En Sıcak Konular

İş dünyasında başarıya ulaşmanın 10 kriteri

25 Nisan 2014 10:05 tsi
Yoğun rekabetin yaşandığı iş hayatında başarı ve farklılaşmayı sağlamak belli kurallarla mümkün. Kariyer basamaklarını hızla tırmanmanın ilk ve temel şartı ise hedefi belirlemek ve stres yönetimi

İş dün­ya­sı gi­de­rek zor şart­lar or­ta­ya ko­yu­yor. Ka­ri­yer ça­ba­sın­da olan­lar bu dün­ya­nın gün­de­mi­ni ya­ka­la­mak için ar­tı efor sar­fe­di­yor. Özel­lik­le ka­dın­lar bu an­lam­da da­ha da yo­ru­lu­yor. Ki­şi­sel Ge­li­şim Uz­ma­nı ve Ya­şam Ko­çu Sü­ley­man Aka­y’­a gö­re iş ha­ya­tın­da ba­şa­rı­lı ol­mak için 10 önem­li nok­ta­yı ya­şa­mın bir par­ça­sı ha­li­ne ge­tir­mek ge­re­ki­yor. İş­te o nok­ta­lar...

1.İs­tek­le­ri­ni­zi be­lir­le­yin

İş ha­ya­tın­da ba­şa­rı­lı ol­ma­nın ilk ve te­mel şar­tı he­def koy­mak­tır. Han­gi işi ya­par­sa­nız ya­pın; net, ula­şı­la­bi­lir, öl­çü­le­bi­lir, za­ma­nı bel­li ve spe­si­fik he­de­fe sa­hip olun­ma­lı­dır. Ne is­te­di­ği­ni­zi ve ne­re­ye git­ti­ği­ni­zi bil­mez­se­niz kay­bo­lur­su­nuz.
 
2.Stresi yenin

Stre­sin iş ha­ya­tın­da­ki ba­şa­rı­yı doğ­ru­dan et­ki­le­yen bir fak­tör ol­du­ğu bi­li­ni­yor. Bir nok­ta­ya ka­dar mo­ti­ve edi­ci bir özel­li­ği ol­sa da yo­ğun şe­kil­de stres ya­şa­yan bi­rey­ler­de dik­kat da­ğı­nık­lı­ğı, ve­rim azal­ma­sı, mo­ti­vas­yon­suz­luk gi­bi so­run­lar or­ta­ya çı­kı­yor. Bun­la­rı yen­mek için kı­sa mo­la­lar ver­mek, de­rin ne­fes­ler al­mak, plan­lı ça­lış­mak, da­ha faz­la sos­yal­leş­mek et­ki­li bir­kaç yön­tem...

3.Zamanı siz yönetin

Bir­çok ça­lı­şan, üze­rin­de­ki iş yü­kü­nün çok faz­la ol­du­ğun­dan ve hiç­bir şe­yi ye­tiş­ti­re­me­di­ğin­den şi­ka­yet eder. Ba­zı va­ka­lar­da bu du­rum doğ­ru ol­sa da, te­mel so­run za­ma­nın iyi yö­ne­ti­le­me­me­sin­den kay­nak­la­nır. Gü­nü plan­la­mak, han­gi işin ne ka­dar za­man al­dı­ğı­nı he­sap­la­mak ve en önem­li­si de ajan­da tut­mak, bu so­ru­nu hız­la or­ta­dan kal­dı­ra­cak­tır.

4.Esnek olun

Ku­ral­lı ol­mak ve be­lir­li bir di­sip­lin al­tın­da ça­lış­mak, ve­ri­mi ar­tı­rır. An­cak işye­rin­de hiç­bir olay ya da ki­şi­ye kar­şı ka­tı ol­ma­mak ve için­de bu­lu­nu­lan du­ru­ma gö­re ha­re­ket et­mek, ba­şa­rı­yı ge­ti­ren di­ğer fak­tör­ler­den bi­ri. 

5.Dış görünüşünüz sizi yansıtsın

Top­lum­sal ya da ki­şi­sel ile­ti­şi­min yüz­de 55’i­ni be­den di­li ve ha­re­ket­ler oluş­tu­rur. Dış gö­rü­nü­şü­nü­zün ve giy­si­le­ri­ni­zin si­zi yan­sıt­ma­sı, kar­şı­nız­da­ki ile ile­ti­şi­mi­ni­zi kuv­vet­len­di­rir. Bu yol­la da ken­di­ni­zi da­ha iyi ifa­de ede­bi­lir­si­niz.

6.Deneyimlerinizi kullanın

Geç­miş dö­nem­de ya­şa­dı­ğı­nız olay­lar­dan el­de et­ti­ği­niz de­ne­yim­ler, ge­le­cek­te ne­ler­le kar­şı­la­şa­bi­le­ce­ği­ni­zi bil­me­niz açı­sın­dan önem­li­dir. Bir şe­yi bil­me­nin tek yo­lu onu de­ne­yim­le­mek­tir. Bu­lun­du­ğu­nuz nok­ta­da çok faz­la kal­ma­dan üs­tü­ne ye­ni bir şey­ler kat­ma­lı ve iler­le­me­li­si­niz.

7.Öncü olun ve bunu gösterin

Bir­çok iş­te fark­lı fi­kir­le­re sa­hip ol­mak ba­şa­rı­yı da be­ra­be­rin­de ge­ti­rir. Ön­cü ta­vır­lar ki­şi­nin ruh ha­li­nin de po­zi­tif ol­du­ğu­nu gös­te­rir. Ne­ga­tif­lik­le­ri­ni­zi üze­ri­niz­den ata­rak ba­şa­rı­yı ya­ka­la­ya­bi­lir­si­niz.

8.Kısa molalar verin

Kol kuv­ve­ti ye­ri­ne ma­sa ba­şı iş ya­pan ki­şi­le­rin or­ta­la­ma odak­lan­ma sü­re­si 20-40 da­ki­ka ara­sın­da­dır. Ara ver­me­den, sü­rek­li bir şe­kil­de ça­lış­mak za­man­la işe olan mo­ti­vas­yo­nu­nu­zu azal­tır. Ne iş ya­par­sa­nız ya­pın, kı­sa mo­la­lar ve­re­rek ya da fark­lı bir işe odak­la­na­rak ken­di­ni­ze ve bey­ni­ni­ze za­man ta­nı­yın.

9.Hatalarınızdan ders çıkarın

Bir­çok in­san ha­ta yap­mak­tan kor­kar. An­cak ha­ta ve yan­lış yap­ma­dan her­han­gi bir şe­yin doğ­ru­su­nu öğ­ren­mek müm­kün de­ğil­dir. Önem­li olan bu ha­ta­la­rın ne­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı bu­la­rak bir kez da­ha tek­rar­la­ma­mak­tır. Eğer ha­ta­la­rı­mız­dan ders çı­kar­maz­sak, sü­rek­li ay­nı şey­le­ri tek­rar ede­riz.

10.Önyargılarınızdan kurtulun

İş ha­ya­tın­da ba­şa­rı­lı ol­ma­nın ve ka­ri­yer ba­sa­mak­la­rı­nı hız­la tır­man­ma­nın önün­de­ki en bü­yük en­gel ön­yar­gı­lar­dır. Ha­ya­tı­nı­za ye­ni gi­ren ki­şi­ler hak­kın­da­ki ön­yar­gı­la­rı­nı­zı azal­tır ve bi­rey­le­ri ol­du­ğu gi­bi ka­bul et­me­yi öğ­re­nir­se­niz, mut­lu ve  ba­şa­rı­lı ola­bi­lir­si­niz. Ken­di­ni­ze sü­rek­li fark­lı so­ru­lar so­ra­rak ön­yar­gı­la­rı­nız­dan kur­tu­la­bi­lir­si­niz.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs