En Sıcak Konular

Dinleme skandalına karşı ortak akıl!

29 Mart 2014 08:42 tsi
Dinleme skandalına karşı ortak akıl! Gazeteci, akademsiyen ve aydınlardan ortak tepki!

Gazeteci, akademisyen ve aydınlar, siyasi gündeme ışık tutacak cevap ve yorumlarıyla, 30 Mart yerel seçimlerinde sandıktan çıkacak milli irade ve siyasi gündeme dair konular Murat Çiçek moderatörlüğünde 24 TV'de masaya yatırıldı.

‘Seçim Meclisi’ programında tartışılan bazı konu başlıkları şunlar oldu:
- 30 Mart seçimleri Türkiye’nin geleceğini nasıl etkileyecek?
- Cemaat-CHP ittifakı nereye ulaşacak?
- Meydanlar hangi mesajları veriyor?
- Açık ve görünür tehlike; paralel yapı, cemaatten örgüte.
- Kürt siyaseti ve çözüm süreci
 
BAYRAMOĞLU: GERGİNLİĞİN SORUMLUSU SALDIRIYI BAŞLATAN DOKUDUR
 
Ali Bayramoğlu, son üç ayda yaşanan gerginliğin sorumlusu olarak cemaati gösterdi. Oluşturulan gayri meşru zeminin pek çok siyasi ve kalem tarafından kullanılmasına dikkat çekti.
 
Türkiye’de ana çatışma bir iktidar kavgası ile ilişkili. Cemaat olarak bildiğimiz Fethullah Gülen cemaatinin devlet içerisindeki varlığını bir aktif eylem biçimine çevirmesi ve hükümeti devirmeye çalışmasıyla yaşanan bir 3 ay içindeyiz. Ve bu 3 ay Türkiye’de görülmemiş devlet krizine yol açtı. Yargının iflası, emniyetin iflassı, şimdi de gördüğünüz gibi devletin uluslar arası güvenlik alanının iflasına kadar giden bir gerginlik yaşanıyor. Bu gerginliğin sorumlusu siyasi iktidar görülebilir ama bu gerginliğin sorumlusu açık bir şekilde bu saldırıyı gayri meşru bir şekilde, gayri meşru yollarla başlatan o dokudur. Ve şunun altını çizmek lazım: Cemaatin seçimlerden önce siyaseti dizayn etmek için yasalara uydurulmuş ya da gayri yasal dinleme kayıtlarıyla oluşturduğu çuval, bu çuvalın işaret ettiği gayri meşru siyaset zemini maalesef Türkiye’de pek çok siyasi parti, pek çok önemli kalem tarafından kullanılıyor.
 
KÖKÇE: PLANLADIKLARINI YAPABİLSELERDİ BUGÜNLERİ GÖRMEYECEKTİK
 
Halime Kökçe, 17 Aralık ile başlayan sürecin bugüne kadar sürmesi beklenilmediği için bugün planlarında olmadıkları enstrümanlara başvurduklarını aktardı.
 
Bu işin, bu sürecin bugün bu sürece gelmesi aslında planın çöktüğünün bir göstergesidir. Yani her şey planlandığı gibi gitseydi bugünü görmeyecektik büyük ihtimalle. Şuanda 17 Aralık ile başlayan süreçte aslında başta uygulanmaya konulması hesap edilmeyen aparatlar, enstrümanlar, malzemeler falan sapır sapır, peş peşe ve bence irrasyonel bir şekilde yani çok de hesaplanamadan doğuracağı etki ortaya sürülüyor. Bu sürecin başarıya ulaşamamasının tek sebebi bence siyasi iradenin bunu çok iyi göğüslemesi değil, burada gerçekten bir irrasyonalite var.
 
ESAYAN: YAPILAN AÇIKÇA ÜSTLENEBİLECEK BİR ŞEY DEĞİL
 
Markar Esayan vatana ihanet sızdırmasını açıkça üstlenebilecek bir şey olmadığını fakat bu süreçte arkasında paralel medyanın olduğu ve ona da destek veren Doğan medya olduğunu aktardı.
 
Bu 17 Aralık’tan itibaren yaşananlardan açıkça üstlenebilecek bir şey değil. Haliyle bu reddedilecektir. Bir yandan olduğu gibi bütün bu süreçte yapılan sızdırmaların arkasında duran yapının paralel medya olduğu, Doğan medyasının da arkasında olduğu ortada.
 
 
KEKEÇ: SARIGÜL’Ü İKNA ETTİLER
 
Ahmet Kekeç, öncesinde adaylık için pek istekli gözükmeyen Sarıgül, birden bire aday olmasını paralel yapının elindeki malzemeleri sunarak ikna ettiğini söyledi.
 
Mustafa Sarıgül aday olmamak için direniyordu. Bir CHP’linin söylediği gibi; “bizim Genel Başkan ne zaman Amerika’ya gitti geldi bir şeyler oldu.” Bu bir şeyler oldu çerçevesinin içine o olup biten bütün şeyleri sokabiliriz. Sarıgül de adaylık için çok istekli görünmüyordu. Onu da bu sürece ikna ettiler. Muhtemeldir ki; “bu gidici, böyle böyle malzemeler var, bunlar olacak şunlar olacak, haydi aslanım” filan gibi bir şey dendi herhalde. Birden bire Sarıgül’ü maklubeli toplantılarda, meydanlarda gördük.
 
KİRAS: HALK VESAYETE KARŞI HAKKINI SAVUNANI SEÇİYOR
 
İbrahim Kiras, Türk halkının vesayete karşı iradesini savunduğunu ve bu doğrultuda milletimizin tavır içinde olduğunu söyledi.
 
Her zaman olduğu gibi Türk halkı yeniden önüne bir sandık koyulduğu zaman vesayete karşı kendi irade hakkını savunuyor. Ve o doğrultuda oyunu kullanıyor. Cemaat söz konusu olmamış olsaydı, cemaatin bu anlamda devlet içinde devlet yönündeki girişimler bu doğrultuda hukuk dışı, ahlak dışı, teamül dışı her türlü yola tevessül ederek siyasi iktidarı yıpratmak ve tasfiye etmek yolunda, uluslar arası güçlerle işbirliğiyle bir kampanya yürütmesi, milletimiz o doğrultuda da tavır içinde olduğunu düşünüyorum.
 
TAYİZ: CHP SEÇMENİNİ AYAKKABI KUTUSUNA HAPSETTİ
 
Kurtuluş Tayiz, CHP muhalefeti seçmenini ayakkabı kutusuna hapsederek geniş bir siyaset yapmalarını engellediğini ifade etti. Gayrimeşru bir yolda seçime gidilmesini muhalefetin tabanını daralttığını söyledi.
 
Çok da hile yapılacak sözünü duyduk. Aslında hile yapıldı. Daha önce yapıldı. Muhalefet ayakkabı kutularının içine hapsedildi. 17 Aralık’tan sonra muhalefet, özellikle CHP’yi ve seçmenini ayakkabı kutusuna hapsetmeye çalıştı. Açılan gayrimeşru bir zeminde siyaset yapıp seçime hazırlanmaya çalıştılar. Bu büyük bir hileydi. Oradan siyaset yapıp daha geniş bir siyaset yapmaları engellendi Nitekim de seçime çok kötü durumda gidiyorlar. Seçime müdahale edelim, iktidarı zayıflatalım derken aslında ana muhalefetin tabanını daralttılar.
 
TAYİZ: CHP-MHP-CEMAAT İTTİFAKINI AĞIR BİR YENİLGİ BEKLİYOR
 
31 Mart sabahı cemaat-CHP- ve MHP koalisyonu için ağır bir yenilgi olacak. Çünkü o Yenikapı’da küçümsedikleri, aşağıladıkları seçmenler aslında siyasi müdahaleleri görebilen insanlar. Ve buna karşı çıkmak için zaten meydanları dolduruyorlar. AK Parti seçmenini sandığa gidip özellikle kendi iradesine sahip çıkmak için kullanacağına düşünüyorum.
 
ALBAYRAK: 17 ARALIK OLMASAYDI LİDERLER NE KONUŞACAKTI?
 
Nuh Albayrak, ortak paydada birleşenlerin meşru bir mücadele içinde olmadıklarını söyledi. Miting alanlarında tek argümanın ayakkabı kutusu olmasını kötü bir sınav olduğunu ifade etti.
 
Son noktaya kadar meşru bir mücadele yapıldı ama karşı taraftakilerin tamamının mücadelesine baktığımız zaman aynı meşruiyeti görmüyoruz.
 
Mitingleri izlerken hep şunu düşünmüşümdür; 17 Aralık’taki soruşturma başlamasaydı acaba bu liderler ne konuşacaktı. Bütün mesele ayakkabı kutusu, reklamlar ayakkabı kutusu, soruşturmaların dışında bir mevzu yok. Böyle bir seçimin tek argümanı bu mu olmalıydı? Dolayısıyla çok kötü bir sınav verdiler bana göre. Bana göre AK Parti karşı tarafın beklediğinden çok üzerinde alacağını düşünüyorum.
 
TAŞGETİREN: KILIÇDAROĞLU’NUN SURİYE POLİTİKASI TÜRKİYE EKSENLİ DEĞİL
 
Ahmet Taşgetiren, Kılıçdaroğlu’nın ses kayıtlarının medyaya yansımadan önce kendi Suriye politikasında kullandığını ve ana muhalefetin Suriye politikasının Türkiye eksenli değil, Esed yanlısı olduğunu açıkladı.
 
Siz orada bir görüşmeyi illegal olarak kaydediyor, ondan sonra onu ana muhalefet liderine servis ediyor, ana muhalefet lideri onu o kayıtlar medyaya yansımadan önce kullanıyor. Kendi Suriye politikası istikametinde ki başından beri Kılıçdaroğlu’nun, ana muhalefetinin Suriye politikasının gerçekten Türkiye eksenli bir politika olmadığını düşünüyorum. Esed yanlısı bir politikanın içindedir ve bu süreçte de bu kayıtlar medyaya yansımadan önce Kılıçdaroğlu tarafından kullanılmıştır. Medyaya yansıdıktan sonra kullanma biçime de devamı niteliğindedir.
 
CÖMERT: "BENİM DEĞİL" DİYORLAR AMA BAKLAVA BÖREK GİBİ YUTUYORLAR
 
Yusuf Ziya Cömert, paralel medyada tipik bir durum olduğunu vurguladı. Cömert, bu kirli malzemeyi yapmadıklarını söylüyorlar ama baklava börek gibi yediklerini söyledi.
 
Paralel medyada tipik bir durum var. “Biz değiliz, bizi suçluyorsunuz ama bizimle bu konunun alakası yok. Kim yaptıysa bulunsun” diyorlar. Sonra bu işlenen cürüm sonucu elde edilen malzemeyi baklava börek gibi yiyorlar. Bu kirli malzemeyi baklava börek gibi yiyorlar. Sen “bu benim değil” diyorsun ama bundan yararlanmaya çalışıyorsun. Bunun ahlakiliğini tartışmak lazım. “Bu malzeme pistir” diyorsun ama bu malzemeyi alıp yiyorsun. 
 
KARAKAYA: SURİYE, BİZİM UÇAĞI DÜŞÜRÜNCE AYNI KİŞİLER…
 
Hasan Karakaya, Suriye’nin Türk uçağını düşürdüğünde Suriye’yi haklı olarak görenler, bugün Türk uçaklarının Suriye uçağını düşürmesine karşı çıktıklarına dikkat çekti.
 
Bugün eğer bu kaset Kılıçdaroğlu’na izletilmediyse veyahut bu kasedin çözümleri, tapeleri okutulmasaydı bu kadar emin konuşmazdı. İkincisi; aynı Kılıçdaroğlu daha önce Suriye bizim bir savaş uçağımızı düşürdüğünde “uçağımızın orada ne işi vardı? Elbette düşürürler” havasındaydılar. Bugün bizim uçaklarımız Suriye uçağını düşürdü “niye düşürdük” havasına bürünüyorlar. Burada gerçekten bu insanların ceplerindeki T.C. kimliği taşıyor olmalarına rağmen bu ülkeye, bu vatana, bu millete gerçekten sadık mıdırlar, bağlı mıdırlar, bu topraklarda yaşadıklarına inanıyorlar mı?
 
KARAKAYA EKREM DUMANLI’YA AİT SES KAYDINA DİKKAT ÇEKTİ
 
Hasan Karakaya, 26 Mart’ta internete düşen Ekrem Dumanlı’ya ait olduğu ses kaydını okudu. “Bu ses kaydının kimin hangi tarafta olduğunu gösteriyor” dedi.
 
“Bizim en temel vasfımız nedir biliyor musun? Biz hiçbir yere bağlı değiliz. Eğer bir yere bağlı olsaydık kendi devletimize bağlı olurduk. Allah devletimize zeval vermesin ama ona da bağlı değiliz. Eğer ona bağlı olsaydık (ne Afganistan’da, ne bilmem nerede) herhangi bir faaliyette bulunamazdık. Biz dünyada sırtımızı dayayacak hiçbir fani güce, hiçbir fani oluşuma, hiçbir fani oluşuma dayamadık. Zaten dayadığımız gün bittiğimiz gündür.”
 
KARAALİOĞLU: DÜNYA ESPİYONAJ TARİHİNE GİREBİLECEK BİR İŞLE KARŞI KARŞIYAYIZ
 
Mustafa Karaalioğlu, yapılan ihanetin gözü dönmüşlük sınırlarını aştığı olarak yorumladı.
 
Toplantının dinlenip servis edilmesi benzersiz bir olay. Bu nasıl olur? Bu İkinci Dünya Harbinde Almanlar İngilizleri, İngilizler Rusları, Ruslar Almanları enigma şifreleri çözülürdü. Gehlen örgütü böyle işler yapardı. Bir efsane gibi o günden bu güne anlatılır. Dünya espiyonaj tarihine girebilecek bir işle karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu cemaatin gözünü karartmış heveslerinin ötesinde bir şey. İşin içinde bunların olduğu bariz. Ama bunun ötesinde bir şey. Gözü dönmüşlüğün de bir sınırı olur. Bu gözü dönmüşlük sınırlarını aşan bir cüret ile karşı karşıyayız.
 
KARAALİOĞLU: KONUŞMALARI TERSİNDEN OKUSAK YİNE HEDEF OLURLARDI
 
Mustafa Karaalioğlu konuşmasında çok önemli bir noktaya değindi. Yayınlanan ses kaydında tam tersi senaryodan yola çıkarak “tepkiye yine maruz kalırlardı” dedi. Her harikuladede bunun üzerinden mutlaka saldırmak için hareket ettiklerini aktardı.
 
Konuşmanın içeriğinde ne olursa olsun. Varsayalım ki Sayın Davutoğlu ve toplantıdaki diğer şahıslar şöyle demiş olsunlar; “büyütmeyelim bu işi” dese, muhtemel bir savaş senaryoları düşünmek yerine tersini demiş olsalardı gene bugün hedef olacaklardı. Mesele Suriye’nin ne yapılıp ne yapılmadığı değil. Mesele sen ne söylersen ben hem senin ensendeyim ve hem bunun üzerinden sana mutlaka saldıracağım. Sen cümleyi nasıl kurarsan kur. Bu sefer diyeceklerdi ki; “seçim yüzünden bu işi ciddiye almıyorlar.”
 
İHANET TABLOSU BAŞBAKAN’IN SERT ÇIKIŞINI DOĞRULADI
 
Mehmet Ocaktan, Başbakan’ın cemaate karşı sert konuşmasını eleştirenler vardı fakat bu ihanet tablosu ile Başbakan’ın ne kadar haklı olduğunu gördüğümüzü ifade etti.
 
Diyorlardı ki; Sayın Başbakan için “bunlarla ilgili bu kadar da sert konuşmasa” diyenler vardı. Başbakan diyor ki; bunlar paralel çete ve inlerine gireceğiz dediği şey aslında şimdi gördük ki onlar hiçbir şey değilmiş. Şimdi esas büyük tehlikeyi zirve yapan bu ihanet tablosu bir anlamda Sayın Başbakan’ı doğrulayan (gerçi buna gerek yoktu ama toplumun bunu daha iyi anlaması açısından) herhalde bundan daha büyük bir şey olamaz.
 
KARTOĞLU: MESELENİN YOLSUZLUKLARI ÖNLEME MESELESİ OLMADIĞI BELLİ OLDU
 
Mustafa Kartoğlu, vatana ihanetin yolsuzlukları önleme gibi bir meselede olmadıklarını gösterdiğini ifade etti.
 
Bize gösterdiği bir kaç şey var bunun. Birincisi; bu yolsuzluk operasyonları vesaire falan denilen şeylerin hiç de öyle yolsuzlukları önleme, siyaseti temizleme vesaire kaygısıyla, adalet hukuk kaygısıyla olmadığını gösteriyor. “Ocak’ta Başbakan olmayacak” noktasına dayanıyor herşey. 
 
CÖMERT: BİR YERE İHANET EDEN BAŞKA BİR YERE SADAKAT GÖSTERİYORDUR
 
Yusuf Ziya Cömert, ihanetin iki ucu olduğuna dikkat çekti. Bir ucu ihanet ise diğer ucunda da sadakat olduğunu söyledi.
 
İhanetin iki ucu vardır. Bir ucu ihanetse, öbür ucunda da bir sadakat vardır. Bir yere ihanet eden, başka bir tarafa da sadıktır. Başka bir şey adına bir yere ihanet ediyor. Şimdi buradaki sadakat objesi ne? İhanet ettiğin yer Türkiye, tamam bunu anladık. Kime sadakat için bu olayı yapıyorsun?
 
 
ALTINOK: CEMAAT YILLARDIR BUNA HAZIRLANIYOR
 
Melih Altınok, bu yapının kolektif delilikleri nasıl gerekçelendirdiklerine merak ederek sorduğu soruya verdikleri cevap şu oldu: “kullanılan araçlar bazen hakikaten yaşam pratiklerinize, dini inancınıza uymasa da mübahdır. Çünkü amacınız haklı sizin.”
 
Yurt dışından komplike bir yapı tarafından bir komplo örgütlense bu insanları etkilemesi mümkün olmayacak herhalde. Ama cemaat örgütlenmesi o yapının içerisinde yer almış pek çok isim tarafından anlatıldığı üzere zaten yıllardır böyle bir şeye hazırlanıyormuş. Bunu açıkça ifade ediyorlar. Bu yapı yıllardır buna hazırlanıyor ve bugün geldiği noktada da artık amaç aracı haklı kılar diyorlar. Böyle bir mantığa sahip olmuşlar. 


Bu haber 1,514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,036 µs