En Sıcak Konular

Youtube yasağına ABD'den çok sert tepki

28 Mart 2014 12:22 tsi
Youtube yasağına ABD'den çok sert tepki Twitter'dan sonra Youtube'un da kapatılmasına ABD'den çok sert tepki geldi.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü kısıtlamaya karşı olduklarını bir kez daha dile getirdi. Harf, "Türk hükümetine, vatandaşlarının YouTube'a ayrıca Twitter'a erişim engelini kaldırma çağrısı yapmaya devam edeceğiz." dedi...

Ankara İdare Mahkemesi'nin Twitter kapanmasına yönelik yürütmeyi durdurma kararına atıfta bulunan Harf, "Anladığımız kadarıyla dün Twitter hakkında mahkemeden bir karar çıktı. Karara uyulması için de 30 gün süre verdiler. Umarım en kısa zamanda mahkeme kararına uyulur." ifadelerini kullandı.

Konuyla alakalı 25 Mart tarihinde Türk yetkililer ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Harf, "Türkiye 'deki ifade özgürlüğünün geniş bir şekilde ele alındığı bir görüşme oldu. Arkadaşlarımız Türkiye'nin yeni internet yasası ve Twitter'ın kapanmasını ele aldı. ABD'nin internet özgürlüğü, gizlilik ve internet yönetimine dair duruşunu kendileriyle paylaştı. Bu görüşmede ve büyükelçimiz aracılığıyla yapılan görüşmelerde Türk hükümetine internet yasası, Twitter ve şimdi YouTube'a ilişkin çok derin kaygılarımızı iletiyoruz. Çok sert bir şekilde bu yaptıklarından vazgeçmeleri gerektiğini söylüyoruz." diye konuştu. Harf, görüşme talebinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) geldiğini dile getirdi.

BM'DEN DE YASAĞA TEPKİ GELDİ

Birleşmiş Milletler'den (BM) YouTube yasağı konusunda Türkiye'ye tepki geldi. Youtube yasağı için konuşan BM Genel Sekreteri sözcü yardımcısı Farhan Hak, "Bu konuda açıklamamızı Cenevre ofisimiz Twitter yasağı üzerine yapmıştır. YouTube yasağı için de cevabımız aynı olacaktır." dedi..

Geçtiğimiz gün BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de Twitter yasağı üzerine Tükiye'yi sert bir dille eleştiren açıklama yapmıştı. Colville şunları söylemişti:

"Evet, Twitter'a erişimin 20 Mart'ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmayabilecek şekilde engellenmesinden endişeliyiz. 14 Şubat'ta ifade ettiğimiz gibi, Türkiye'nin telekomünikasyon yetkililerine (TİB) mahkeme kararı olmadan web sitelerini engelleme hakkı veren 6518 sayılı yasa adıyla Türk hükümeti tarafından kabul edilen kanun değişikliklerinden endişeliyiz. Kanun bu haliyle, özellikle ifade ve düşünce özgürlüğüyle mahremiyet hakkına ilişkin olanlar, Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülükleriyle uyuşmuyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Kasım 2013'de vurguladığı gibi, insanların offline hakları online olarak da korunmak zorundadır. Yetkililere Twitter yasağını yürürlükten kaldırma ve 5651 ve 6518 sayılı yasaları gözden geçirip bunları uluslararası insan hakları standartları ile uyumlu hale getirme çağrısı yapıyoruz."

Cihan

Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,773 µs