En Sıcak Konular

İngiltere Büyükelçisi NATO Zirvesi'ni değerlendirdi

4 Eylül 2014 12:53 tsi
Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Galler'de gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ni değerlendirdi.

İşte Moore'un Zirve'ye ilişkin değerlendirmesi:
 
NATO Zirvesi bugün başlıyor. Bu etkinlik, küresel sahne ışıklarını nefes geçici bir manzaraya, zengin bir mirasa ve canlı bir yaratıcılığa sahip Galler’e yöneltebilmesi için Birleşik Krallık açısından harika bir fırsat olacak. Bu etkinlik, Birleşik Krallık’ta şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük uluslararası liderler zirvesi olacak (ki geçmişte yaptığımız pek çok zirve var!). Ayrıca bu Zirveyle birlikte Birleşik Krallık soğuk savaş döneminin sona erdiği 1990’dan beri ilk NATO Zirvesine ev sahipliği yapıyor olacak. Ve tıpkı o zamanki gibi bu Zirve de tarihi bir döneme denk geliyor. “Bölünmemiş, özgür ve barış içinde” bir Avrupa vizyonumuz tehdit altında ve dünya her zaman olduğundan çok daha öngörülemez bir durumda. Daha önce karşılaştıklarımızın yanı sıra yeni tehdit ve sınamalarla karşı karşıyayız.
 
Sınırlarımızda artan bir istikrarsızlık var ve bölgesel karmaşanın yansımalarının en yoğun olarak hissedildiği ülke Türkiye. Irak ve Suriye’deki mevcut gelişmeler, nerede ve ne zaman ortaya çıkarsa çıksın güvenlik tehdit ve meydan okumalarını değerlendirmenin ne derece önemli olduğunu vurguluyor. NATO ortakları, Türkiye’nin güvenlik ihtiyacını, güneydoğu bölgesine PATRIOT füzeleri yerleştirerek karşıladı. Rusya’nın Ukrayna’daki yasadışı ve akıl almaz biçimde sorumsuz eylemleri (Kırım’ın ilhakı ve Kırım Tatarlarının sürgün edilmesi de dahil) ortak savunmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Zirvede, Doğu Avrupa’da güçlü bir varlığı nasıl sürdürebileceğimize karar vermemiz gerekecek. Müttefiklerimizden birine yönelik bir tehdide acil müdahale ve güvenliğinden endişe eden müttefiklerimize teminat verebilme kabiliyetimizi güçlendirmemiz ve Rusya’yı daha ileri bir saldırıda bulunmaktan caydırmamız gerekecek. Ve bu Zirvede NATO’nun Rusya ile uzun vadedeki ilişkilerini de değerlendirmek durumundayız.
 
Ayrıca bu Zirve, NATO’nun Afganistan’dan çekilmeye başladığı bir döneme rastlıyor. Afganistan’la ilişkilerimizin bir sonraki bölümünü görüşmemiz ve Silahlı Kuvvetlerimize olan taahhütlerimizi vurgulamamız gerekiyor.
 
Önümüze bakarak, NATO’nun başarısızlığa uğramış devletlerden, bölgesel çatışmalardan, terörden ve siber saldırılardan oluşan istikrarsız bir dünyadan kaynaklanan ve her geçen gün daha da değişip katlanarak artan tehditlere karşılık verme kabiliyetine sahip olmasını sağlamalıyız. Bunun için yatırım gerekiyor. İttifak üyelerini savunma kabiliyetlerine daha fazla yatırım yapmaya ve bu yatırımlarda daha akılcı davranmaya teşvik etmeliyiz. Birleşik Krallık, GSMH’nın %2’lik kısmının savunma yatırımlarına harcanması yönündeki NATO hedefini gerçekleştirmiş durumda. Türkiye ise bu hedefi yakalamak üzere. Ayrıca NATO’nun kendi güvenliğini güçlendirmesi gereken ülkelere pratik olarak nasıl bir yardım sunabileceğini ve dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla ilişkilerimizi nasıl güçlendirebileceğimizi de bir karara bağlamamız gerekiyor.
 
Dolayısıyla, Zirve için oldukça hırslı önceliklerimiz var. 65 yıl boyunca NATO benzersiz bir caydırıcılığa sahip bir ittifak oldu; NATO’nun Avrupa’da istikrar sağlama ve 900 milyon vatandaşı öngörülemez dünyanın değişen tehditlerinden koruma çabalarının ön cephesinde yer almaya devam edeceğini göstermemiz gerekiyor.
 
TRT Haber
 

Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,637 µs