesinde Trabzon Emniyet Müdürü olan, olay tarihinde ise İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek'in de bilgisindedir. Öyle ki, bu bilgilere göre; hem saldırıyı yapacaklar bellidir ve hem de hedef alınan kişi bellidir. Ramazan Akyürek'in F Tipi yapılanma içinde olduğu ve özel bir himayeye mazhar olduğu; hem sicil dosyasıyla ve hem de Hrant Dink cinayetinin işleyişi süreciyle anlaşılmaktadır. Akyürek'in bu özel konumu sebebiyle ödüllendirilip Emniyet İstihbarat Dairesi'nin başkanı olmasından 1 ay kadar sonra Danıştay saldırısı gerçekleşmiştir.

- Emniyet'te kişisel ilişkiler ve cemaat dayanışması içinde kadrolaşmak amacıyla yapılan sistemli bir çalışma sözkonusudur.

KOD ADIYLA ÖRGÜT

- Emniyet içinde kadrocu cemaat yapılanmasına bir kod adı verildi. Emniyet örgütü içinde bu kod adı ile anılan gizli bir kadrolaşma süreci yaygın bir hal aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün merkez teşkilatı, İstanbul, Ankara, İzmir ile tüm Polis Okulları, Polis Koleji ve Akademisinin bu kadroların elinde bulunduğu yolunda ciddi bulgular sözkonusu.

- Bu kadrolaşmanın doğal sonucu olarak da, her türlü araştırma ve soruşturma girişiminde bu kadrolar, tedbir almakta veya aldırmaktadırlar. Adeta resmi üniforma giymiş yasa dışı ve kısmi bir örgütlenme söz konusu. Delil toplama ve soruşturma süreçlerine müdahalede bulunulmakta ve yönlendirme yapılmakta.

- Sözü edilen yapılanma sonucunda doğmuş olan tahribat çok ağır. Kurumun arşivi ve istihbaratı yok edilmekte.

Yeni Şafak



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,912 µs