En Sıcak Konular

HDP'li Tuncel'den Erdoğan'a Taksim çağrısı

29 Nisan 2014 14:01 tsi
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel HDP'nin parti grup toplantısında konuştu.

BDP'li vekillerin HDP'ye geçmesinin ardından HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel HDP parti grup toplantısında vekillere seslendi. Erdoğan'ı 1 Mayıs'ta Taksim'e çağıran Tuncel, 'Sayın Başbakan işçiler emekçiler çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istiyorlar ya siz? Hatta siz de gelin Taksim'e hep birlikte kutlayalım' dedi.

İşte Sebahat Tuncel'in açıklamalarında satırbaşları:

Gültan Kışanak 'Petrolden pay istiyorum' dedi kıyamet koptu. Aslında bu temel taleplerimizden biriydi. Kürtler bununla birlikte siyasi özerklik de istiyor. Ben buradan Türkiye halkına seslenmek istiyorum, yıllarca bize yalan söylediler Türkiye bölünecek diye. Türkiye'ye benzer ülke olan İtalya'da 20 özerk belge ilan edildi, İtalya dağılmadı, parçalanmadı. Kendi dillerinde eğitim yapan üniversiteleri var. Türkiye'de bir TRT Şeş var o da devlet kontrolünde.

AKP'nin yaptığı uygulamalar çözüm sürecine hizmet etmemektedir. Demokratik Özerklik yasasının çıkarılması gerekiyor. Aynı zamanda anayasa da değişsin istiyoruz. Hala askeri yasayla yönetiliyoruz. Şuan ki anayasa militarist bir yasadır çünkü askeri yönetimle yapılmıştır. Bu anayasa aynı zamanda Türk bir yasadır, bu anayasa erkek bir yasasır kadınların haklarını yok saymaktadır.

Halklarımıza diyoruz ki merak etmeyin haklarınız için mücadele veren bir grup var. Bu mücadelemize her zaman devam edeceğiz. Kürdistan bölgesel yönetiminde hendek kazılıyor bir yandan da Hatay sınırına duvar örülüyor. Rojova halkı o hendeği kapatırlar o duvarı da yıkarlar.  Rojova halkının devrimi ne hendekle ne de duvarla engellenebilir.  Kürtlerden korkmayın en büyük nüfus Türkiye'dedir. O yüzden Türkiye'nin Ortadoğu politikalarını gözden çıkarması gerekiyor. Artık Türkiye'deki yeni nefret söylemi Suriye'ye karşı. AKP hükümeti eğer bu politikalarına devam ederse, daha büyük krizler savaşlar çıkacaktır.  

Şimdi Mısır'da idam tartışmaları var. Biz daha önce bu kürsüde söyledik yine söylüyoruz biz idamlara karşıyız diyoruz. Sayın Başbakan İran'daki idamı onaylıyor nasıl oluyor bu biz İran'daki idama da Mısır'daki idama da karşıyız. İnsan hakları böyle olmaz. Sizin bu konudaki tavrınızı merak ediyoruz.

Türkiye'de konuşulan en önemli konulardan birisi de Ermeni Soykırımı. 23 Nisan görüşmelerinde Başbakan bir konuşma yaptı. 'Yüzleşmek gerek' dedi. Biz sayın Başbakan'a yüzleşme konusunda katılıyoruz. Ama yüzleşme böyle olmaz. Önce adını koyalım bu işin. 1915te yapılan neydi soykırım mıydı, değil miydi? Başbakan'ın inkardan vazgeçmesini önemsiyoruz. Bu soykırım sadece Ermenilere karşı kullanılmadı inkar bu suçu örtmez yapılması gereken hesaplaşmaktır. Bunun zamanı gelmiştir. Ermeni kimliğinden dolayı Hrant'ın katilleri sokaklarda geziyorsa demek ki burada adaletsizlik vardır.

Dersim'dekilerin acıları tanzim edildi mi? Özür diliyorum demekle olmaz bunun yasasını çıkarmak gerek. Ermeni halkınım acılarının azaltılması için gerekenler yapılmalı. Bunun hesabı sorulmadığı sürece biz de bu acının ortağı olacağız. Ermeni halkının yanında olduğumuzu bir kez daha buradan belirtelim.

Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral için Başbakan, Turgut Özal'la aynı zihniyettedir. Biz AKP hükümetinin bu HES pojelerinden ve nükleer santrallerden vazgeçmesini istiyoruz. Gezi'de mesele üç beş ağaç değildi. Ekoloji sadece çevre sorunu değildir, politiktir.

1 Mayıs'ta tüm işçiler emekçiler alanlarda olacak ve biz de sendikalarla birlikte onlar neredeyse biz de orada olacağız. İşçiler emekçiler, kadınlar da olacak. Bir çok kadın kendi emeğinin görülmediğinin farkında bile değil. İşçi kazaları önlenebilir, patronları yücelten hükmet gereken önlemleri alsa bunlar olmaz. Türkiye Taksim'e kilitlenmiş durumda Yenikapı'da yapacakmışız Maltepe'de yapacakmışız sanane? Senin gittiğin yol yol olsa herkes o yoldan giderdi. Sen 2002'de iktidara gelmişsin 2009'da yasa çıkardın diyor ki 1 Mayıs'ı tatil ettirdim. Yapana değil yaptırana bak biz kabvu ettirdik, direndik ve hakkımızı aldık. Taksim meydanı Türkiye işçi sınıfının hafızasıdır sen o hafızayı sildiremezsin, Sayın Erdoğan'a sesleniyorum hepimiz 1 Mayıs'ta orada olacağız. Gelin bu inadınızdan vazgeçin siz yasakladığınızda işçiler olacak gaz yeme konusunda merak etmeyin biz çok tecrübeliyiz. Gaz yemekten korkmayız, 1 Mayıs'ı işçilere emekçilere açın, bakın o zaman bayram havasında kutlanacak. Sayın Başbakan işçiler emekçiler çocuklarına güzel bir gelecek hazırlamak istiyorlar ya siz? Hatta siz de gelin Taksim'e madem tatil ilan ettiniz işçiden yanasınız emekçiden yanasınız gelin hep birlikte kutlayalım. Hangi hükümet işçiden emekçiden korkar ki. Biz tüm işçi ve emekçinin 1 Mayıs'ını kutlarız.

Bu haber 473 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,333 µs