En Sıcak Konular

AP Başkanı Martin Schulz: Şiddetle kınıyorum

21 Mart 2014 16:42 tsi
Twitter yasağı, 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk operasyonunun ardından hükümetin hukuk dışı tasarruflarına sert tepkiler vermekle yetinen AB’de sabırları taşırdı.

Avrupa Birliği'nden gelen Twitter tepkileri tsunamiye dönüştü. Sabah saatlerinde attığı tweetle tepkisini dile getiren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, öğleden sonra çok sert bir yazılı açıklama yaptı. Yaptığı yazılı açıklamada Twitter yasağını "şiddetle kınadığını" vurgulayan Schulz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sert ifadelerle yüklendi. Erdoğan'ın kontrol edemediği bütün medya ve basın kuruluşlarına karşı bir kampanya yürüttüğünü ifade eden Schulz, bu otoriter yaklaşımın ifade hürriyetine doğrudan bir saldırı niteliğinde olduğunu söyledi.

Bugün Twitter'ın 8. yaş günü olduğuna dikkat çeken Schulz, "Ancak Türkiye'de Başbakan Erdoğan Twitter'ın kökünü kazıma sözü verdiği için bu yaş gününü kutlamak için bir sebep bulamıyoruz." dedi. Erdoğan'ın mahalli seçim kampanyasını 'biz' ve 'onlar', 'vatansever Türkler' ile 'yabancı provokatör ajanlar' söylemleri ile sürdürdüğüne işaret eden Schulz, "Bana göre tartışma Türkiye'nin nasıl daha da ileri götürülmesi gerektiği üzerine olmalı. İnterneti, sosyal medyayı ve hür basını boğmak, hakimleri siyasileştirmek Türkiye'yi 21. yüzyılın sorunlarına hazırlamak ve AB'ye yakınlaştırmak için kesinlikle iyi reçeteler değil." dedi.

Erdoğan'ın sosyal medyayı tehdidinin ardından gelen Twitter yasağını "şiddetle kınadığını" ifade eden AP Başkanı ifade hürriyetinin hem AB'nin hem de Avrupa Konseyi'nin en temel değerleri olduğuna işaret ederek, bu ilkeler konusunda Türkiye'ye imtiyaz tanınamayacağını söyledi.

Schulz, 21 Ocak'ta Erdoğan'ı Brüksel'de ağırlamıştı. Schulz, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada Erdoğan'ın kendilerini temel hak ve hürriyetler konusunda temin ettiğini açıklamıştı.

"MÜZAKERELER ASKIYA ALINSIN"

‘Müzakereler askıya alınsın’ çağrıları ilk defa Türkiye yanlısı olarak bilinen gruplar tarafından yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük üçüncü grubu Liberallerin Başkan Yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, üyelik müzakerelerinin artık askıya alınması gerektiğini söyledi. Grubunun gölge Türkiye raportörü de olan Lambsdorff yaptığı açıklamada, ‘müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapıyorum. Basın hürriyeti temel bir AB değeridir. Eğer Başbakan Erdoğan bunu anlamıyorsa kendisiyle müzakere etmenin artık bir manası kalmamıştır’ dedi.

Alman Liberal lider AB’nin temel hak ve hürriyetlerin müdafaa edilmesi için Türkiye sivil toplumu ile ilişkilerini kuvvetlendirmesi gerektiğini kaydetti. (Zaman)

TEPKİLER SAĞANAĞA DÖNÜŞTÜ

Twitter'ın yasaklanmasının ardından AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Neelie Kroes, Genişleme ve Avrupa Komşuluk Siyaseti Komiseri Stefan Füle, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre ve Yeşiller GrubuTürkiye Sözcüsü Ska Keller sert açıklamalar yapmışlardı.

AGİT'TEN TÜRKİYE'YE ÇOK SERT UYARI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunya Miyatoviç, "Türkiye'de internet siteleri yıllardır ciddi şekilde sınırlandırılıyor." dedi ve 2007'de çıkan yasakçı internet kanununun geçtiğimiz at daha da sertleştirildiğini ifade etti. Miyatoviç, "Bu önlemler ifade ve basın özgürlüğünü tahrip ediyor ve vatandaşların kendilerini özgürce ifade etmelerine mani olıyor." diye devam etti.

Hükümetin ister internet üzerinden ister diğer mecralarda çoğulcu tartışmaları boğmak yerine bunu koruması ve teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan AGİT temsilcisi, Twitter'ı engellemeye imkan tanıyan kararları fesheden ve internette özgür tartışma ortamını yeniden tesis eden adımlar atılmasını istedi.

AP'DEN BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NA: TWİTTER YASAĞINI BİZE AÇIKLA

Avrupa Birliği’nin (AB) Twitter yasağına tepkileri sertleşerek devam ediyor. Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten yasağı sert bir dille kınadı.

Yazılı bir açıklama yapan Hollandalı Hıristiyan Demokrat Oomen-Ruijten, işleyen bir demokraside ve hukukun üstünlüğünün cari olduğu bir sistemde sosyal medyanın engellenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı. Türk vatandaşlarının sanal ve gerçek âlemde fikirlerini ifade etme haklarına dokunulmaması gerektiğini ifade eden Oomen-Ruijten, Türk hükümetine sorunu bir an evvel çözmesi çağrısı yaptı.

AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile temasa geçerek “tam bir izahat” talep ettiğini vurgulayan Hollandalı AP üyesi, Türkiye’nin ileri adımlar yerine demokrasisini geriye götürdüğüne işaret etti. Oomen-Ruijten Türkiye’deki son gelişmelerin müzakere zeminini de zayıflattığını kaydetti.

Oomen-Ruijten’in “yazdıklarımın en serti” dediği AP Türkiye raporu geçen hafta kabul edilmişti. AP raporunda, Türk hükümetinin 17 Aralık yolsuzluk operasyonuna yönelik tavrını sert şekilde eleştirmişti.

ALMANYA'DAN TWİTTER ELEŞTİRİSİ

Alman Hükümeti Sözcü Yardımcısı Christiane Wirtz, Türkiye'de Twitter'ın yasaklanması üzerine Berlin'de bir açıklama yaptı.

Deutsche Welle'nin haberine göre Wirtz “Herhangi bir biçimde iletişim yollarının yasaklanması ya da engellenmesi bizim ifade özgürlüğü anlayışımızla bağdaşmaz." diye konuştu. Hükümet sözcüsü, "Bu engelleme Almanya'da serbest iletişimden anladığımızla uyum içinde değil.” dedi.

Wirtz, gazetecilerin bunun bir sansür sayılıp sayılamayacağı yönündeki sorusuna ilişkin ise bir değerlendirme yapmaktan kaçındı. Alman hükümetinin Türk hükümetiyle yapacağı görüşmelerde ifade özgürlüğünün Almanya açısından önemini dile getireceğini belirtti.

Federal Alman Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibert de engellemeyi Twitter hesabından eleştirdi. Seibert, “Özgür bir toplumda nasıl iletişim kuracakları vatandaşların kararıdır, devletin değil.” diye yazdı.

FRANSA: YASAK KARARI ŞOKE EDİCİ

Fransa, Türkiye'de Twitter'a girişin engellenmesinin şoke edici olduğunu vurguladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, "Türk hükümetinin şoke edici bu kararının, temel prensipler; ifade ve iletişim özgürlüklerine aykırı olduğunu" söyledi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday ülke olduğunu hatırlatan Nadal, Türkiye'nin ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere temel özgürlüklerin korunması yönünde yükümlülüklerine yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Roman Nadal, Fransa Dışişleri Bakan Yardımcısı Pierre Sellal'in bugün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile de ikili bir görüşme gerçekleştirdiğini belirterek, toplantıda Twitter konusunun da gündeme geldiğini, Fransa'nın konuyla ilgili kaygılarını ilettiğini söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,777 µs