En Sıcak Konular

Savaş suçu belgeleri İsveç'te konuşuldu

20 Mart 2014 10:31 tsi
Suriye'de Esed rejiminin savaş suçları işlediğini kanıtlayan belgeler, İsveç Parlamentosu'nda bir panelde tartışıldı.

Suriye'de iç savaşın dördüncü yılına girilirken, Anadolu Ajansı’nın yayınladığı Suriye’de Beşşar Esed rejiminin savaş suçları işlediğini kanıtlayan belgeler, İsveç  Parlamentosu’nda düzenlenen bir panelde tartışıldı.
 
Yeşiller Partisi ile Suriyeli Aktivistler Derneği tarafından organize edilen başkent Stockholm’deki panelde, AA adına sunum yapan Avrupa Bölge Genel Haber Editörü Yusuf Kaya, Anadolu Ajansı ile ilgili kısa bir bilgi verdi ve ajansın dünyanın en etkili 5 ajansı içerisinde olma hedefini içeren 100. Yıl Vizyonu'nu anlattı. Daha sonra Suriye’deki son durum, Türkiye’nin kabul ettiği yüzbinlerce sığınmacı ve AA’nın ocak ayında yayınladığı Esed rejiminin savaş suçu işlediğine dair belgeler ile ilgili bilgi veren Kaya, AA'nın bölgeden haber akışının sağlıklı bir şekilde sağlanması konusunda gösterdiği başarıya vurgu yaptı.
 
Dünyanın en modern sığınmacı kamplarının Türkiye’nin 10 kentinde yüzbinlerce Suriyeli için kurulduğunu hatırlatan Kaya, Suriye içerisinde ise yüzyılın en büyük trajedilerinden birinin yaşandığını kaydetti.
 
Anadolu Ajansı’nın Suriye’deki trajediyi yansıtan ısrarcı yayıncılığına da değinen Kaya, fotoğraflar eşliğinde, savaş suçunun işlendiğini gösteren belgeleri anlattı. Yusuf Kaya, “Sezar” kod adlı güvenlik görevlisinin yaşları 20 ila 40 arasında değişen 11 bin muhalifin işkence ile öldürülmüş hallerini fotoğrafladığını ve bunları gizli bir şekilde muhalifler kanalı ile İngiltere’de dünyaca tanınmış uzmanlar ve profesörlere incelettirdiğini belirtti.
 
Belgelerin, Esed rejiminin açıkça savaş suçu işlediğini kanıtladığını belirten Kaya, buna rağmen uluslararası toplumun, Esed’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için yeterli düzeyde baskı yapmadığını ifade etti.
 
"İran ile Suudi Arabistan anlaşırsa, çözülür"
 

İsveç Parlamentosu Yeşiller milletvekilleri Annika Lillemets ile Valter Mutt’ın himayelerinde düzenlenen panelde konuşmak için Kahire’den gelen Suriye Ulusal Koalisyonu Hukuk Ofisi Başkanı Haitham Almaleh, Esed’in yargılanması için gerekli girişimleri yaptıklarını söyledi.
 
Panelistlerden İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden Per Jönsson ise Suriye’de şu ana kadar 146 bin kişinin hayatını kaybettiğini ve ülkenin geleceği konusunda iyimser olmadığını söyledi. Jönsson’a göre silahlı grupların artması ve birbirleri ile olan mücadeleleri nedeni ile savaşı Esed kazanabilir. Suriye’deki iç savaşın, İran ile Suudi Arabistan arasında güç savaşına da döndüğünü kaydeden Per Jönsson, bu iki ülkenin anlaşması halinde sorunun çözülebileceğini söyledi.
 
 
aa


Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,549 µs