En Sıcak Konular

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan açıklama

26 Mart 2014 14:54 tsi
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 3. köprü ile 3. havaalanı ve Kanal İstanbul projelerine ilişkin yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiğini bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul projelerine ilişkin yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiğini ve çalışmaların tamamen yasal izinler çerçevesinde yürütüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, TEMA Vakfınca hazırlanan rapora istinaden üçüncü köprü, üçüncü havaalanı ve Kanal İstanbul projeleriyle ilgili basında gerçeği yansıtmayan bazı haberlerin yer aldığı belirtildi.

Bu raporun bilimsellikten uzak olduğu, bahse konu mega projeleri engellemek için tamamen siyasi amaçla hazırlandığı savunulan açıklamada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu yapılması amacıyla 2 bin 542 hektarlık ormanlık alanda izin verildiği, bunun sadece 706,92 hektarlık kısmının yol platformu alanı olarak kullanılacağı ifade edildi.

Açıklamada, taşınması mümkün ağaçların başka yere taşınacağı, kesilecek ağaçların yerine Karayolları Genel Müdürlüğünce beş katı fidan dikileceği kaydedildi.

"Bölgede hiçbir doğal göl bulunmamaktadır"

Üçüncü havalimanı yapılması amacıyla da 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verildiği belirtilen açıklamada, bu sahada henüz ağaç kesiminin yapılmadığı bildirildi. Sahanın yüzde 70'lik bölümünde orman örtüsü bulunmadığına işaret edilen açıklamada, buralarda madencilik çalışmaları yapıldığı ifade edildi.

Haberlerde 70 büyüklü küçüklü göl ve gölcüğün zarar göreceğinin iddia edildiği belirtilen açıklamada, "Bu bölgede hiçbir doğal göl bulunmamaktadır. Raporda göl veya gölcük olarak bahsedilen su birikintileri, söz konusu sahada yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların suyla dolması sonucu meydana gelmiştir. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten Bakanlığımızca rehabilite edilmesi yönünde planlar yapılmıştı" ifadelerine yer verildi.

"İstanbul'da 14 milyon 52 bin 510 fidan dikildi"

Diğer taraftan İstanbul'daki orman varlığının artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verildiği vurgulanan açıklamada, 2003-2013 yıllarını kapsayan son 11 senede İstanbul'da 14 milyon 52 bin 510 fidan dikildiği bildirildi.

Bunun dışında Avrupa yakasında 520 hektarda Avrupa Şehir Ormanı, Asya yakasında da 878 hektarda Asya Şehir Ormanı tesis edileceği belirtilen açıklamada, bununla ilgili çalışmaların sürdüğüne işaret edildi.

Açıklamada, haberlerde yer verilen diğer konulara ilişkin şunlar kaydedildi:

"Kuş göç yollarıyla etkileşimi için durum tespiti ve kuş göçlerinin 2 yıl boyunca izlenerek, gerekli tedbirlerin alınması, alandaki mevcut biyolojik çeşitlilik durum tespiti yapılarak, gerekli görülen türlerin uygun habitatlara taşınması ve madencilik faaliyetleri sonucu oluşan çukurlukların ekosistem özelliklerinin irdelenmesi konuları ÇED raporunda taahhüt altına alınmıştır. Köprü ve bağlantı yollarının güzergahının biyolojik çeşitliliğe ve yaban hayatına olan etkilerinin azaltılması amacıyla bazı değişikliklere gidilmiştir. Bu çerçevede güzergah değişiklikleri, tünel ve viyadük uygulaması ile yaban hayatı için ekolojik koridor yapılması öngörülmüştür.

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak herhangi izin talebinde bulunulmamıştır. Proje ve güzergahın netleşmesini müteakiben, projenin yaban hayatına, ekosisteme ve biyolojik çeşitliliğe etkisi irdelenecek ve gerekli önleyici ve telafi edici tedbirlerin alınması sağlanacaktır."

Açıklamada, bu yatırım programlarının yasal mevzuat kapsamında gerçekleştirildiği ve çalışmaların tamamen verilen yasal izinler çerçevesinde yürütüldüğü vurgulandı.

AA



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,213 µs