En Sıcak Konular

Erdoğan'ı hangi yöntemle dinlemişler?

4 Eylül 2014 08:19 tsi
Erdoğan'ı hangi yöntemle dinlemişler? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın hangi yöntemle dinledikleri ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, 'korsan savcı' talimatıyla dinlediklerini itiraf eden paralel polislerin, dinlemeyi iddia ettikleri gibi bilmeden ya da tesadüfi değil, 'Örümcek Ağı' yöntemiyle yaptıkları belirlendi. Sistem müfettiş raporuna da girdi.

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen emniyetteki 'paralel yapı' soruşturması kapsamında hazırlanan soruşturma dosyasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın "Örümcek Ağı" olarak tabir edilen bir sistemle takip edildiği ve Erdoğan'la birden fazla görüşme yapan herkesin uzun süre takip edildiği ortaya çıktı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) savcılığa gönderdiği 'gizli' bir yazıda ise bu yöntemle elde edilen ve 121 internet sitesinde yayınlanan "Alo Fatih" kayıtlarının da aynı şekilde elde edildiği belirtiliyor.

Müfettişlerin İstanbul İstihbarat, Terör, Mali ve KOM şubenin bilgisayarlarında yaptığı inceleme ile ortaya çıkartılan sinsi planda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın örümcek ağı olarak tabir edilen bir sistemle sürekli takip edildiği anlaşıldı. Her şeyin en ince ayrıntısına kadar hesap edilerek planlandığı belirtilen inceleme raporlarında Erdoğan'la birden fazla görüşen herkesin uzun süre takip edildiği kaydedildi.

ETRAFINI ADETA SARMIŞLAR

 Neredeyse 7/24 takip edilen Erdoğan'ın bu şekilde tüm görüşmeleri kaydedildi. Kamuoyunda 'Alo Fatih' olarak bilinen ses kayıtlarının da bu şekilde elde edildiği ve internete servis yapıldığı belirtildi. Raporda, "şüphelilerin, pozisyonlarındaki olası değişiklikleri de hesaba katarak dinlemelere yasal süsü vermeye çalıştıkları tespit edildi" ifadeleri yer aldı.

Şüphelilerin 'profesyonelce hazırlanmış plan dahilinde hareket' ettikleri kaydedilen raporda, "şüphelilerin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarını yakın çevresini takibe aldığı, örümcek ağı olarak adlandırılan sistematik dinleme ağına birden fazla görüşme yapan herkesin dahil edildiği tespit edildi" denildi.

 25 Aralık soruşturması sonrasında bazı telefon görüşmelerinin internette yayınlanması üzerine inceleme yapan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Alo Fatih olarak bilinen 12 ses kaydının soruşturma dosyasından sızdırıldığını belirledi. TİB sızan kayıtları savcılığa bildirdi. 25 Aralık soruşturması sonrasında bazı telefon kayıtlarının internet ortamında yayınlanması üzerine inceleme yapan TİB tespit ettiği usulsüzlükleri Telekomünikasyon İletişim Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik'in imzasıyla savcılıkla paylaştı.

TİB, 121 internet sitesinde yayınlanan 12 adet ses kaydını, polis tarafından kendisine bildirilen ve mahkeme kararıyla yapılan dinlemelerin kodlarıyla karşılaştırdı. 12 kaydın da 2012/656 sayılı (25 Aralık soruşturması) soruşturma kapsamında elde edilen dinlemeler olduğunu belirledi. Savcılığa gönderilen yazıda, son dönemde hakkında dinleme kararı bulunan telefon görüşmelerinin içeriklerinin 'TİB ID bilgisi ile (TİB'deki kayıt numarası) internet ortamında yayınlandığı da özellikle belirtildi. Dinlemeyi gerçekleştiren polis memurlarının TİB kayıtlarında yer aldığını belirtilen yazıda, bu polislerin aidiyet numaralarını (dinlemeyi yapan polislerin kullandığı kod) da savcılığa bildirdi.

Yapan dışında kimse bilemez

TİB Başkanı Cemaleddin Çelik yazısında, internet ortamındaki kayıtların üzerinde yazan ses kayıt numaralarının dinlemeyi yapan kişilerin dışında herhangi birinin bilmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Bu değerlendirme, dinleme kayıtlarını görevli polisler dışında kimsenin bilemeyeceği ve sızdıramayacağı anlamına geliyor.  TİB Başkanı Çelik, polisler hakkında soruşturma yapılmasını talep etti.

O polisleri kaçtıkları hakim sorguladı

Sözde yolsuzluk soruşturmasıyla hükümeti düşürmeye çalıştığı iddia edilen 25 Aralık Soruşturmasının polisleri, sorgularda dosyayı kaçırdıkları hakime denk geldi. Hükümeti devirmeye çalışan eski emniyetçilerden 12'si tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sorgu hakimi Bekir Altun'a sevk edildi. Polisler, soruşturma sürecinde aldıkları kanunsuz dinleme ve takip kararlarını o dönem özel yetkili hakim olan Bekir Altun'u atlatarak diğer iki hakim üzerinden almıştı. Bu durum, 25 Aralık dosyasına takipsizlik kararı veren savcıların da dikkatini çekti. Konuyu takipsizlik kararında geniş bir şekilde işleyen üç savcı, taleplerin Bekir Altun'a verilmesi durumunda imza atılmayacağını söyleyerek dosyanın bu nedenle Altun'dan kaçırıldığını ifade etti.

Star
 



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs