En Sıcak Konular

Zehir tarlaları çiçek açacak

23 Mayıs 2014 08:32 tsi
Hem zehir tarlalarını temizleyecek hem işsizliği çözecek fabrika...

İki işadamı, Halis Toprak'ın atıl haldeki Lice Yağ Fabrikası'nı ayağa kaldırıyor. Hammadde bir zamanlar hintkeneviri yetiştirilen arazilerden sağlanacak. Köylülere kiralanacak tarlalara ayçiçeği, kanola ve pamuk tohumu ekilmesi için teşvik verilecek.  

YELDA GÖKDAĞ

Diyarbakır ve çevre kentlere ilaç gibi proje... İki girişimci, batık işadamı Halis Toprak'ın yıllar önce kapanan Lice Yağ Fabrikası'nı tekrar çalıştırmak için kolları sıvadı. Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu'nun da destek verdiği proje için harekete geçen işadamları, Halis Toprak'la görüşerek fabrikayı kiralama isteklerini ilettiler.  

EKER: YARDIMA HAZIRIM

Toprak'ın olumlu yanıtı üzerinde önsözleşme imzalayan girişimcilerin ikinci adresi ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker oldu. DOGÜNSİFED Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ile birlikte Bakan Eker'i ziyaret eden işadamları, projelerini anlatarak destek istediler. Kendisi de Diyarbakırlı olan Bakan Eker tam destek sözü verdi. "Her türlü yardıma hazırım. Yeter ki, Diyarbakır tarlalarından zehiri temizleyelim" diyen Mehdi Eker, gerekli çalışmanın başlatılması için kurmaylarına talimat verdi.

ARAZİLER KÖYLÜYE

Buna göre; Diyarbakır il ve ilçe tarım müdürlükleri köylünün ayağına giderek ayçiçeği, kanola, pamuk tohumu ve soya ekimini teşvik edecek. Bölgede istihdam da yaratacak proje kapsamında, köylüye tarım teşvikleri sağlanacak. Uyuşturucu tacirlerinin Diyarbakır kırsalında hint keneviri ektikleri Hazine arazileri ise çok düşük bedellerle topraksız köylüye kiralanarak ayçiçeği, kanola, pamuk tohumu ve soya ekimine açılacak.

ALIM GARANTİSİ VERİLECEK

Köylünün aklındaki "Ürünüm elimde kalır mı" endişesine de tam güvence verilecek. Yıllık 20 bin ton üretim hedefleyen fabrika, bu üretim için ihtiyaç duyacağı ayçiçeği, soya, pamuk tohumu ve kanolayı 'alım garantisi' vererek köylüden temin edecek. Lice Yağ Fabrikası'nın bu yıl içinde hizmete girmesi hedefleniyor. Uyuşturucu ekimine ve tacirlerine göz açtırmayan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç ile HDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı'dan da projeye tam destek geldiği ifade edildi.  

BÖLGEYİ İHYA EDER

Biri Diyarbakırlı iki işadamının girişimine öncülük eden Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, pojenin detaylarını Akşam'a anlattı. Lice Yağ Fabrikası'nın kepenk açmasının önemine dikkat çeken Bedirhanoğlu, şunları söyledi: "Proje hem bölgeyi hem köylüyü kalkındıracak. Diğer yandan da Diyarbakır tarlalarının zehirden temizlenmesini sağlayacak. Fabrikanın devreye girmesi istihdam alanı oluşturarak bölgedeki en ciddi sorun olan işsizlik oranını da düşürecek. Tarım Bakanımız Mehdi Eker köylünün bu ürünleri ekmeye karar vermesi halinde her türlü destekten faydalanabileceğini belirtti. Girişimci işadamlarımız proje olgunlaştıktan sonra isimlerini açıklayıp kamuoyunu da bilgilendirecekler."

Akşam



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs