En Sıcak Konular

Rusya- Türkiye: Zorunlu yakınlaşma

2 Aralık 2014 15:53 tsi
Rus basını, Rusya'nın batının yaptırım politikalarına karşı zorunlu olarak Türkiye'ye yaklaştığını ve ortak paydada buluştuğunu yazdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyareti Rus basınında geniş yankı buldu. Gazeteler dış izolasyon girişimlerinin iki ülkeyi zorunlu olarak bir birine yaklaştırdığını yazdı.

Nezavisimaya Gazeta yaptığı haberde “Putin Ankara’ya 10 bakan eşliğinde gitti ve Türkiye cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Suriye krizi ve ekonomik ilişkiler gündeme taşındı. Ziyaret Rusya’nın doğuya dönüşü olarak da değerlendirilebilir” ifadelerini kullandı.

Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Putin Türk devlet adamlarının yabancıların çıkarları uğruna kendi çıkarlarından vazgeçmeyeceğinin altını çizdi. Ayrıca Rus pazarına büyük oranda Türk tarım mallarının da girebileceğini vurguladı.

Rusya Bilimler Akademisi (IMEMO) öğretim görevlisi Stanislav İvanov Türkiye’nin NATO üyesi olmasına ve AB üyelik girişimlerinin bulunmasına rağmen Rusya ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyük kararlılık gösterdiğini bildirdi.

İvanov, Kremlin sarayı ile Ankara yönetimi arasındaki görüş ayrılıklarının ise abartıldığını belirterek Suriye konusuna vurgu yaptı. Suriye konusunun gündeme taşınmasına rağmen Kırım Tatarları konusunun Rusya’nın iç konusu olması nedeniyle Erdoğan tarafından gündeme çıkarılmadığını savundu.
ENERJİ ANLAŞMASI

Görüşmede en önemli konuların başında enerji anlaşmaları geldi. Türkiye önümüzdeki yıldan başlayarak hem Mavi Akım hem de Bulgaristan üzerinden satın aldığı doğalgaz oranında artış yapmayı düşünüyor. Ayrıca Gazprom şirketinin önümüzdeki dönem içerisinde gaz fiyatında Türkiye’ye özel indirim yapacağı da öne sürüldü.

Bunun yanı sıra Rusya’nın en büyük projelerinden birisi olarak gördüğü Güney Akımından vaz geçtiği ve sevkiyatın Türkiye üzerinden yapılacağı bildirildi.
“TÜRKİYE VE RUSYA ORTAK PAYDADA BULUŞTU”

Kommersant gazetesi ise ziyaretle ilgili bir haberinde, Erdoğan ve Putin'in Suriye, Ukrayna ve Kırım gibi bölgedeki önemli konuları masaya yatırdığını belirterek, "Türkiye ve Rusya, ortak paydada buluştu" şeklinde bir başlık attı.

Gazete ayrıca, enerji ve ekonomi alanlarında imzalanan anlaşmalara da dikkat çekti. Haberde Putin'in "İki ülkenin görüşleri her zaman uyuşmuyor. Ancak karşılıklı çıkarlar o kadar derin ki, ikili ilişkileri geliştirmekten başka şansımız kalmıyor" ifadelerini büyüttü.

Rusya'da yayın yapan NTV televizyonu Avrupa Birliği’nin tutumu yüzünden Putin’in Güney Akım’dan vazgeçtiğini ve Türkiye üzerinden boru hattını tercih ettiğine dikkat çekti.
İNGİLİZ GAZETESİ: RUSYA AVRUPA'YA 'SAVAŞ' AÇIP TÜRKİYE'YLE YAKINLAŞTI

İngiliz Times gazetesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye boru hattı anlaşması önererek, Avrupa'ya "doğalgaz savaşı ilan ettiğini" yazdı.

Putin'in 25 milyar sterlin (yaklaşık 31 milyar euro) tutarındaki güney Avrupa planını iptal ettiğini yazan gazete, hattın Türkiye'den geçmesinin önerildiğini ve böylece Moskova ile Ankara'nın yakınlaşabileceğini belirtti.

Haberde aynı gün rublenin 1998 ekonomik krizinden bu yana en büyük düşüşü yaşadığı da ifade edildi.



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,534 µs