En Sıcak Konular

Spekülatif yatırımcı elenecek

11 Eylül 2014 14:53 tsi
Spekülatif yatırımcı elenecek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, " (Elektrikteki lisans iptalleri) Arz güvenliğini tehdit edecek, spekülatif yatırımcıyı bu alanda tutmayız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikteki lisans iptallerine ilişkin, "Arz güvenliğini tehdit edecek, spekülatif yatırımcıyı bu alanda tutmayız" dedi.

Yıldız, Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "5. Türkiye Enerji Zirvesi"nin ardından katıldığı özel oturumda, dijital ortamdan yöneltilen soruları cevaplandırdı.

"Akaryakıt fiyatlarında gerilemeye rağmen kur artışının ekonomiye yansımasının" sorulması üzerine Yıldız, açık pozisyonda çalışan Türkiye'nin petrolü dolarla alıp lira ile sattığını belirtti.

 Ham petrole zam gelmediğini, dolarda ise yüzde 12 civarında artış olduğunu hatırlatan Yıldız, "Sadece ham petrol fiyatlarına değil aynı zamanda dolar-ham petrol sepetinin getirdiği fiyata bakıyoruz. Bu rakamlar şuan için bize fiyatların düştüğünü göstermiyor, aksine maliyetlerimizin arttığını ortaya koyuyor" dedi.

- "Vatandaşlarımız rahat olsun"

Doğalgazdaki arz talep konusuna değinen Yıldız, Türkiye'nin şuanda boru hatlarından 52 milyar metreküp doğalgaz aldığını hatırlattı.

Türkiye'de elektriğin aksine doğalgaz talebinin arzdan daha hızlı büyüdüğünü anlatan Yıldız, şöyle konuştu:

"Bizim optimal noktada çözüm bulmamız lazım. Bunu yapmaya çalışıyoruz. Kışın kullanım yazın tam 22 katı. Gaziantep'te o kadar değil ama mesela Eskişehir'de böyle bir durum var. Bu tabiri caizse şuna benziyor, 26 ton yükümüz ve 30 tonluk tırımız var. Bunu 40 tonluk tıra çıkarak maliyetleri mi artırırsınız yoksa gelirleri giderleri optimal düzeyde düzenlemeye çalışan bir yapı mı kurgulamaya çalışırsınız. Biz ikincisini istiyoruz. Bu anlamda kışın ciddi doğalgaz sıkıntısı beklemiyoruz. Bu noktada vatandaşlarımızın da rahat olmalarını istiyoruz."

- Elektrikteki lisans iptalleri

Elektrik lisansı iptalleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Yıldız, gerçek yatırımcıyla sorunlarının olmadığını dile getirdi.

"Bu işi yaparım" diye alıp yapmayanlara sıcak bakmadıklarını anlatan Yıldız, "Yalnız, 'çantacı' diye tabir ettiğimiz gerçek yatırımcı olmayan 'lisans satışıyla para kazanabilir miyiz' diyenler var. Bunların bizi oyaladığını düşünüyoruz. Gerçek yatırımcı varsa yanımıza gelsin, lisans üzerinden para kazanmak isteyen uzaklaşsın. Burada bir ticaret olacaksa bunu kamu yapar. Arz güvenliğini tehdit edecek, spekülatif yatırımcıyı bu alanda tutmayız. Bizden önce yatırımcı kendine baksın, 'gerçek yatırımcı mıyım' diye kendini sorgulasın. Spekülatif yatırımcıysa kusura bakmasınlar elenecekler" ifadelerini kullandı.

Barajlardaki son durum hakkında bilgi veren Yıldız, geçen yıl tüketilen elektriğin yüzde 25'inin hidroelektrik santrallerinden elde edildiğini hatırlattı.

Yıldız, yağış rejimindeki düşüklüğün ise enerji maliyetini artırdığına dikkati çekti.

AA



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs