En Sıcak Konular

Ukrayna'nın doğusunda neler oluyor?

11 Nisan 2014 13:34 tsi
Ukrayna'nın doğusundaki kentlerdeki Rusya yanlısı ayrılıkçı gösteriler devam ediyor, Kiev hükümeti Donetsk'te hükümet binalarını işgal eden gruplara 48 saat süre vermişti, bu süre bugün doluyor. ABD ve Avrupa bölgedeki olayları yakından takip ediyor, Rusy

Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donetsk- Harkov ve Lugansk kentlerinde Rusya yanlıları 6 Nisan günü gösteriler yapmaya ve hükümet binalarını işgal etmeye başlamışlardı.

Ukrayna'nın Donetsk kentinde Rusya yanlısı gösteri düzenlendi. Sayıları 2 bini bulan Rusya yanlısı eylemciler, saat 16.00 sıralarında Bölge Valiliği binası önünde toplanarak, "Rusya" ve "Referandum" sloganları atmaya başladı. Gruptakiler, daha sonra kapı ve pencereleri kırarak, Valilik binasına girdi.

Rusya yanlısı göstericiler, binanın girişindeki Ukrayna bayrağını kaldırarak, yerine Rusya bayrağı dikti. Bu sırada bina önünde önlem alan güvenlik güçleri, göstericilere müdahale etmedi.

Bu gelişmelerin ardından dünyanın gözü yeniden Ukrayna'ya döndü. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Rusya'nın Kırım'dan sonra Ukrayna'nın doğusundaki bu kentleri de işgal edeceği endişesini gündeme getirdi.

Donetsk kentinde hükümet binalarını işgal eden Rusya 7 Nisan günü yanlıları tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti ve en geç 11 Mayıs'a kadar referandum yapma çağrısında bulundu. Ukrayna güvenlik güçlerinin müdahalesinin ardından gruplar 8 Nisan günü referandum ve bağımsızlık kararından vazgeçtiğini açıkladı. Ancak hükümet binalarının bir kısmı hala boşaltılmadı.
AMERİKA'DAN RUSYA'YA UYARI

ABD 8 Nisan günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın, ister açık ister gizli olarak Ukrayna'nın doğusuna girmesi halinde bunun gerginliği çok ciddi biçimde artıracağı uyarısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da hafta sonunda meydana gelen gerilimi artırıcı adımlardan endişe duyuyoruz ve bunları Rusya'nın Ukrayna üzerinde artan baskısının bir sonucu olarak görüyoruz. Rus yanlısı gösterici gruplarının, doğudaki Harkov, Donetsk ve Lugansk kentlerinde hükümet binalarını ele geçirdiğini gördük ve bu göstericilerin bazılarının yerel halktan değil, parayla tutulduğuna dair güçlü deliller var" diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç bu açıklamanın ardından, ülkesinin Ukrayna topraklarında hiçbir askeri faaliyet yürütmediğini belirtti.

Lukaşeviç, Dışişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, Kiev yönetiminin, Rus ordusunun Ukrayna topraklarında faaliyet gösterdiği yönünde oluşan kaygıları gidermek için Hollandalı yetkililere yaptığı daveti değerlendirdi.

Dışişleri Sözcüsü, "Altını çizmek isterim ki Rusya, Ukrayna topraklarında herhangi bir askeri faaliyet yürütmüyor. Bu nedenle ziyaret edilecek bölgeyi ne kadar genişletirlerse genişletsinler, bu yönde hiçbir bulguya rastlamayacaklar" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ukrayna’ya müdahalesinden vazgeçmezse Rusya’ya daha sert ekonomik yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.

Senato oturumunda ifade veren Kerry, Ukrayna’nın Kharkiv ve Donetsk yerel yönetim binalarındaki Rusya yanlısı göstericilerin, askeri müdahalenin zoraki bir vesilesi olduğunu söyledi.

John Kerry, Moskova yönetimi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermezse Rus enerji, bankacılık ve madencilik sektörlerini hedef alan yeni sert yaptırımlar uygulamak konusunda Avrupalı müttefikleriyle birlik içinde olduklarını belirtti.
NATO'DAN RUSYA'YA UYARI

NATO Rusya’yı, Ukrayna’ya daha fazla müdahalenin “tarihi bir hata” olacağı konusunda uyardı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Moskova’nın Ukrayna sınırına yığdığı birlikleri geri çekmesi gerektiğini söyledi

Paris’te katıldığı bir seminerde konuşan Rasmussen “Rusya’yı geri adım atmaya ve Ukrayna’nın doğusunda gerginliği tırmandırmamaya çağırıyorum” dedi.

Rasmussen, “Eğer Rusya Ukrayna’ya daha fazla müdahale ederse, bunun ilişkilerimiz açısından çok ciddi sonuçları olur. Rusya uluslararası alanda daha da fazla tecrit olur” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki birliklerini geri çekerek Kiev yönetimi ile “samimi bir diyalog” başlatması ve uluslararası taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
KİEV YÖNETİMİ GÖSTERİCİLERE 48 SAAT SÜRE VERDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, 9 Nisan günü Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Lugansk, Donetsk ve Harkov şehirlerinde ayrılıkçılarla yaşanan sorunun, şu anda siyasi diyalog veya güç kullanma yöntemiyle çözülmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Ukrayna hükümetinin, söz konusu karışıklığın çözümüne ilişkin her iki yönteme de hazır olduğunu ifade eden Avakov, sorunun 48 saat içerisinde çözüleceğini söyledi.

Lugansk, Donetsk ile Harkov'de terörle mücadeleye ilişkin durumun iptal edilmediğini vurgulayan Avakov, her an operasyon yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Ukrayna hükümetinin verdiği 48 saatlik süre bugün sona eriyor. İşgal altındaki kamu binalarının boşaltılması için Ukrayna güvenlik güçlerinin operasyon yapabileceği ifade ediliyor.
UKRAYNA İÇİN DÖRTLÜ TOPLANTI

Ukrayna’daki krizin aşılması ve taraflar arasında doğrudan diyaloğun sağlanması amacıyla Avrupa Birliği (AB), ABD, Rusya ve Ukrayna, önümüzdeki hafta dörtlü formatta yapılacak toplantıda bir araya gelecek.

AB Komisyonu yetkilileri, toplantının yeri, tarihi ve içeriği konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten diplomatik kaynaklar, dörtlü toplantının gelecek hafta perşembe Cenevre’de yapılmasının öngörüldüğünü belirtiyor.

Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa’nın katılması bekleniyor.

AB ve ABD’nin ana hedefini, yaptırımları ağırlaştırma opsiyonunu rafa kaldırmadan diyalog kanallarını açık tutup krizin bir an önce sona erdirilmesini sağlamak oluşturuyor.
PUTİN'DEN AVRUPALI LİDERLERE MEKTUP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rusya'dan gaz satın alan ülke liderlerine,Ukrayna'nın Rus gazına olan borcunun kritik seviyeye ulaşmasından duyduğu endişeleri içeren bir mektup gönderdiği bildirildi.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Pekov'a dayandırdığı habere göre Putin, Ukrayna'nın ülkesine olan gaz borcunun giderek artması nedeniyle, Rusya'dan gaz satın alan ülke liderlerine mektup gönderdi.

Peskov, "Bugün, Putin imzalı bir mektup diplomatik kanallarla Doğu ve Batı Avrupa ülkeleri liderlerine iletildi, bir kopyası da Bürüksel'e gönderildi. Putin, bu mektupta, Ukrayna'nın Rus gazına biriken borcunun kritik seviye ulaşmasından dolayı oluşan endişelerini ifade ediyor" dedi.

ABD, Rusya'nın Ukrayna'nın faturasını ödememesi durumunda doğal gazının kesilebileceği açıklamasına sert tepki verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin "Rusya'nın enerjiyi Ukrayna'ya karşı baskı aracı olarak kullanmasını" kınadığı belirtildi.
UKRAYNA'NIN ABD'DEN NÜKLEER SANTRAL İÇİN YAKIT ALACAĞI İDDİASI

Ukrayna'nın mevcut nükleer santralleri için ABD'den yakıt alacağını açıklaması Rus nükleercileri ayağa kaldırdı. Rosatom başkanı Sergey Kiriyenko, "yakıt kaynağındaki değişiklik siyasi değil teknik nedenlerle olur. Aynı şeyi birkaç yıl önce denediklerinde santrallerin çelik konstrüksiyonlarında bükülmeler meydana gelmişti" diyerek Kiev yönetimini bu "tehlikeli seçim"den vazgeçmeye çağırdı.



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,362 µs