En Sıcak Konular

Budistler taşlarla yardım kuruluşlarına saldırdı

28 Mart 2014 12:01 tsi
Myanmar'ıni Arakan eyaletinde bir grup Budist, dün uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine taşlarla saldırdı, olaylarda 11 yaşındaki bir kız çocuğu öldü.

Myanmar'ın batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinin başkenti Sittwe'de kalabalık bir grup Budistin, dün uluslararası yardım kuruluşlarının ofislerine taşlarla saldırması sırasında, 11 yaşında bir kız çocuğunun öldüğü bildirildi.
 
Malteser Uluslararası Yardım Örgütü binası önünde asılı bayrağın kaldırıldığına ilişkin haberlerin ardından yaklaşık 300 Budist, örgüt binasını kuşatmış, ardından yardım görevlilerinin evlerini taşlamıştı. Güvenlik güçleri ise grubu dağıtmak için havaya ateş açmıştı.
 
İlk gelen bilgilere göre yaralanan veya ölen olmadığının bildirilmesine rağmen, polisin grubu dağıtmak için havaya açtığı ateş sonucu, 11 yaşındaki Arakanlı bir kız çocuğunun öldüğü ortaya çıktı.
 
Bu arada olayların yatışması için Sittwe kentinde 11 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
 
Olayların, Müslümanlar ve Budistler arasındaki etnik sorunları daha da körükleyeceği düşünülen tartışmalı nüfus sayımı öncesinde yaşanması dikkati çekti.
 
30 Mart ile 10 Nisan arasında yapılacak ilk nüfus sayımında, kişilerin kendilerini 135 etnik gruptan birine dahil etmeleri ya da "diğer" seçeneğini işaretlemeleri istenecek ancak etnik gruplar arasında Rohingya seçeneği bulunmadığından Rohingya Müslümanlarının kendilerini "diğer" seçeneğine dahil etmeleri gerekiyor. Arakanlı Müslümanlar ise kendi etnik isimlerinin ankette bulunmamasına karşı çıkıyor.
 
Dünya tepki gösterdi
 
Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, Sittwe kentinde güvenlik güçlerinin yetersiz oluşundan endişe duyulduğunu belirtirken, son saldırı kınandı.
 
BM İnsan Yerleşimleri Programı Myanmar Koordinatörü Toily Kurbanov ise yetkililere uygun ve gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik çağrılar yaptıklarını ifade ederek, sorumlulara gerekli cevabın verilmesi gerektiğini söyledi.
 
ABD'nin Yangon Büyükelçiliği ise Sittwe kentindeki yetersiz güvenlik ortamından endişe ettiklerini açıkladı.

aa


Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs