En Sıcak Konular

ABD: İran uçakları IŞİD'i vurdu

3 Aralık 2014 09:42 tsi
ABD: İran uçakları IŞİD'i vurdu Pentagon Sözcüsü John Kirby, İran uçaklarının Irak sınırında IŞİD mevzilerini vurduğunu açıkladı.

Kirby, Suriye sınırında uçuşa yasak bölge oluşturulmasının, Suriye'deki bazı zorluklar nedeniyle "uygun bir çözüm" olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Kirby'e, basın toplantısında, "Pentagon'un, Türkiye ile görüşülen, daha sınırlı bir tampon bölge fikrine daha açık olup olmadığı" soruldu.

''TÜRKİYE'NİN KATKILARINDAN MİNNETTARLIK DUYUYORUZ''

Türkiye'nin bu konuyla yakından ilgilendiğini belirten Kirby, kendilerinin de Türk yetkililerle konuyu ve koalisyona Türkiye'nin diğer katkıları gibi meseleleri görüşmeye devam ettiklerini kaydetti. Kirby, "Ancak, şu anda bunun (uçuşa yasak bölge/tampon bölge), Suriye'nin içindeki durum noktasında yararlı bir çözüm olacağını düşünmüyoruz. Tekrar etmek isterim ki Türkiye'nin katkılarından minnettarlık duyuyoruz, ek katkılar noktasında da görüşmelere devam edeceğiz ve Türklerle her konuyu konuşmayı da sürdüreceğiz ama şu anda bunun izlenecek en uygun çözüm olduğu görüşünde değiliz" diye konuştu.

"Bunun neden en iyi çözüm olmadığını düşündüklerine" ilişkin soru üzerine de Kirby, böyle bir misyon yüklenildiğinde bunun kaynakları, zamanlaması, operasyonel riskleri, toplam yararı gibi tüm faktörlerin gözden geçirilmesi gerektiğini ve bunların hala tartışılan konular olduğunu dile getirdi.

Suriye'deki çatışmaların karmaşık doğası nedeniyle uçuşa yasak bölge veya tampon bölge kurulmasının da karmaşık bir durum olduğunu ifade eden Kirby, "Evet geçmişte uçuşa yasak bölge kurduğumuz olmuştu ama bu, onun da kolay yapıldığı anlamına gelmiyor. Çok zaman, emek ve kaynak isteyen, sizi belirli risklere maruz bırakan karmaşık bir misyon ve böyle bir şeyi başlatmadan önce bu risklerin ne olduğunu tam olarak anlamanız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Kirby, "Uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasını şu anda uygun görmüyorlarsa neden bu konudaki görüşmelere devam ettiklerinin" sorulması üzerine de Suriye'deki ortamın hayli dinamik olduğuna ve devamlı değiştiğine işaret ederek, "Türklerin katkısına değer veriyoruz ve onların daha fazla katkı sağlamasının yollarına bakmaya da devam etmek istiyoruz. Bu, onların ilgi duyduğu bir fikir ve onlarla bu konuyu konuşmayı sürdürmeye ilgiliyiz. Ancak şu anda Suriye'deki bazı zorluklar nedeniyle bunun uygun bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.

Suriye'deki amaçlarının IŞİD'e karşı bir kampanya olduğunu ve bu noktada atılacak ek adımların ve kararların bu misyon çerçevesinde alındığını belirten Kirby, IŞİD ile mücadele kampanyasında da uçuşa yasak bölgenin uygun bir hareket şekli olmadığına inandıklarını bildirdi.

Kirby, bir soru üzerine, Suriye'nin hava savunması meselesinin, uçuşa yasak bölge kurulmasındaki risklerden birini oluşturduğunu söyledi.

AFP Haber Ajansı, Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby'nin açıklamasında "İran'a ait F-4 uçakların son birkaç gündür Irak'taki IŞİD mevzilerine hava operasyonları gerçekleştirdiğine dair elimizde kanıtlar var" dediğini yazmıştı.

BBC'ye konuşan Kirby, açıklamasını teyit etti ve operasyonların Irak'ın kuzeyinde, Diyala bölgesinde yapıldığını öne sürdü. Söz konusu bölgenin hava sahası hala Irak hükümeti kontrolünde bulunuyor.
Tuğamiral Kirby, ABD'nin de hava operasyonu düzenlediği bölgede İran'ın harekete geçmesinin "IŞİD'e karşı birlikte mücadele anlamına gelmediğini" ifade etti.

Kirby sözlerine şöyle devam etti:
"Orası Irak'ın egemenliğindeki hava sahası. Irak egemenliği tanınmış bir devlettir. Ülkenin hava sahasındaki gerekliliklere kendileri karar vereceklerdir. Biz bir görev nedeniyle Irak'ta uçuyoruz, Irak hükümetiyle işbirliği içinde hareket ediyoruz. Hava sahasında nasıl hareket edileceği Irak hükümetine kalmış bir konu. Ama bizim İran askeri güçleriyle işbirliği yapmama konusundaki politikamız değişmedi."

İran daha önce de Irak'a Sukhoi Su-25 adlı uçaklardan göndermişti. Bu uçakları İranlı pilotların kullandığı öne sürülmüştü.



Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,891 µs