En Sıcak Konular

Putin'den Avrupa'ya gaz teminatı

12 Nisan 2014 09:25 tsi
Putin'den Avrupa'ya gaz teminatı "Rusya, Avrupa’ya gaz ihracat yükümlülüklerini yerine getirecek"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı açıklamada Rusya’nın, Avrupa’ya yönelik gaz ihracatı yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi.

Başkan Putin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rusya çok titiz, çok dengeli ve ortaklarına yönelik çok saygılı davranıyor. Şüphesiz, Avrupalı tüketicilere karşı tüm sorumluluklarımızı bütünlüklü olarak yerine getirilmesi konusunda güvence veriyoruz. Sorun bizde değil, sorun Ukrayna üzerinden gaz transitinde”.

Başkan Putin Moskova’nın Ukrayna’ya giden gazı ‘kapatmayı’ planlamadığını ancak borçların ödenmemesi durumunun devam etmesinin Rusya’yı 2009 yılı antlaşmaları uyarınca ön ödemeye geçmeye zorladığını vurguladı. Bu ise Kiev’in ödeme yaptığı miktarda gaz alabilmesi anlamına geliyor.

Putin bu bağlamda Rusya Dışişleri Bakanlığı’nı, Rusya’nın ortaklarına söz konusu sözleşmeden alıntılar içeren ek bilgilerin sunulması ve Gazprom’un yalnızca Rusya’nın bir ticari kuruluşu olmadığının hatırlatılması görevini verdi.

Putin bir süre önce Avrupalı meslektaşlarına gönderdiği mektupta Rusya’nın ön ödeme uygulamasına geçebileceğini bildirmişti. Başkan mektubunda Avrupalı meslektaşlarının dikkatini ön ödeme sisteminin, Ukrayna üzerinden Avrupalı tüketicilere gönderilen gazın izinsiz olarak alınması riskini artırdığına çekerek bunun ayrıca gaz rezervlerinin oluşturulmasında zorluk yaratabileceğini vurguladı.

Putin’in değerlendirmesine göre doğalgazın kesintisiz transiti için yakın bir süre içinde Ukrayna’daki yeraltı depolarında 11,5 milyar metreküp doğalgaz stoku oluşturmak gerek. Vladimir Putin bunun 5 milyar dolara mal olacağını bildirdi. Devlet Başkanı bununla birlikte Ukrayna’nın Rusya’ya 2013 yılı Kasım-Aralık ayları, 2014 Mart ve kısmen Şubat ayı yakıt ithalatı karşılığında halen 2,238 milyar dolar borcu bulunduğunu hatırlattı.

Rusya'nın Sesi


Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs