En Sıcak Konular

Sadece 50 Suriyeliye kapılarını açtı

26 Eylül 2014 13:11 tsi
İngiltere, "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı program çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayında sadece 50 Suriyeliyi ülkeye aldı.

İngiltere, "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı program çerçevesinde bu yılın ilk 6 ayında sadece 50 Suriyeliyi ülkeye aldı.
 
Anadolu Ajansı muhabirinin İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan elde ettiği verilere göre,  Suriyeli mültecilerin İngiltere'ye alınmasında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile işbirliği yapan İngiliz hükümeti, Ocak-Haziran 2014 döneminde zor durumda ve savunmasız olan sadece 50Suriye vatandaşını topraklarına kabul etti.
 
İngiltere, BMMYK'nın önerileri doğrultusunda hareket ederken, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilere öncelik veriyor.
 
"Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı programa ilişkin İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, sistem kapsamında Suriye vatandaşlarının İngiltere'ye girişleri devam ediyor. Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve yerleştirildikleri yerlere yönelik ise bakanlık kaynakları bu kişilerin "korunmasız" oldukları gerekçesiyle bilgi paylaşmıyor. Sistem kapsamında İngiltere'ye nereden geldikleri, nerelere yerleştirildikleri veya neden mağdur olduklarına dair bilgi verilmiyor.
 
Öte yandan, İçişleri Bakanlığı başlatılan yerleştirme programından bağımsız olarak,  Suriye krizinin başlangıcından bu yana 3 binden fazla Suriyelinin İngiltere'ye iltica başvurusunun kabul edildiğini bildirdi.İngiltere bu rakamla, Avrupa'daki Almanya, Hollanda, İsveç gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.
 
"İngiltere yardımını artırmalı"
 
İngiltere Mülteci Konseyi Avukatlık Birimi Sorumlusu Anna Musgrave AA'ya yaptığı açıklamada, Suriye'nin komşusu Türkiye gibi ülkelerin, sığınmacıların sayılarını sınırlama gibi bir lüksleri olmadığını söyleyerek, "Biz de bölgeden kaçan sığınmacılara kapılarımızı açarak Suriye'nin komşularına destek olmalıyız. İngiltere bir an önce Suriye'den gelen sığınmacılara yönelik başlattığı yerleştirme programını genişletmeli. Sorumluluğun bir kısmını paylaşmazsak, Suriye'nin komşularından, kapılarını sığınmacılara açmalarını nasıl isteriz?" diye konuştu.
 
Musgrave, İngiliz hükümetinin, plan çerçevesinde gelecek üç yıl boyunca birkaç yüz Suriyeli mülteciye yardım etme hedefini eleştirerek, bu rakamın "birkaç yüzden daha fazla olması" gerektiğini vurguladı.
 
İngiltere bu yılın başında, Suriyeli mültecilere kapılarını açacağını duyurmuştu. "Korunmasız İnsanları Yeniden Yerleştirme" adlı programı başlatan İngiltere, Birleşmiş Milletler ile işbirliği yaparak, özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma ihtiyacı olan kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilere öncelik vereceğini bildirmişti. Program çerçevesinde ülkeye ilk grup Suriyeli, 25 Mart 2014 tarihinde alınmıştı.
 
"İnsani koruma" programı kapsamında İngiltere'ye alınan Suriyelilerin ülkedeki kamu fonlarına ve iş piyasasına erişimi sağlanıyor. Bölgedeki insani krizin başlamasından itibaren İngiltere'nin Suriyeli mültecilere insani yardımının 700 milyon sterline ulaştığı bildiriliyor.
 
Parlamento toplandı
 

Öte yandan, İngiliz Parlamentosu, ülkenin Irak'ta ABD öncülüğündeki IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine karar vermek için toplandı.
 
Parlamentodaki üç büyük siyasi parti olan Muhafazakar Parti, Liberal Demokrat Parti ve İşçi Partisi, konuya ilişkin bugün yerel saatle 17.00'de (TSİ 19.00) oylanması beklenen önergeyi destekliyor.
 
Önergede, "İngiltere'nin IŞİD'e yönelik Irak'taki hava operasyonuna katılabileceği, bunun Irak hükümetinin talebi doğrultusunda yapılacağı için yasal olacağı" ifade ediliyor. Parlamentodaki operasyon tartışmalarının, oylamanın yapılacağı saate kadar sürmesi bekleniyor.
 
Bazı milletvekilleri karşı çıksa da önergenin parlamentoda kabul edilmesi öngörülüyor. İşçi Partili Diane Abbott, Jeremy Corbyn ve John McDonnell, Guardian gazetesi için ortaklaşa kaleme aldıkları mektupta, "Irak'ı bombalamanın durumu daha da kötüleştireceğini" savundular.
 
İngiltere'de hükümetin, askeri operasyon için parlamentonun onayını alması gerekmiyor. Ancak 2003'teki Irak savaşından bu yana, alınan kararları meşrulaştırmak için geleneksel olarak parlamentonun onayı aranıyor.

aa


Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,337 µs