En Sıcak Konular

Dink davasında mahkeme yeniden birleştirme istedi

20 Mart 2014 13:32 tsi
Mahkeme heyeti, Hrant Dink davasının Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasının ardından İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen ana dava ile birleştirilmesi talebinde bulundu

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevini ihmal ettiği ileri sürülen dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Öz katılmadı. Öz"ün avukatı Ali Sürmen ile Dink ailesinin avukatları Hakan Bakırcıoğlu ve Bahri Bayram Belen duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme heyeti başkanı, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen ve daha önce mahkemece karara bağlanan dava dosyasının temyiz için gönderildiği Yargıtay'dan dönmediğini bildirdi.

Söz alan Dink ailesi avukatlarından Bakırcıoğlu, Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arşivlerinin incelenerek Dink cinayeti öncesi ve sonrasında bu kurumlara gelen herhangi bir bilgi olup olmadığının araştırılmasını, Trabzon İl Jandarma Komutanlığının 6 haber elemanının yeniden dinlenilmesini talep etti.

Bakırcıoğlu, daha önceki taleplerinde sadece Trabzon İl Jandarma Komutanlığındaki istihbarat elamanlarının dinlenilmesini istediklerini anımsatarak, bu kişiler dışında Trabzon İl Jandarma Bölük Komutanlığı ve Trabzon Jandarma Merkez Komutanlığındaki yardımcı istihbarat elamanlarının da Dink cinayetine ilişkin mahkemede dinlenilmesini istedi.

Dink cinayeti davasına bakan özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Mahkemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca kaldırıldığını anımsatan Bakırcıoğlu, İstanbul'daki Dink davasına İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin baktığını bildirdi.

Bakırcıoğlu, Trabzon'daki Dink cinayeti davası ile İstanbul'daki Dink Cinayeti davası arasında hukuki ve fiili bağ bulunduğunu anlatarak, her iki dava dosyasının birleştirilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Kemal Alver, Bakırcıoğlu"nun tahkikatın genişletilmesi konusundaki talebini, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görülen dava dosyasının Yargıtay'dan mahkemelerine gelmesi sonrası değerlendireceğini bildirdi.

 Dink cinayetine ilişkin kendi mahkemelerindeki dava ile İstanbul'daki Dink cinayeti davasının birleştirilmesi amacıyla davanın görüldüğü İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasını da kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

SORUŞTURMA DOSYASI HSYK'YA GÖNDERİLDİ

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunduğu iddiasıyla dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğünde görevli yetkililer ve personel hakkında yürütülen soruşturma dosyasını Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) gönderdi.

Dink ailesi avukatlarının, Dink cinayetine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının ardından olayda sorumluluğu bulundukları gerekçesiyle söz konusu dönemde Trabzon'da görevli İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile personeli hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma sürüyor.

Başsavcılık,  suç isnat edilen emniyet ve jandarma yetkililerinin üst düzey kamu görevlisi olmaları nedeniyle farklı soruşturma usullerine tabi oldukları için, diğer personele isnat edilen suçun da söz konusu yetkililerin suçuyla bağlantılı olması sebebiyle soruşturmanın nasıl yürütüleceği konusunda karar verilmesi amacıyla dosyayı HSYK'ya gönderdi.

Söz konusu soruşturma HSYK'nın kararı doğrultusunda yürütülecek.

Dink ailesi avukatlarından Bahri Bayram Belen de gazetecilere, Dink cinayetine ilişkin daha önce hakkında dava açılan dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkındaki soruşturmanın, üst düzey kamu görevlisi olması dolayısıyla Trabzon Valiliği'nin izniyle yapıldığını anımsattı.

Halen jandarma ve emniyet görevlileri hakkında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın da valilik izniyle yapılabileceğini ancak Başsavcılığın HSYK'nın kararı doğrultusunda hareket etmeyi tercih ettiğini belirten Belen, soruşturmanın seyrinin HSYK'nın kararı doğrultusunda şekilleneceğini ifade etti.

Belen, Dink cinayetinde dönemin emniyet ve jandarma görevlilerinin görevlerini yapmadıklarını savunarak, olayda sorumlulukları olduğunu öne sürdü.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçundan dava açılmıştı.

Bu dava sürerken, Adalet Bakanlığının incelemesi sonucu Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de Ali Öz'e aynı suçtan ikinci bir dava açıldı ancak Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetti.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise Albay Ali Öz ve Yüzbaşı Metin Yıldız'a 6 ay, diğer 4 askere ise 4'er ay hapis cezası vermişti.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi kararını görüşen Yargıtay ise davaların Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, bu mahkemenin kararını bozmuştu.

Bu karar üzerine Albay Ali Öz'ün yeniden yargılanmasına başlanmıştı.



Bu haber 500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,937 µs