En Sıcak Konular

Nükleer müzakerelerinin 3. turu başladı

9 Nisan 2014 16:51 tsi
İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerinin 3. turu dün Viyana'da başladı, görüşmelerde İran’ın nükleer programına ilişkin yeni yol haritasının belirlenmesi bekleniyor

Viyana’daki Birleşimiş Milletler (BM) ofisinde dün başlayan 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleergörüşmelerin 3.turunda İran’ın nükleer programına ilişkin yeni bir yol haritasının hazırlanması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyinin daimi üyelerinden Amerika Birleşik Devletler (ABD), Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer görüşmelerde geçen yıl Cenevre’de imzalanan anlaşmanın uygulanması için tanınan 6 aylık sürenin gelecek haziranda sona ereceğine işaret eden diplomatik gözlemciler, İran’ın nükleer programına ilişkin yeni bir yol haritasına ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar.

BM Viyana ofisinde dün başlayan nükleer görüşmelerin üçüncü turuna 5+1 ülkeleri dışişleri bakanları yardımcıları düzeyinde katılırken İran dışişleri bakanı Cevad Zarif tarafından temsil ediliyor.

Bu arada görüşmelere Avrupa Birliği üyesi ülkeleri temsilen de AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Caterine Asthon katılıyor.
UAEA İLE İLİŞKİLER

İran nükleer programına ilişkin bir taraftan 5+1 ülkeleri ile müzakere ederken diğer taraftan da uluslararası kamuoyunu “nükleer programının askeri boyutu bulunmadığına ikna etmek” amacıyla Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile de ilişkilerini sürdürüyor. Ancak İran ile UAEA arasında henüz açıklığa kavuşturulamamış önemli bazı sorunlar var. Tahran yönetiminin Parçin nükleer tesisini UAEA denetimlerine kapatması  İran ile UAEA arasındaki en önemli sorunların başında geliyor. UAEA Genel direktörü Yukiya Amano’nun son yıllarda hazırladığı tüm raporlarında Parçin’in denetime açılması yolunda İran yönetimine yaptığı çağrılar bugüne kadar karşılıksız kaldı.

Tahran yönetimi 2009 yılından beri Parçin nükleer tesisinde “ulusal güvenlik gerekçesiyle” UAEA müfetişlerinin denetim yapmasına izin vermiyor.

UAEA Genel direktörü Yukiya Amano yönetim kuruluna sunduğu son raporunda, Parçin’de denetim yapamadıkları için İran’ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin “kaygıların giderilemediğini” bildirmişti.

Gerek Amano gerekse, ABD ve batılı bazı müteffikleri İran’ın Parçin nükleer tesisinde nükleer başlık deneyi yaptığını iddia ediyorlar. 5+1 ülkeleri ile İran arasında bugün Viyana’da başlayan  nükleer görüşmelerin 3.turunun yarın sona ermesi bekleniyor.
TARAFLAR NİHAYİ ANLAŞMA İÇİN İSTEKLİ

Dünkü oturumun ardından basına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Asthon’un sözcüsü Michael Mann, "tarafların Viyana görüşmelerinin sonunda kapsamlı ve nihai bir anlaşma yapmakta istekli olduklarını" bildirdi.

Michael Mann, 5+1 ülkeleri ile İran arasında geçen yıl 24 Kasım’da Cenevre’de imzalanan anlaşmanın "geçici" olduğunu ifade ederek, Cenevre anlaşmasının altı aylık uygulanmasının izlenmesi ve gözetiminin ardından Viyana görüşmelerinin sonunda "muhtemelen gelecek temmuzda nihai ve kapsamlı bir anlaşmanın imzalanabileceğini" kaydetti.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) İran’daki insan hakları ihlallerine ilişkin İran’a yönelik aldığı kararın görüşmelerde ele alınıp alınmadığı yolundaki bir soruya Mann, “Viyana görüşmeleri sadece nükleer konulara odaklanmaktadır. AP’nin aldığı karar görüşmelerde gündeme gelmedi” yanıtını verdi.

Mann, İran’ın Arak ağır su reaktörüne ilişkin taraflar arasında görüş ayrılığı olup olmadığını soran bir gazeteciye, "Bu konunun görüşmelerin ikinci turunda ele alındığını ancak bugünkü oturumda tekrar tartışılıp tartışılmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyeceğini" bildirdi.

Mann, görüşmelerin bundan sonra da Viyana’da devam edip etmeyeceği yolundaki bir soruyu ise "Görüşmelerin devamı ve nerede yapılacağına ancak katılımcı ülkeler karar verir" şeklinde yanıtladı.

Viyana’daki BM ofisinde bugün başlayan nükleergörüşmelerin üçüncü turunun yarın yapılacak bir basın toplantısının ardından sona ermesi bekleniyor.



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,156 µs