En Sıcak Konular

İki boyutlu sanal alem ve insanlık

12 Nisan 2014 08:54 tsi
İki boyutlu sanal alem ve insanlık "Giderek hiç birimiz diğerimizden emin olamıyoruz. Twitter, güven duygumuzun son kalesini de yıkmakta."

Tweet'lerimizin istihbarat servislerince 'kirli' emeller doğrultusunda kullanılabildiği, toplumsal infial ve isyanların tutuşturucusu olarak ihtilallerin kolayca örgütlenebildiği, nefret suçu ve hedef göstermelerin giderek meşrulaştığı, 'evrensel hukuk' kurallarının kesintisiz çiğnendiği bir mecrada: Bizi yeniden sabretmeye, iyiliği ve merhameti çoğaltmaya, intikam ve öfke gibi dizginlenmesi zor ve çabuk sirayet eden duyguları dizginlemeye yöneltebilmesi umudunu korudum twitter'ın.

Yalan haber. Kışkırtma. Sataşma. Polemik. Belki en fazla olarak bunlara çarpıyoruz artık 'kesin bilgi' diye peşinden koştuğumuz pek çok cümle arasında. Giderek hiç birimiz diğerimizden emin olamıyoruz. Twitter, güven duygumuzun son kalesini de yıkmakta.

Kesin bilgi peşinde koşmak da bir şeyin doğrusunu, esasını, aslını, hakikatini öğrenme veya anlama kaygısıyla, keşfetme duygusuyla, halis bir merakla olmuyor artık. Kendi iddialarımıza delil oluşturma hevesiyle, kendimizi doğrulama ve kanıtlama derdiyle düşüyoruz. Bildiklerimizin seçkini haline gelmek, başka bilgilerin önüne geçerek bizdekini putlaştırmak için...

Kendini ifade etme özgürlüğü mahremiyet ölçüsüyle sınanır. Mahrem kaygısı kalktıkça kinini, nefretini, en 'kirli' çamaşırlarını dahi 'özgürce' ifade etmeye başlıyor insan. 'İfade özgürlüğü' gibi hep kısıtlanmış bir insanlık hakkını kullanmak adına durmadan kabarıyor benliklerimiz!

...

Artık şunu kesin bilgi olarak söyleyebilirim. İnsan yüzüne dokunamayan, onu iki boyutlu görüntüye indirgeyen sanal alem, ilişkilerimizin gerçekliğini pek az kuşatabiliyor. Varoluşumuzun kokusunu, sesimizin biricikliğini, nefesimizi, dünyaya ve birbirimize değebilme maharetimizi hadım eden ve bizi asli boyutumuzdan kopararak bir cam ekrana sığdıran bu iletişim biçiminde birbirimizi sevebilmemiz çok zor. Sevmemek ise çok kolay. İnsan olma arzumuzu sürdürme niyetindeysek birbirimizle yeniden yüz yüze gelip mahcup olmamız gerekiyor öncelikle.

Leyla İpekçi / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,159 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,557 µs