En Sıcak Konular

İran ve ABD'den ikili nükleer görüşmesi

4 Eylül 2014 14:48 tsi
İran ve ABD temsilcileri bugün nükleer müzakereleri yürütmek için Cenevre'de bir araya geldi

ABD ve İran'ı temsil eden heyetler bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Heyetler arasında nükleer müzakereleri konusuyla ilgili olarakyürütülen ikili görüşmeleri ABD ve İran tarafı da doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Bill Burns liderliğindeki ABD heyeti, bugün ve yarın Cenevre’de İranlı yetkililerle nükleer müzakerelerde bulunmak üzere bir araya geleceğini duyurmuştu.

Washington yönetimi, geçtiğimiz hafta İran'a karşı yaptırımları ihlal etmekle suçladığı, aralarında İran bankaları, hava yolu şirketleri ve nakliye şirketlerinin de bulunduğu 25'i aşkın şirket ve kişiye yeni yaptırımlar getirilmesi yönünde karar almıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD'nin ülkesine yönelik yaptırım kararının nükleer müzakerelerin ruhuna aykırı olduğunu, buna rağmen görüşmelere dair iyimserliğini koruduğunu belirtti.

Hafta başında da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile olumlu bir görüşme yaptığını söylemişti. Zarif, Kasım ayına kadar İran’ın nükleer politikası konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varabilecekleri konusunda umutlu olduğunu belirtmişti.


NÜKLEER MÜZAKERELERİN TARİHİ UZATILDI

ABD, Rusya, Çin, Büyük Britanya, Fransa ve Almanya’dan oluşan P5+1 ülkeleri ile İran arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre, tarafların 20 Temmuz 2014 tarihine kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşması öngörülüyordu. Müzakereler Temmuz ayında varılan anlaşma ile 4 ay daha uzatılmıştı.

Nükleer programının barışçıl olduğunu savunan İran, kendilerine uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. P5+1 ülkeleri ise İran'ın nükleer silah üretme kapasitesini sınırlandırmak istiyor.



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,103 µs