En Sıcak Konular

Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak

24 Mart 2014 19:22 tsi
İngiltere Başbakanı Cameron, Kırım'ı ilhak eden Rusya'da bu yıl G8 Zirvesi yapılmayacağını belirtti.

 Nükleer Güvenlik Zirvesi (NSS) için Lahey’de bulunan İngiltere Başbakanı David Cameron, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, “Bu yıl Rusya’da G8 Zirvesi olmayacak. Bu kesinlikle açık” dedi.

NSS toplantısının ilk oturumunun sona ermesinin ardından bir araya gelmesi öngörülen G7 ülkelerinin liderlerinin gündem maddesini, Rusya’nın G8’den çıkarılıp çıkarılmayacağı oluşturacak.

Gerek ABD Başkanı Barack Obama’nın gerekse İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, Kırım’da takındığı tavır nedeniyle Rusya’ya “bedel ödetilmesinden yana” tavır takınması, bu ülkenin G8 içindeki yerinin iyice tehlikeye girdiğinin göstergesi olarak algılanıyor.

Acilen toplanmasına karar verilen G7, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşuyor. Rusya’nın bu gruba eklenmesiyle oluşan G8’in bu yıl haziranda Soçi’de yapılması öngörülen zirvesine yönelik hazırlıklar geçtiğimiz haftalarda askıya alınmıştı.

G8’in mevcut formatında devam edip etmeyeceğinin tartışılacağı G7 toplantısından, “Rusya’nın G8’den atılması” kararı çıkması halinde bunun Moskova’nın izolasyonunu derinleştirici etki yaratmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Avrupa Birliği liderleri de geçen hafta Brüksel’de yaptıkları zirvede aldıkları kararla haziranda yine Soçi’de yapılması öngörülen AB-Rusya Zirvesi’ni iptal etmişlerdi.

BRICS ülkeleri karşı çıktı

BRICS ülkeleri Kırım'ı ilhakı nedeniyle Rusya'nın G20 zirvesinden dışlanması ihtimaline tepki gösterdi.

Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi marjında bir araya gelen Brezilya, Hindistan, Çin, Rusya ve Güney Afrika dışişleri bakanları, G20 Dönem Başkanı Avustralya'nın evsahipliğinde kasımda yapılacak zirveye Rusya'nın davet edilmeyebileceği yönündeki açıklamayı "endişeyle not ettiklerini" bildirdi.

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Kırım'ın ilhakının ardından yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kasımda Brisbane kentinde düzenlenecek G20 zirvesine katılımının yasaklanması dahil yaptırımları ağırlaştırabileceklerini açıklamıştı.

BRICS ülkelerinin ortak açıklamasında, "G20'de tüm üye ülkelerin eşit söz hakkı var ve herhangi bir üye bunun tabiatını ve karakterini tek yanlı olarak belirleyemez" denildi.

AA



Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs