En Sıcak Konular

'Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını tanımıyoruz'

20 Mart 2014 18:27 tsi
Türkiye’nin AGİT Daimi Temsilcisi Büyükelçi İldem, "Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını ve bu sonuçlardan hareketle gerçekleştirilen tasarrufların hiçbirini tanımıyoruz” dedi.

 Türkiye’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem de AGİT Daimi Konseyinin bugünkü toplantısında, Ukrayna krizine, ülkenin siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü esas alan barışçıl bir çözüm bulunması gerektiğini bildirdi.   

Türkiye’nin, meseleye Ukrayna’nın komşusu ve stratejik ortağı olmasının yanı sıra Kırım Tatar Türklerine atfettiği önem ve ilgi ışığında yaklaşmakta olduğunu belirten İldem, şöyle konuştu:

"Sözünü ettiğimiz çözüm doğrultusunda mesafe katedebilmemiz için sahadan nesnel veri toparlamak üzere bir AGİT gözlem misyonunun büyük bir süratle Ukrayna’ya konuşlandırılmasının en öncelikli konu olduğuna inanıyoruz. Kırım’da yapılan referandumun sonuçları ve bu sonuçlardan hareketle gerçekleştirilen tasarrufların hiçbirini tanımıyoruz."

"Tüm ülkeleri göreve çağırıyoruz"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ise Rusya'nın, AGİT anlaşmaları ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olarak ülkesini işgal ettiğini ifade ederek, Rusya’nın bu hareketiyle Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlal edildiğini kaydetti.   

Rusya'nın Ukrayna’yı işgal etmekle yetinmeyip Kırım bölgesinde referandum yaptığını belirten Deşçitsa, “Referandumun BM ve uluslararası tüm anlaşmalara aykırı olduğunu” bildirdi.   

Ukrayna yönetiminin talebi üzerine, "AGİT’in Gözlemci göndermek istediğini ancak Rusya heyetinin bu kararı üç kez bloke ettiğini” anlatan Deşçitsa, “Rusya Federasyonu ile müttefiki bazı ülkelerin muhalefetine rağmen AGİT’in Ukrayna’ya gözlemci misyonu göndermesini beklediklerini” söyledi.   

Rusya Federasyonunun AGİT ve uluslararası tüm anlaşmaları “ayaklar altına aldığını” ve gerçekleri inkar ettiğini ifade eden Deşçitsa, “Şimdi AGİT’in, kuruluş felsefesine ve üyesi ülkelerin bugüne kadar altına imza attığı anlaşmalara sadık olup olmadığını test etme zamanıdır. Biz AGİT üyesi tüm ülkelerin, teşkilatın ilkelerine ve üye ülkelerin imzaladığı antlaşmalara bağlı kalmasını bekliyoruz” diye konuştu.   

AGİT’in Ukrayna’ya askeri bir misyon göndermesini “memnuniyetle karşıladıklarını” ifade eden Deşçitsa, “Ülkesinin Rusya tarafından işgal edilmesiyle büyük bir hata yapıldığını. Bu hatanın telafisi için AGİT üyesi tüm ülkeleri göreve çağırdığını” kaydetti.

Bu arada Rusya Federasyonu ile Ermenistan gibi yakın müttefiki bazı ülkelerin muhalefeti nedeniyle gönderilemeyen AGİt gözlem misyonunun oluşturulması ve kısa sürede Ukrayna’ya gönderilmesi için kulislerde yoğun müzakerelerin yapıldığı belirtildi.   

Deşçitsa’nın ülkesindeki durumu anlatan konuşmasının ardından toplantıda hazır bulunan AGİT üyesi 57 ülkenin heyet başkanları da söz alarak ülkelerinin pozisyonlarını anlatarak çeşitli sorular yönelttiler.

Toplantının soru cevap bölümünü gazetecilerin izlemesine izin verilmedi. Ukrayna Dışişleri Bakanının, gazetecilerin salonda kalması talebi için yapılan oylamada, Rusya ve müttefiki bazı ülkeler aleyhte oy kullandı.

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs