En Sıcak Konular

Karadeniz'e 'sembolik' destek

3 Nisan 2014 10:00 tsi
Karadeniz'e 'sembolik' destek Soğuk Savaş 2.0 'konvansiyonel' değil, 'sanal' olacak

Tolga Tanış'ın Hürriyet gazetesinde yayınlanan haberine göre Rusya’nın yolladığı savaş gemilerine karşılık 1936 Montreux Anlaşması nedeniyle Karadeniz’de kıyısı olmadığından içeride bir savaş gemisini en fazla 21 gün tutabilen ABD de, kurallar gereği bölgeyi iki hafta önce terk eden bir gemisinden sonra Karadeniz’e yeni bir destroyer daha göndereceğini açıkladı. Pentagon, yapılan konuşlandırmanın Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’ya sembolik bir mesaj olduğunu belirtirken, ABD Dışişleri Bakanlığı da bunun bölgedeki NATO müttefiklerini korumak için düşünüldüğünü açıkladı.

Rusya’nın Mart ayı boyunca Kırım’a yaptığı asker yığınağı sonrası ABD Yönetimi Romanya’dan aldığı, ülkedeki Amerikan askeri sayısını 600’e çıkarma izni sayesinde Romanya’nın Karadeniz kıyısına da ilave 175 deniz komandosu göndereceğini açıkladı. ABD’nin North Carolina’daki askeri üssünden kaydırılacak bu deniz komandolarının da “Karadeniz Rotasyonel Kuvvetler” bünyesinde halihazırda bölgede konuşlu 300 deniz komandosuna katılacağı belirtildi.

Rusya’nın Kırım’I ilhakının hemen ardından, ABD’nin Avrupa Ordusu EUCOM, Polonya’daki Lask Hava Üssü’ne ABD Hava Kuvvetleri bünyesinde yer alan 12 adet F-16 savaş uçağını göndermişti. Geçici görevlendirmenin ise ucu açık bırakılmıştı. EUCOM, Baltık bölgesine de 6 ilave F-16 savaş uçağı daha gönderdiğini duyurmuştu. Ancak askeri uzmanlar, Soğuk Savaş döneminde bölgede 350 bin kişilik bir kuvveti bulunan EUCOM’un 67 bin kişiye gerilediğini hatırlatarak, atılan bu adımların sembolik olmaktan öteye gidemeyeceğini belirtmişlerdi.




Bu haber 1,150 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,394 µs