En Sıcak Konular

Putin'in hedefinde hangi ülke var?

23 Mart 2014 10:08 tsi
Putin'in hedefinde hangi ülke var? Christiane Amanpour’a konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kırım hamlesi ile Ukrayna’yı topraklarına katmak istediğini söyledi.

CNN International’ın ünlü muhabiri Christiane Amanpour’a konuşan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gerçekte hedefinin Kırımdeğil, Ukrayna olduğunu öne sürdü.

Bildt, “Putin’in Kırımhamlesi daha büyük stratejinin bir parçası. Putin aslında Kırım’la değil, Ukrayna ile ilgileniyor. Rus liderin Kremlin’de yaptığı konuşmasının satır araları okunduğunda, başka şeylerin yanı sıra ilgisinin Ukrayna’nın güney kısımlarına yöneldiği görülebilir. Bölgenin ilhakı da bu planın bir parçası olabilir. Bu konuda hassas düşünmemiz lazım.

 ‘ZAYIFLIKTAN FAYDALANABİLİR’

Putin’in daha ileriye gitmek için ülkenin zayıflığından faydalanma olasılığı bulunduğunu dile getiren Bildt, “Putin’in Kırımdışında da askeri yaklaşımlarda bulunabileceği tehlikesine karşı alarmda olmalıyız” dedi. Bildt, “Sonuç olarak Putin’in asker kullanmaya da hazır olduğunu gördük. Bu, korkutucu ve endişe verici bir şey” dedi.
 
BRZEZİNSKİ: NARSİST VE MEGALOMAN

Amerikalı ünlü stratejist ve eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Zbigniew Brzezinski, Rusya lideri Vladimir Putin için, “O narsist ve megaloman biri. Sovyet İmparatorluğu’nu yeniden inşa yolunda durdurulamaz bir tavır içinde” dedi. Brzezinski, “Kırım ona çok güven verdi. Daha ileri gitmesini önleyici bir yapıcı plana ihtiyacımız var” diye konuştu. Zbigniew Brzezinski, Putin’e cevap ve karşılık vermenin ABD’nin sorumluluğu olduğunu da belirtti.
 
ÇUBAROV: AVRUPA'NIN TEPKİSİNİN ETKİSİ YOK

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rifat Çubarov, Avrupa’nın Rusya’ya yönelik gösterdiği tepkilerin ve yaptırımların bir etkisinin olmadığını söyledi. Çubarov, başka bir ülkenin askerlerinin diğer ülke topraklarına girerek işgal ettiğine, ayrıca kanunların ihlal edilerek formalite bir referandumla sınırların değiştirildiğine dikkati çekti.

2 milyonluk Kırım nüfusunun içinde yer alan Kırım Tatarlarının da yaşam alanlarının tehdit altında olduğunun altını çizen Çubarov, Ukrayna ile Rusya arasında kaldıklarını ifade etti. Çubarov, “Meclis gündemimizde referandum da bulunuyor. Söz konusu referandumu boykot ettik. 185 bin Kırım Tatarı seçmenden bin kişi katıldı referandum oylamasına. Meclis son zamanlarda daha fazla toplanıyor, çünkü sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor” dedi.
 
RUSLAR BELBEK ÜSSÜNE GİRDİ
 
Rus güçleri Ukrayna askerlerinin Belbek askeri hava üssünü terk etmemekte direnmeleri üzerine zırhlı araçlarla üsse girdi. Uluslararası haber ajansları, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak bölgede silah sesleri duyulduğunu söyledi. Kırım’da halen Ukrayna güçlerinin kontrolü altındaki birkaç askeri noktadan biri olan Belbek askeri hava üssü, Rus güçleri tarafından çevrelenmişti.

Rus güçleri, teslim olmayacaklarını söyleyen Ukrayna askerlerine bir saat süre vermişti. Sivastopol yakınlarındaki Belbek askeri üssünün komutanı Oleg Podovalov, Reuters’a verdiği demeçte, “Rus birlikleri teslim olmamız için bir saat süre verdi aksi takdirde saldırıya geçeceklerini söyledi” demişti.

Habertürk


Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,761 µs