En Sıcak Konular

Fevzi Öztürk: Moody's'in gerekçeleri sağlam değil

11 Nisan 2014 12:07 tsi
Moody's'in kredi görünümünü negatife çevirme kararını değerlendiren Yazar Fevzi Öztürk, kuruluşun gerekçelerinin ayağı yere sağlam basan mazeretler olmadığını söyledi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan”dan, "negatif"e çevirirken, "Baa3" olan kredi notunu teyit etti.

Moody's gerekçe olarak, “Yabancı ve yerli yatırımcının güveninin olumsuz etkileyen artan politik belirsizliklerin ve düşük küresel likidite şartlarının itici rol oynaması ve Türkiye’nin dış finansman pozisyonundaki baskılar”ı gösterdi.

Moodys'in not görünümünü değiştirmesini Dünya Bülteni'ne değerlendiren Ekonomist Fevzi Öztürk, bu hamlenin aslında beklenen bir şey olduğunu, uzun bir dönemdir Türkiye için ekonomik belirsizlikten söz edildiğini, bir kuruluşun Türkiye'nin notu ile ilgili olumsuz karar almasının beklendiğini, bu kuruluşun da Moody's olduğunu kaydetti.

Ekonomi çevrelerinin Gezi eylemleri ve 17 Aralık operasyonundan sonra Türkiye için ekonomik belirsizlikten sürekli bahsettiğini belirten Öztürk, seçimden önce bu kararın anlayışla karşılanabileceğini fakat seçimlerde iktidarın yüksek bir oy alarak halk desteğini pekiştirmesinden sonra bu kararın yanlı olduğunu ifade etti. Seçimlerden sonra politik belirsizlik gerekçesinin ayağı yere sağlam basan bir mazeret olmadığını kaydeden Öztürk, “Acaba Moody's koalisyon hükümeti kokusu mu aldı ki böyle bir karar aldı” ifadesini kullandı.

Öztürk, “Türkiye'ye haksızlık yapılıyor diye ağlamayalım ama gerçekten son dönemlerde Türkiye'ye yönelik bazı haksız uygulamalar oluyor ve çifte standart uygulanıyor.” dedi.

Kredi derecelendirme kuruluşunun gösterdiği düşük küresel likidite şartlarının itici rol oynaması gerekçesinin de sadece Türkiye için değil tüm ülkeler için geçerli olduğunu ifade eden Öztürk, bu sorunun tüm ülkelerde yatırımcılar üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.

Moody's'in gerekçesinde Türkiye'nin orta ve uzun vadeli büyümesi ile ilgili sorunlara da değindiğini kaydeden Öztürk, bu sorunun da Avrupa ülkelerinin tamamında geçerli olduğunu hatırlattı. Türkiye'ye para girişinde sorun olmayacağını düşündüğünü belirten Öztürk, ülkeni yabancı sermaye için hala cazip olduğunu, Rusya ve çevre ülkelerinden çıkması beklenen paranın bir kısmının girebileceğini ve Avrupa Merkez Bankası'nın para basma kararının gerçekleşmesi halinde de yabancı sermaye ile ilgili sorun yaşanmayacağını söyledi.

Öztürk, Moody's'in Türkiye'nin notunu düşürmediğini sadece kredi not görünümünü negatife çevirdiğini belirterek bunu notun düşürülmesi gibi lanse eden medya araçlarını da eleştirdi.



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,083 µs