En Sıcak Konular

Gözyaşı kurumadan yaralar sarılacak

18 Mayıs 2014 09:13 tsi
Gözyaşı kurumadan yaralar sarılacak Hükümet, maden faciasının izlerini silmek için adım atıyor. Çalışmalar salı günü yapılması beklenen Bakanlar Kurulu toplantısında masaya yatırılacak. Amaç, vakit geçirmeden acıları dindirmek…

Soma faciasının şoku atlatılmaya çalışılırken, devlet yaraları sarmak için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla salı günü toplanması planlanan Bakanlar Kurulu’nda ilgili bakanlar Soma’da yaşananlar hakkında en geniş sunumu yapacak. Enerji'den Sağlık'a, Aile'den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na kadar ilgili isimler, hem yürüttükleri çalışmaları hem de önümüzdeki süreçte yapılacakları anlatacak.

ÖNCELİK REHABİLİTASYONDA

Soma'da arama kurtarma çalışmalarıyla paralel olarak yürütülen sosyal ve psikolojik rehabilitasyona ağırlık veriliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, faciayla birlikte 100 personelini bölgeye göndermişti. 200 personel daha ihtiyaca göre yeni haftada faciadan etkilenen ailelere yardım etmek için bölgeye gitmeyi bekliyor. Ekiplerin önemli bölümünün psikolog, sosyolog ve sosyal çalışmacı olduğu kaydedildi. Özellikle kadınlar ve çocuklara yönelik psikolojik destek sağlanması için tek tek aileler ziyaret ediliyor. Ailelerin maddi ihtiyaçları için ayrı çalışma yürütülüyor. Çeşitli sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin başlattığı kampanyaların haricinde, devlet ailelere ayrıca yardımda bulunacak.

SAĞLIK BAKANLIĞI DEVREDE

Faciayla birlikte harekete geçen Sağlık Bakanlığı da acil yardım dışındaki ihtiyaçlara odaklandı. 181 personeliyle 58 kara ambulansı ve 84 personeliyle 11 Ulusal Medikal Kurtarma ekibini (UMKE) Soma'da görevlendiren bakanlık, 20 psikolog ve 10 psikiyatri uzmanını da bölgeye gönderdi. Lojistik çadır hastaneleri ve revirler hizmet vermeye devam edecek.

AİLELER SAHİPSİZ KALMAYACAK

Olayın incelenmesi için Soma'ya müfettişlerini gönderen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yürütülen idari soruşturmaya paralel olarak ailelere maaş bağlanması konusunda çalışmaları hızla yapacak. Madencilerin yakınlarına "ölüm geliri" adı aldında bir ödeme yapılacak. Ardından da "ölüm aylığı" bağlanacağı belirtildi. Bir defaya mahsus olmak üzere 415 TL'lik cenaze yardımı verilecek. Tazminat konusunun da soruşturma sonucuna göre şekilleneceği kaydedildi. Bu süreçte Başbakanlık, AFAD, Aile Bakanlığı, Kızılay ve STK'ların yardımlarıyla ailelerin diğer ihtiyaçları giderilecek. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın da, hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için çalışma yaptığı bildirildi. Bazı bankalar da madencilerin kredi borçlarını silme kararı almıştı. TOKİ kanalıyla, ailelere ev verilmesi seçeneği de masada. Tüm bu çalışmaların, Bakanlar Kurulu’nda değerlendirilmesi planlanıyor.
 
GÖZLER KOMİSYONA ÇEVRİLECEK

Meclis’te tüm gözler AK Parti'nin, Soma'daki maden faciasının araştırılması için verdiği önergede olacak. Türkiye'nin karşılaştığı en büyük maden kazasının ardından diğer madenlerdeki eksiklikler, gerekli mevzuat değişiklikleri, Soma'daki facianın nedenleri ve sonuçları tek tek ortaya konulacak. Yeni felaketleri önlemek için yapılması gerekenler tespit edilecek. Konuya ilişkin ilk adımların da yeni haftayla birlikte Meclis'te atılması bekleniyor.

Akşam

 



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,205 µs