En Sıcak Konular

Avrupa'daki PKK'lılara dönüş için 4 ay süre

10 Eylül 2014 17:39 tsi
Mahkemeden 'tutuklanmama garantisi' alan PKK'lıların 4 ay içerisinde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. Çözüm sürecinin yol haritasında yer alan maddelerden biri de Avrupa'daki PKK'lıların dönüşüydü

''Sürgündeki kürt parlamentosu'' davası sanıklarından Mahmut Kılınç ve Necdet Buldan, tutuklanma güvencesi kapsamında geldikleri Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldılar. Mahkeme, son duruşmada tutuklanmama güvencesi kararını aralarında Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal'ın da bulunduğu 21 sanık için 4 ay süreyle uzattı.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan "sürecin bir parçası da yurt dışındaki kürtlerin dönmesidir... Bu bir başlangıç oldu" dedi.

“Sürgündeki Kürt Parlamentosu” ve “Kürdistan Ulusal Kongresi”nin oluşumunda yer aldıkları gerekçesiyle gıyaben yargılananlar, çözüm süreci kapsamında atılan somut adımlar sayesinde ülkelerine dönüyor. Bu kapsamda Necdet Buldan ve Mahmut Kılınç verilen sürenin bitimine birkaç gün kala Türkiye'ye dönerken, aralarında Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi isimlerin bulunduğu 21 kişi için 4 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde tutuklanmayacaklarına ilişkin mahkeme tarafından güvence verildi.

Çetiner Çetin’in Yeni Şafak’taki haberine göre, 20 yıllık aranın ardından Türkiye'ye dönen Necdet Buldan ve Mahmut Kılınç dün davaya bakan Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

Mahkeme başkanının kimlik kontrolü sırasında “Herhangi bir mal varlığınız var mı” sorusuna Buldan, “Sınırda boşaltmış bir köyüm var. Köy boşaltmış olduğu için değerini bilmiyorum” karşılığını verdi.

Buldan ifadesinde Türkiye'yi bölmek gibi bir amaçları olmadığını belirterek, “Kürt sorunun çözümü konusunda bizim bir dönem yaptıklarımız bugün Türkiye'nin en üst makamları tarafından yapılmaktadır” dedi.

TÜRKLERE DE ASİMİLASYON YAPILDI

Duruşmada Mahmut Kılınç ile üye Hakim Nihat Varol arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Kılınç'ın “Kürtlere yönelik asimilasyon politikaları uygulandığını” ileri sürmesi üzerine Hakim Varol, “Siz Türkiye'de Kürtler dışındakilere de asimilasyon politikaları uygulandığını biliyor musunuz” sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Kılınç, “Türk halkına yönelik kültürel asimilasyon yapıldığını düşünüyorum. Tarih ile ilişkisi kesintiye uğratıldı” dedi. Hakim Varol da, “Türklerin de dili yasaklandı. Türkçe'nin değiştirildiğini biliyorsunuz değil mi” dedi.

"TÜRKİYE ÇOK DEĞİŞTİ"

Kararın ardından Yeni Şafak'a değerlendirmelerde bulunan Kılınç, “Şimdi Antep'e gidip ailemle hasret gidereceğim. 20 yıl önce çıktığımız Türkiye bugün çok değişmiş. Çözüm süreci umarım herkesi mutlu eder” dedi. “241 ay önce otobüs dondurucusunda terk ettiğim Ankara'ya sıcak bir yaz gününde dönüyorum. Her şey değişmiş. Uzunca bir algılama sürecine ihtiyacım olacak” diyen Buldan ise mahkeme sonrası ilk iş olarak Ankara'da tedavi gören ve 20 yıldır hiç göremediği eniştesini ziyaret etti.
Gelecek olanlar tutuklanmayacak

Sanık avukatları, sözde “Sürgündeki Kürt Parlamentosu” üyeleri hakkında mahkemenin daha önce verdiği “3 ay içinde dönüp savunmalarını yapmaları halinde tutuksuz yargılanacakları” şeklindeki kararının süresini uzatılmasını talep etti. Mahkeme de Zübeyir Aydar, Remzi Kartal gibi isimlerin de aralarında bulunduğu toplam 21 kişi için verdiği kararın süresini 4 ay daha uzattı. Mahkeme 4 ay içinde Türkiye'ye dönüp ifade vermeleri halinde diğer sanıkların da bu dava kapsamında tutuklanamayacaklarına ilişkin güvence verdi. Mahkemenin daha önce verdiği güvence kapsamında aralarında Yaşar Kaya'nın da bulunduğu 8 kişi gelip ifade verdikten sonra serbest kalmıştı. 61 Hükümet döneminde başlatılan ve birçok sabotaja rağmen kararlılıkla devam ettirilen çözüm süreci, Ahmet Davutoğlu başkanlığında kurulan 62 hükümetin de en önemli gündem maddesini oluşturuyor.



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs