En Sıcak Konular

Asansör faciasında çarpıcı detay

8 Eylül 2014 09:25 tsi
Asansör faciasında çarpıcı detay Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü asansör faciasının altından çok çarpıcı bir detay çıktı.

Mecidiyeköy'de 10 işçinin öldüğü plazada gözler, şantiyenin iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketi ile asansörü kiralayan firma Geda Major'a çevrildi. Torunlar GYO'nun, 'İş güvenlik denetimi onlardaydı' dediği NCA'nın, 301 madencinin öldüğü Soma'daki ocağın sahiplerine de hizmet verdiği ortaya çıktı. Kazanın ardından internet sitesindeki 'Projeler' bölümünü apar topar kaldıran şirket adeta karartma uyguladı.

Mecidiyeköy'de eski Ali Sami Yen Stadı arazisindeki plaza inşaatında önceki gece meydana gelen asansör kazası sonucu 10 işçinin ölümü Türkiye'yi hüzne boğdu. Şantiyede hem insan hem de yük taşıma amaçlı kullanılan Alman 'Geda Major' şirketi üretimi asansör, mesaisi biten işçilerin evlerine gitmek üzere ellerinde yüklerle bindikleri sırada şantiye binasının 32'nci katından yere çakıldı. Asansörün raydan kurtulması sonucu düştüğü belirtildi. 10 işçinin hayatını kaybettiği olay İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturuluyor. Kaza sonrası ilk etapta gözaltına alınan 8 kişi emniyet sorgusunun ardından savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, kısa sürede üçüncü kazanın yaşandığı şantiyede tüm gözler iş güvenliğinden sorumlu NCA şirketine ve asansörü, TOKİ projesinin yüklenici firması Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na (GYO) kiralayan firma 'Geda Major'a çevrildi.

'NCA' PANİKLEDİ

Torunlar GYO'ya iş sağlığı ve güvenliği (İSG) konusunda danışmanlık hizmeti veren NCA İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi, kazanın ardından internet sitesinden Torun Center'a danışmanlık yapıldığının belirtildiği 'Projelerimiz' bölümünü kaldırdı. NCA'nın, geçtiğimiz mayıs ayında 301 madencinin hayatını kaybettiği ocağı işleten Soma Holding'in sahiplerine de 'iş güvenliği' hizmeti verdiği öğrenildi. Şirket, internet sitesindeki referans listesinden Soma Holding'i de apar topar kaldırdı. 10 işçinin öldüğü şantiyede yasal olarak iş güvenliğinden sorumlu bulunan NCA, yaptığı açıklamada sorumluluk almaktan kaçındı. Maden faciasıyla gündeme gelen Soma Holding'in Tilega ortaklığıyla hayata geçirdiği Spine Tower projesine de İSG danışmanlığı yapan şirketin avukatı, 'Asansör hizmetinin güvenliği bize ait değil' açıklaması yaptı. Oysaki Torunlar GYO avukatlarının iletişim danışmanları aracılığıyla yaptığı açıklamaya göre asansörün İSG açısından denetimi de NCA tarafından yapılıyor.

SPİNE TOWER'DA DA AYNI ŞİRKET

22 uzman personeliyle projenin tamamının denetiminden sorumlu NCA şirketinin, asansörle ilgilenen özel bir personel görevlendirmediği belirtilirken, NCA'dan asansörle ilgili bugüne dek hiçbir bildirim yapılmadığı da kaydedildi. NCA avukatı, Maslak'taki Spine Tower'ın danışmanlık hizmetinin de şirket tarafından yapıldığını doğruladı, fakat Soma Holding'le ilişkisini yalanladı.

GEDA ÖNLEM ALMADI

Kazanın yaşandığı asansörün sahibi Geda Major şirketinin de internet sitesini birkaç saatliğine erişime kapatması dikkat çekti. Asansörün üreticisi olan ve şantiye alanında 2 görevlisi bulunduğu öğrenilen şirketin, faciaya yolaçan nedenleri önceden görüp gerekli önlemi almamış olması dikkatlerden kaçmadı. Şantiyede çalışan işçilerden Hüseyin Yıldız, 'animak' olarak adlandırılan yük asansörlerinden birinin 20 gün önce de yere çakıldığını, ancak alçaktan düştüğü için içindeki işçilere bir şey olmadığını anlattı. Yıldız, 'İlla birkaç kişinin ölmesi mi lazım önlem alınması için!' diyerek tepkisini dile getirdi.

Aynı şantiyede 3'üncü olay

Mecidiyeköy'de 10 işçinin ölümü ile sonuçlanan rezidans inşaatı faciasında daha önce de benzer olaylar yaşanmıştı. 9 Nisan 2014 tarihinde inşatta meydana gelen iş kazasında dershane parası biriktirmek için Van'dan geldiği öğrenilen 19 yaşındaki Erdoğan Polat isimli işçi hayatını kaybetmişti. İnşaat alanında 23 Ağustos'ta ise bir yangın çıkmıştı. İşçi güvenliğinden sorumlu şirketin bu zaman zarfında ne yaptığı meçhul kalırken, asansörün 32'nci kattan yere çakıldığı son olayda ise 10 işçi hayatını kaybetti.

Yeni Şafak


Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,509 µs