En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta çözüm tarihi...

29 Nisan 2014 14:49 tsi
Kıbrıs'ta çözüm tarihi... KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Rum tarafının niyeti varsa bu yıl içinde müzakereler referandum kararıyla sonuçlandırılabilir"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının niyeti varsa bu yıl içinde müzakerelerin referandum kararıyla sonuçlandırılabileceğini belirterek, "Bunun için Türk tarafında olan çözüm iradesinin Güney’de de olması gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti. Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs'ta geçen sene yeni liderin seçilmesinin ardından müzakerelerde bir yılın kaybedildiğini ifade ederek, müzakerelere ortak metnin açıklanmasıyla yeniden başladıklarını söyledi.

Müzakerecilerin Güney Afrika’da temaslarda bulunduğuna da değinen Eroğlu, müzakerelerde yönetim ve güç paylaşımı, AB, ekonomi, toprak, mülkiyet ve garantiler olmak üzere altı başlık bulunduğunu dile getirdi.

Bu başlıkları daha önceki liderler ve kendisinin de tartıştığını, bazı yakınlaşmalar olduğunu fakat yeni seçilen Rum lideri Nikos Anastasiadis'in bu yakınlaşmaları kabul etmek istemediğini ifade eden Eroğlu, Anastasiadis'in müzakerelere bırakılan yerden başlama taahhüdü altına girmediğini fakat kendisinin bırakıldığı yerden devamı için taahhüt verdiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, sürecin, müzakerelerin 6 Mayıs’ta Afrika dönüşü tekrar canlanacağını ve artık özlü konulara geçileceğini belirterek, "Altı başlıkta anlaşılmamış konulardan başlayarak Kıbrıs sorununu çözmeye çalışacağız. İnşallah sorunu çözeriz diye düşünüyoruz” diye konuştu.

- "Türk tarafı yıllardır çözüme destek veriyor"

Eroğlu, her iki tarafın da çözüm iradesine sahip olması gerektiğine, Türk tarafının yıllardır çözüme destek verdiğine, çözüm formüllerine “evet” dediğine işaret ederek, şimdi müzakere masasında bırakıldığı yerden oturulmadığı için müzakere başlıklarının yeniden tartışılacağını ve bunun da "zaman kaybı" anlamına geleceğini söyledi.

Rum tarafının niyeti varsa bu yıl içinde müzakerelerin referandum kararıyla sonuçlandırılabileceğini ifade eden Eroğlu, ancak bunun için Türk tarafında olan çözüm iradesinin Güney’de de olması gerektiğini kaydetti.

- Türkiye'den KKTC'ye Su Temin Projesi

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’den gelecek su projesi konusunda ise bunun yıllardır hayalleri olduğunu ancak artık projenin yapımının sürdüğünü ve suyun ülkeye geleceğini ifade ederek, suyun eylül ayında adaya geleceğini fakat 20 Temmuz’a kadar suyu getirmek istediklerini belirtti.

Bir kısmı içme, bir kısmı kullanım suyu olacak “Barış Suyu”nun ihtiyaç halinde Rum tarafına da satılabileceğini söyleyen Eroğlu, suyun, KKTC’ye çok fayda sağlayacağını ifade etti.

AA



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,525 µs