En Sıcak Konular

Google Maps'e Türk rakip

11 Nisan 2014 12:21 tsi
Bakan Işık, web portalı üzerinden gözlem uydularının çektiği görüntülerin paylaşılmasına yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirterek, "İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bir web portalı üzerinden gözlem uydularının çektiği görüntülerin kullanıcılarla paylaşılmasına yönelik hazırlıkların TÜBİTAK UZAY'da devam ettiğini belirterek, "İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz ama çözünürlük açısından önümüzdeki süreçte daha güzel fotoğraflar, haritalar sunma imkanı olacak" dedi.
 
Bakan Işık, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde (UZAY) incelemelerde bulundu. Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu olarak 18 Aralık 2012'de uzaya fırlatılan GÖKTÜRK-2 ve ilk yerli gözlem uydusu RASAT'la ilgili bilgi alan Işık, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen, dünyadaki en iyi balistik inceleme sistemlerinden biri olan BALİSTİKA'yı inceledi.
 
Daha sonra uydu çalışmalarında kullanılmak üzere kurulan temiz odayı üzerine özel kıyafetleri giyerek gezen Işık, burada da yetkililerden bilgi aldı ve TÜBİTAK UZAY çalışanlarıyla birlikte yemek yedi.
 
İncelemelerinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Işık, TÜBİTAK UZAY'ın çalışmalarının, göğüslerini kabarttığını söyledi.
 
Bu çalışmalar sayesinde Türkiye'nin, "uzayda artık ben de varım" dediğini dile getiren Işık, çok iddialı projeler üzerinde çalışıldığını ifade etti.
 
GÖKTÜRK-2 ve RASAT'ın TÜBİTAK UZAY marifetiyle yapıldığını belirten Işık, "Önümüzdeki süreçte haberleşme uydusu Türksat 6A'nın hazırlıkları yürüyor. Arkasından istihbarat uydularıyla ilgili çalışmalar yürüyecek ve pek çok çalışma burada hayata geçecek. Askeri, istihbari amaçlı istihbarat uydularımızı da kendimiz üreteceğiz" diye konuştu.
 
"GÖKTÜRK-1 uydusunda 50 santimetre çözünürlükte görüntü alabileceğiz"
 
TÜBİTAK UZAY'da çok ciddi yetişmiş bir insan kaynağını olduğunu anlatan Işık, bu gücün Türkiye için üretiyor olmasının kendilerini çok memnun ettiğini söyledi.
 
RASAT'ın 7,5 metre, GÖKTÜRK-2'nin ise 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabildiğini ifade eden Işık, "Şimdi inşallah GÖKTÜRK-1 uydusunda 50 santimetre çözünürlükte görüntü alabileceğiz ama o çözünürlüğü artırmak için de arkadaşlarımız çalışmalarına devam ediyor" ifadelerini kullandı.
 
"İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz"
 
Bakan Fikri Işık, Google Maps, Yandex Haritalar gibi Türkiye'nin de GÖKTÜRK-2 ile çekilmiş görüntülerden oluşan bir uygulamasının olup olamayacağı sorusunu yanıtlarken, "Arkadaşlarımız bir web portalı üzerinden bu uygulamaları kullanıcıyla paylaşmakla ilgili hazırlıklarını yürütüyorlar. Bu hazırlıklar tamamlandığında kamuoyuna daha detaylı bilgi verilir. İnşallah yakında Türk Maps'i görürüz ama çözünürlük açısından önümüzdeki süreçte daha güzel fotoğraflar, haritalar sunma imkanı olacak" diye konuştu.
 
Uydu projelerine ayrılan bütçeye ilişkin de konuşan Işık, şu ana kadar bu projeler için ihtiyaç duyulan kaynağın verilmesi noktasında bir sıkıntı yaşanmadığını, bundan sonra da yaşanmayacağını bildirdi.
 
Bunların proje bazlı desteklendiğini belirten Işık, şunları kaydetti:
 
"Yani şu kadar para ayırdık demiyoruz. Bir proje yapılıyor, o projenin ihtiyaç duyduğu finansman, diyelim ki 1 milyar liraysa onu hiç tereddüt etmeden koyuyoruz bütçemize ve gerekli kurum veya kurumlara aktarıyoruz. Orada hiçbir sorunumuz yok. Türkiye artık Ar-Ge'ye, bilim ve teknolojiye çok ciddi kaynak ayırıyor ve bu konuda hiç bir esirgeme yapmıyor. Bütçe dengelerini belki çok önemsiyoruz ama en bonkör olduğumuz alan Ar-Ge alanı."
 
BALİSTİKA'ya Tunus ve KKTC'den talep
 
BALİSTİKA sistemine ilişkin de bilgi veren Işık, bunun çok önemli bir proje olduğunu ve Türkiye'de artık sorunsuz ve yoğun şekilde kullanıldığını söyledi.
 
Sistemin Suudi Arabistan'a da satıldığını anlatan Işık, "Şu anda Tunus ve KKTC de talepte bulunmuş. Eminim ki önümüzdeki süreçte daha farklı ülkeler de bu sistemi almak için talepte bulunurlar. Çünkü malınız iyi olursa satmak kolay" dedi.
 
BALİSTİKA Sistemi ile silahların kovan ve çekirdek üzerinde bıraktıkları izler 3 boyutlu incelenerek olay, kişi ve silah ilişkileri gibi bilgiler tek bir veri tabanında toplanıyor.

 

Bu haber 508 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs