En Sıcak Konular

Azerbaycan'da mahkeme muhaliflere ceza yağdırdı

20 Mart 2014 16:41 tsi
Azerbaycan'da bir valinin akrabasının halka hakaret etmesi soncunda başlayan olaylarla ilgili davada yargılanan muhaliflere çeşitli oranlarda hapis cezası verildi

Azerbaycan’ın Şeki şehri Ağır Ceza Mahkemesi, İsmayıllı bölgesinde yaşanan olaylar sırasında göz altına alınan 18 kişi hakkında nihai kararını açıkladı. Karara göre “Real” harekatının lideri İlgar Memmedov 7, Musavat Partisi başkan yardımcısı Tofig Yagublu 5 yıl hapisle cezalandırıldı. Bunun yanı sıra gözaltında tutulan Seftar Ağamalıyev ve Vasif İbrahimov 8, Elşen İsmayıllı'ya 5.5, Elşen Gyrbanov'e 5, Genber Ağamalıyev'e 4.5, Cefer Ceferov'a 4.5 ve Şükran Möhbalıyev'e 2.5 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme heyeti bir grup şahsa daha ceza vermenin yanı sıra avukatlar Halid Bağırov ve Fuad Ağayev konusunda da Avukatlar Konseyi'ne (Baro) şikayet dilekçesi gönderme kararı aldı. Hakkında ceza verilen şahıslardan bir kısmı kensinlikle  suçlu olmadıklarını, bir kısmı ise az da olsa kendilerini suçlu hissettiklerini ifade etti. Mahkeme sürecini takip eden bağımsız gözlemciler, mahkeme yönetimi tarafından mevcut yasaların göz ardı edildiğini, süreç içerisinde 18 kişinin dar bir kafeste tutulduğunu, avukatlara baskı yapıldığını, Fuad Ağayev’e para cezasının verildiğinin altını çizdi.

Bunun yanı sıra savcı ve hakimlerin tanıklara da baskı yaptığı belirtildi. Tanıkların da sonradan baskı sonucunda aleyhte konuşmak zorunda kaldıklarını itiraf ettiği iddia edildi. Ayrıca Memmedov ve Yagublu’nun cezalandırılma nedeni konusunda hiçbir delilin olmadığı, her ikisinin 24 Ocak tarihinde İsmayıllı’da bulunmasına rağmen o sırada hiçbir sorunun yaşanmadığı ve bunu onaylayan kamera görüntülerinin bulunduğu vurgulandı.

Uluslararası teşkilatlar da kararın siyasi olduğunu savundu. Amnersty International ceza alanları “vicdan mahpusu” olarak tanımladı. AB tarafından yapılan resmi açıklamada da kararın siyasi nedenlerle alındığının altı çizildi.

2013 yılının ocak 23 ve 24 tarihlerinde Azerbaycan’ın İsmayıllı bölgesinde valinin akrabasının halka hakaret etmesi soncunda olaylar yaşanmış ve kısa bir süre içerisinde kitlesel eyleme dönüşmüştü.



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,886 µs