En Sıcak Konular

Yaptırım listelerinde Putin'e yakın isimler

29 Nisan 2014 13:47 tsi
ABD'nin Rusya'nın Ukrayna'daki eylemleri gerekçe gösterilerek açıkladığı yaptırım listelerindeki isim ve şirketlerin Putin'e yakınlıkları dikkat çekiyor

ABD, Rusya Devlet Başkanı Vladamir Putin'in Rusya ekonomisi ve siyaseti üzerindeki kontrolünde etkili olan yakın çevresindeki çok sayıda kişiye yaptırım uygulanma kararı aldı. Yaptırım listesinde Putin'in büyük projelerini hayata geçirmekle görevli kişiler de bulunuyor.

Rusya yanlısı milisler Ukrayna’nın başkenti Kiev'deki Batı destekli yeni hükümeti düşürmeye çalışırken Putin Batı'nın Ukrayna konusunda kendisine yönelik baskı çabalarını küçümseyen açıklamalarda bulundu. Putin "Hiçbir yaptırım modern dünyada etkili olamaz ve hiçbir zaman istenilen etkiyi oluşturmaz" dedi ancak yaptırımlar sebebiyle Rusya ekonomisinin zarar gördüğünü Putin de kabul etti.

ABD’nin yaptırım listesindeki Rus yetkililer ve şirketler şu şekilde:


OLEG BELAVANTSEV

Belavantsev (64), Putin'in geçen ay Kırım için kendi elçisi olarak görevlendirmeden önce siyasi biri olarak bilinmiyordu. Aynı gün resmi olarak Rusya Kırım'ı kendi topraklarına dahil etti. Sivastopol'daki bir deniz harp enstitüsünden mezun oldu. Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'a yakın olarak çalışıyor.


SERGEI CHEMEZOV

Chemezov, Putin ile 1980'den beri tanışıyor. Putin KGB'de çalıştığı zamanlarda Doğu Almanya'nın Dresden şehrinde aynı evde kaldılar. 2007'den beri Rosoboronexport 'un kardeş firması dev bir silah ihraç şirketi olan Rostec'in başında yer alıyor. 2011'de ABD Savunma Bakanlığı Rosoboronexport şirketi ile Afganistan güvenlik güçlerine verilmek üzere 1 milyar dolardan daha fazla bir maliyeti olan 63 tane Mi-17 helikopterin alınmasıyla ilgili tartışmalı bir ihale yapmıştı. Rostec firmasına bir yaptırım uygulanmadı. Chemezov, 2013 yılında Rosneft devlet petrol şirketinin yönetim kuruluna katıldı.


DMITRY KOZAK

2008'den beri Başbakan Yardımcısı olan Kozak, Putin tarafından büyük projelerini gerçekleştirmek için sık sık görevlendiriliyor. Kozak (55) 2014 Soçi Kış Olimpiyatları hazırlıklarında denetmen olarak hükümet yetkilisiydi. Olimpiyatlar biter bitmez Putin onun için başka bir proje daha buldu: Kırım'ın Rusya'ya katılımını yürütme görevi.


YEVGENY MUROV

68 yaşında bir general olan Murov, 2000'den beri Rusya Devlet Başkanı ve diğer üst düzey yetkilileri korumakla görevli binlerce polisin yer aldığı Ulusal Koruma Servisi'nde başkanlık yapıyor. İlk görevinin Kremlin ve Sovyet zamanında iktidar olan Komünist Parti bürolarını korumakla görevli KGB bölümünde olduğu biliniyor.


ALEXEI PUSHKOV

Rusya Parlamentosu alt meclisi uluslararası ilişkiler komitesi başkanı olan Pushkov, Batı karşıtı düşüncelerini ifade ettiği bir platform olarak kullandığı, haftalık siyasi bir program olan "Postscriptum" şovun uzun zaman sunucusu olarak görev yaptı. Pushkov (59) aynı zamanda düşüncelerini Twitter'da da beyan ediyor. Geçen hafta şu mesajı yayınladı: "Rusya'yı 'bölgesel bir güç' olarak niteleyen Obama'nın, Rusya'nın Suriye'den Ukrayna'ya kadar büyüyen global rolünden ötürü derin bir ümitsizlik içinde olduğu görülüyor."


IGOR SECHIN

Devlet petrol şirketi Rosneft'in mevcut başkanı olan Sechin, 1990'dan beri Putin için çalışıyor ve sadakatiyle biliniyor. Sechin (53), 2003'te iflas eden özel bir petrol şirketi olan Yukos'a yapılan baskının ve kurucusu olan milyarder Mikhail Khodorkovsky'nin 10 yıl hapsinin planlayıcısı olarak biliniyor. Sechin döneminde Rosneft BP'nin Rusya girişimini devraldı ve ExxonMobil ile Rus şirkete Alaska'daki ExxonMobil projelerine katılımını sağlayan bir ortaklığa imza attı.


VYACHESLAV VOLODIN

2011'den beri Kremlin personel başkan yardımcılığı yapan Volodin Kremlin siyasetini yön veriyor. Görev süresi anti-Kremlin protestolarına ve sivil topluma karşı alınan sert önlemlerin alınmasının yasalaştığı bir döneme denk geldi. ABD Maliye Bakanlığı, Putin’in Kırım'a girme kararını Volodin'in de yer aldığı yakın danışmanlarının tavsiyeleri üzerine aldığına inanıyor.


ŞİRKETLER

Listedeki 17 şirketin çoğunu Putin'e yakınlığı ile bilinen 3 işadamı yönetiyor. Arkady Rotenberg, Gennady Timchenko ve kardeşi Boris ABD'nin Mart ayındaki yaptırımlarına maruz kaldılar.

Timchenko'ya ait şirketlerden biri olan inşaat şirketi Stroytransgaz, devlet şirketi olan Transneft için boru hattı inşa ediyor. Şirket yakın zamanda büyüdü. Ayrıca metro inşaatları ve Rusya 2018 Dünya Kupası için stadyum inşaatları için bir çok anlaşma yaptı. Maliye Bakanlığı'nın listesinde yer alan Volga Grup ise Timchenko'nun yatırım aracı olarak biliniyor.

Rotenberg kardeşlere ait olan bir inşaat şirketi olan Stroygazmontazh, gaz devi olan Gazprom için gaz boru hatları inşa etmek için birçok ihale aldı. Karadeniz'den geçecek Güney Akım Boru Hattı için yapılacak boru hatları da anlaşmalara dahil. Gazprom ihaleleri şirketin gelirinin çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Rotenberg kardeşlere ait olan InvestCapital ve SMP Bankaları da yaptırımlardan nasibini aldı.

Bank Rossiya'ya ait iki şirkete de yaptırım uygulandı. Maliye Bakanlığı, Bank Rossiya'yı üst düzey Rus yetkililerin kişisel bankası diye tanımlamıştı.



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,801 µs